Bruschetta, frittata i tortilla według Cristiny Catese

Cristina Cateze
Fot. Jakub Kamiński / East News
Lubisz dania kuchni włoskiej i szukasz inspiracji? Skorzystaj ze sprawdzonych przepisów na bruschettę, tortillę z sałatka oraz fittatę. Sprawdź propozycje niezawodnej Cristiny Cateze.

Bruschetta

Składniki na bruschettę dla 4 osób

  • 2 opakowania tuńczyka
  • 8 kromek chleba wiejskiego
  • 2 limonki
  • 2 dojrzałe awokado
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 papryczka chili
  • pęczek kolendry
  • oliwa extra vergine
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Jak przygotować bruschettę

Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestki. Miąższ przekładamy do miski za pomocą łyżki. Rozdrabiamy widelcem. Następnie dodajemy sok z limonki, posiekaną cebulę i chili. Pomidorki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do pozostałych składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie skrapiamy oliwą i dodajemy posiekaną kolendrę. Dokładnie mieszkamy.

Chleb grillujemy. Na zrumienione kromki wykładamy gucamole, na wierzchu układamy tuńczyka. Skrapiamy pozostałym sokiem z limonki i oliwą.

Tortille z sałatką ziemniaczaną z fasolką szparagową, tuńczykiem, anchois, z sosem jogurtowym z kaparami i czosnkiem

Składniki na tortillę z sałatką na 4 porcje

  • 4 tortille pełnoziarniste
  • 300 g świeżej zielonej fasolki
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 kaparów
  • 2 fileciki anchois
  • tuńczyk
  • świeża mięta i pietruszka
  • 4 duże ugotowane ziemniaki
  • jogurt naturalny
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól, pieprz

Jak przygotować tortillę z sałatką

Ziemniaki obierz i pokrój w 1-centymetrową kostkę, przełóż do miski. Dodaj tuńczyka, posiekane zioła, posiekane kapary i anchois, wyciśnięty ząbek czosnku, fasolkę szparagową.

Przygotuj sos: wymieszaj jogurt z oliwą z oliwek extra vergine, dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Całość delikatnie wymieszaj, polej sosem. Na rozgrzanej patelni opiecz tortille.

Serwuj jak lubisz: albo z dużymi nachosami z tortilli i sałatką podaną obok, lub zawiń sałatkę w tortillę. Udekoruj kawałkami tuńczyka i listkami ziół.

Frittata

Składniki na frittatę dla 4 osób

  • 2 opakowania tuńczyka
  • 300 g mozzarelli
  • 6 jajek
  • 2 łyżki startego Parmigiano Reggiano
  • natka pietruszki
  • 2 cebule dymki
  • strużka oliwy z oliwy extra vergine
  • sól, pieprz

Jak przygotować frittatę

Drobno posiekaj cebulę i zeszklij ją na patelni z oliwą z oliwek i szczyptą soli.

Drobno posiekaj pietruszkę, włóż ją do miski z rozbitymi jajkami, szczyptą soli i pieprzu. Całość ubijaj energicznie przez kilka minut, a kiedy dobrze się spieni, dodaj cebulę.

Rozgrzej na dużym ogniu patelnię z oliwą. Następnie przelej do niej masę jajeczną, zmniejsz ogień i mieszaj, aż jajka zaczną się ścinać.

Dodaj pokrojoną w kostkę mozzarellę i odsączonego tuńczyka, wyrównaj powierzchnię omleta i pozostaw na wolnym ogniu aż stwardnieje i się zarumieni. Złóż puszysty i złocisty omlet na pół i podawaj na ciepło.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Popisowe placki ziemniaczane. Sprawdź ulubione przepisy Sebastiana Olmy

Sezon na gruszki w pełni. Poznaj owocową tartę według przepisu naszego widza Jacka Kozaka

Nie tylko kebab. Poznaj tureckie przepisy Bartka Kieżuna

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Jola Marat

Źródło: Cristina Catese

podziel się:

Pozostałe wiadomości