Białe szparagi panierowane w ziołowej bułce tartej, czosnku i różowym pieprzu z przepisu Cristiny Catese

Cristina Catese w kuchni Dzień Dobry TVN
Cristina Catese
Źródło: Mateusz Jagielski
Klasyczne połączenie w kuchni to szparagi z jajkiem lub z serem białym. W takiej formie możemy je spotkać zarówno w Polsce, jak i we Włoszech. Sprawdź, jak przygotować białe szparagi panierowane w ziołowej bułce tartej, czosnku i różowym pieprzu z przepisu Cristiny Catese.

Białe szparagi panierowane w ziołowej bułce tartej, czosnku i różowym pieprzu - przepis krok po kroku

Składniki na 4 porcje:

  • 12 szparagów (3 na osobę),
    • 2 jaja + 4 szt. do przyrządzenia specjalnego jajka gotowanego (uovo alla coque),
      • 100 g bułki tartej,
        • sól,
          • liofilizowany czosnek,
            • 2 łyżeczki suszonego oregano,
              • 2 łyżki sera Parmigiano Reggiano,
                • różowy pieprz,
                  • oliwa z oliwek extra vergine.

                    Przepisy Darii Ładochy

                    Źródło: Dzień Dobry TVN
                    Daria Ładocha z córkami
                    Daria Ładocha z córkami
                    Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
                    Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
                    Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
                    Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
                    Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
                    Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy

                    Sposób przygotowania białych szparagów panierowanych w ziołowej bułce tartej

                    • Dokładnie myjemy szparagi, obieramy i usuwamy łodyżki. Gotujemy około 5-10 minut we wrzącej wodzie. Po całkowitym ochłodzeniu zanurzamy szparagi w rozbitym jajku.
                      • Przygotowujemy panierkę: do bułki tartej dodajemy trochę liofilizowanego czosnku, oregano i Parmigiano Reggiano. Przenosimy szparagi do przygotowanej mieszaniny i obtaczamy je.
                        • Układamy następnie na blasze wyłożonej papierem posmarowanym niewielką ilością oliwy. Pieczemy w 180/200 stopniach przez około 10 minut. Po upieczeniu, schładzamy.
                          • W międzyczasie przygotowujemy jajka: w rondelku zagotowujemy wodę. Ściągamy rondelek z ognia i wrzucamy jajko. Zostawiamy na 3 minuty (lub 4 kiedy wolicie twarde) – po tym czasie wkładamy w zimną wodę.

                            Zobacz także:

                            Źródło: Cristina Catese

                            Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Jagielski

                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                            Materiał promocyjny

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana