W tradycyjnej kuchni włoskiej w marcu pojawiają się już pierwsze warzywa. To dzięki nim i świeżym przyprawom dania są tak pyszne i aromatyczne. W kuchni Dzień Dobry TVN Marieta Marecka przygotowała przepis na zapiekane szparagi zielone z prosciutto i parmezanem. Sprawdź, jak je zrobić.
Zapiekane szparagi zielone z prosciutto i parmezanem - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 pęczki zielonych szparagów,
- 6 szerokich plastrów szynki parmeńskiej,
- 1 szklanka startego parmezanu.
Sposób przygotowania zapiekanych szparagów z prosciutto i parmezanem
- Szparagi myjemy i odłamujemy im końcówki, wkładamy na 5 minut do wrzątku główkami do góry.
- Następnie owijamy po kilka sztuk szparagów szybką i obsypujemy parmezanem.
- Porcje układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 5-8 minut, do czasu aż ser się stopi a szynka delikatnie przyrumieni.
- Serwujemy od razu.
Zobacz także:
- Szparagi - z czym podawać? Jak gotować, a jak nie?
- W kuchni Magdy Gessler: "Białe szparagi to królowe warzyw"
- Sezon na szparagi. Sprawdź przepisy Szymona Czerwińskiego
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Marieta Marecka
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
podziel się: