Bruschetta
Składniki na bruschettę dla 4 osób
- 2 opakowania tuńczyka
- 8 kromek chleba wiejskiego
- 2 limonki
- 2 dojrzałe awokado
- 8 pomidorków koktajlowych
- 1 mała czerwona cebula
- 1 papryczka chili
- pęczek kolendry
- oliwa extra vergine
- świeżo zmielony czarny pieprz
Jak przygotować bruschettę
Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestki. Miąższ przekładamy do miski za pomocą łyżki. Rozdrabiamy widelcem. Następnie dodajemy sok z limonki, posiekaną cebulę i chili. Pomidorki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do pozostałych składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie skrapiamy oliwą i dodajemy posiekaną kolendrę. Dokładnie mieszkamy.
Chleb grillujemy. Na zrumienione kromki wykładamy gucamole, na wierzchu układamy tuńczyka. Skrapiamy pozostałym sokiem z limonki i oliwą.
Tortille z sałatką ziemniaczaną z fasolką szparagową, tuńczykiem, anchois, z sosem jogurtowym z kaparami i czosnkiem
Składniki na tortillę z sałatką na 4 porcje
- 4 tortille pełnoziarniste
- 300 g świeżej zielonej fasolki
- 1 ząbek czosnku
- 20 kaparów
- 2 fileciki anchois
- tuńczyk
- świeża mięta i pietruszka
- 4 duże ugotowane ziemniaki
- jogurt naturalny
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek extra vergine
- sól, pieprz
Jak przygotować tortillę z sałatką
Ziemniaki obierz i pokrój w 1-centymetrową kostkę, przełóż do miski. Dodaj tuńczyka, posiekane zioła, posiekane kapary i anchois, wyciśnięty ząbek czosnku, fasolkę szparagową.
Przygotuj sos: wymieszaj jogurt z oliwą z oliwek extra vergine, dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Całość delikatnie wymieszaj, polej sosem. Na rozgrzanej patelni opiecz tortille.
Serwuj jak lubisz: albo z dużymi nachosami z tortilli i sałatką podaną obok, lub zawiń sałatkę w tortillę. Udekoruj kawałkami tuńczyka i listkami ziół.
Frittata
Składniki na frittatę dla 4 osób
- 2 opakowania tuńczyka
- 300 g mozzarelli
- 6 jajek
- 2 łyżki startego Parmigiano Reggiano
- natka pietruszki
- 2 cebule dymki
- strużka oliwy z oliwy extra vergine
- sól, pieprz
Jak przygotować frittatę
Drobno posiekaj cebulę i zeszklij ją na patelni z oliwą z oliwek i szczyptą soli.
Drobno posiekaj pietruszkę, włóż ją do miski z rozbitymi jajkami, szczyptą soli i pieprzu. Całość ubijaj energicznie przez kilka minut, a kiedy dobrze się spieni, dodaj cebulę.
Rozgrzej na dużym ogniu patelnię z oliwą. Następnie przelej do niej masę jajeczną, zmniejsz ogień i mieszaj, aż jajka zaczną się ścinać.
Dodaj pokrojoną w kostkę mozzarellę i odsączonego tuńczyka, wyrównaj powierzchnię omleta i pozostaw na wolnym ogniu aż stwardnieje i się zarumieni. Złóż puszysty i złocisty omlet na pół i podawaj na ciepło.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
Popisowe placki ziemniaczane. Sprawdź ulubione przepisy Sebastiana Olmy
Sezon na gruszki w pełni. Poznaj owocową tartę według przepisu naszego widza Jacka Kozaka
Nie tylko kebab. Poznaj tureckie przepisy Bartka Kieżuna
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Jola Marat
Źródło: Cristina Catese