Kolorowy makaron - przygotuj według włoskiego przepisu Cristiny Catese

Cristina Catese przygotowuje kolorowy makaron. Źródło: DDTVN
Lubisz makarony? Te przepisy są dla Ciebie! Przygotuj w domowym zaciszu dania, które będą smakowały jak z najlepszej włoskiej restauracji.

Zielona pasta fresca ze szpinakiem, ricottą, Parmigiano Reggiano i tymiankiem

Składniki

Makaron:

  • 60 g szpinaku
    • 300 g mąki typu 00
      • 3 jajka

        Sos:

        • 350 g ricotty
          • 70 g startego Parmigiano Reggiano
            • 70 g śmietanki
              • sól I pieprz
                • świeży tymianek

                  Oczyszczony szpinak dusimy na patelni z dwoma łyżkami wody i szczyptą soli. Przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości, a następnie odcedzamy na sitku. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka i szpinak. Ugniatamy całość, aż powstanie jednolita masa. Jeśli ciasto będzie za twarde możemy dodać jedną lub dwie łyżki ciepłej wody i dalej ugniatać. Przykrywamy ciasto i przekładamy na przynajmniej pół godziny w chłodniejsze miejsce.

                  Po odpoczęciu ciasto będzie delikatniejsze i bardziej elastyczne. Następnie wałkujemy i wycinamy pożądany kształt. 

                  Zobacz także: Jakie są rodzaje makaronów i dlaczego w ogóle warto go jeść?

                  Sos:

                  Za pomocą łopatki przecieramy przez sito ricottę do miski, dodajemy tarty Parmigiano Reggiano i śmietankę. Mieszamy całość dokładnie, dodajemy tymianek i solimy, pieprzymy do smaku.

                  Gotujemy makaron al dente, pozostawiając z gotowania odrobinę wody, odcedzamy i przekładamy do miski z ricottą, mieszamy całość dokładnie dodając również odrobinę wody z gotowania. 

                  Pappardelle z groszkiem i bekonem

                  Składniki:

                  • 400 g pappardelle (świeże)
                    • 200 g bekonu krojonego w słupki
                      • 300 g groszku
                        • 4 łyżki gęstej śmietany
                          • 70 g Parmigiano Reggiano
                            • Oliwa z oliwek
                              • 10 g mięty
                                • 0,5 szklanki białego wytrawnego

                                  Przygotowanie:

                                  Wrzucamy bekon na zimną patelnię i bardzo powoli podgrzewamy, dopóki tłuszcz się nie rozpuści a boczek nie usmaży we własnym tłuszczu. Trzymamy go na patelni do momentu, aż będzie chrupiący i wówczas przekładamy bekon na papier kuchenny. Pozwalamy mu ostygnąć, dzięki czemu będzie bardzo chrupiący.

                                  Na patelni, którą używaliśmy do smażenia bekonu (bez mycia) wrzucamy groszek, zalewamy szklanką białego wina, gotujemy 5 minut, odstawiamy. Miętę siekamy. W międzyczasie gotujemy papparadelle al dente. Na końcu wrzucamy makaron do groszku, ustawiamy ponownie na ogniu i dodajemy Parmigiano Reggiano, odrobinę wody z gotowania makaronu – tak by sos zgęstniał. Rozkładamy na talerze i każdy z nich dekorujemy łyżką śmietany i posypujemy świeżą miętą. Serwujemy natychmiast.

                                  Garganelli Primavera

                                  Składniki na salsa primavera:

                                  • 250 g pieczarek
                                    • 170 g cukinii
                                      • 200 g marchewki
                                        • 200 g czerwonej cebuli
                                          • 250 g brokułów
                                            • 200 g pomidorków koktajlowych
                                              • 1 puszka krojonych pomidorów 400 gr
                                                • 200 g Parmigiano Reggiano
                                                  • tymianek
                                                    • 30 g oliwy z oliwek extra virgin
                                                      • sól, świeżo mielony czarny pieprz

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        Zaczynamy od przygotowania warzyw: marchew obieramy i kroimy w zapałkę, cebulę szatkujemy drobno. Z cukinii odkrajamy końcówki i również kroimy w słupki. Brokuły dzielimy na różyczki. Pieczarki kroimy w plasterki, a pomidorki przekrajamy na pół. Teraz zaczynamy smażyć warzywa: na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy marchewkę, smażymy kilka minut i dodajemy brokuły. Podlewamy połową pomidorów z puszki, przykrywamy i gotujemy przez 3-4 minuty, dodajemy cebulę, cukinię i grzyby. Gotujemy mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym dodajemy pomidorki koktajlowe, resztę pomidorów z puszki i tymianek.

                                                        Makaron garganelli

                                                        Składniki na ciasto:

                                                        • 4 jajka
                                                          • 400 g mąki

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć szczelnie folią spożywczą i umieścić na godzinę w lodówce.

                                                            Ciasto wałkujemy na minimum 2 mm grubości i za pomocą radełka wykrawamy kwadraty o boku 3 cm. Każdy kwadrat zawijamy od rogu np. na trzonku drewnianej łyżki i odciskamy wzorek na specjalnie do tego przeznaczonej formie.

                                                            Podanie:

                                                            Garganelli gotujemy krótko w dużej ilości osolonej wody. Łączymy z salsą primavera i podajemy z dużą ilością Parmigiano Reggiano.

                                                            Czerwona pasta fresca z białym ragu' z kurczaka i bazylią

                                                            Składniki:

                                                            Makaron:

                                                            • 500 g mąki typu 00
                                                              • 3 jajka
                                                                • 2 łyżki pasty pomidorowej

                                                                  Sos:

                                                                  • 250 g kurczaka bez kości
                                                                    • połowa cebuli
                                                                      • seler naciowy
                                                                        • 2 łyżki masła
                                                                          • oliwa z oliwek extra vergine
                                                                            • 200 g śmietanki
                                                                              • 200 ml białego wina
                                                                                • Parmigiano Reggiano
                                                                                  • sól, pieprz
                                                                                    • garść świeżej bazylii

                                                                                      Sposób przygotowania

                                                                                      Makaron:

                                                                                      Mąkę przesiewamy na blat roboczy, dodajemy na środek jajka i mieszamy widelcem. Dodajemy pastę pomidorową i zagniatamy ciasto zaczynając od środka. Gotowe ciasto zawijamy w folię i odstawiamy do odpoczęcia na godzinę. 

                                                                                      Sos:

                                                                                      Seler naciowy i cebulę siekamy, podsmażamy na patelni z dwoma łyżkami masła i oliwy, solimy. Kurczaka kroimy w paseczki i dodajemy na patelnię. Smażymy całość 10 minut, dodajemy wino i gotujemy bez przykrycia kolejne 5 minut.

                                                                                      Kontynuujemy gotowanie przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy śmietankę na 4 minuty przed końcem gotowania.

                                                                                      Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez około minutę, następnie odcedzamy i przekładamy na patelnię z sosem, tam dokańczamy gotować makaron, aż będzie al dente. Serwujemy ciepły z tartym Parmigiano Reggiano i posiekaną bazylią.

                                                                                      Żółta pasta z kurkumą, sosem z chorizo, fetą i rukolą

                                                                                      Składniki:

                                                                                      Makaron:

                                                                                      • 500 g mąku typu 00
                                                                                        • 20 g kurkumy w proszku
                                                                                          • 5 jajek

                                                                                            Sos:

                                                                                            • 400 g pomidorowej passaty
                                                                                              • 150 g chorizo
                                                                                                • 2 ostre papryczki
                                                                                                  • 2 ząbki czosnku
                                                                                                    • 150 g fety
                                                                                                      • Pęczek rukoli

                                                                                                        Sposób przygotowania

                                                                                                        Makaron:

                                                                                                        Mąkę mieszamy z kurkumą i formujemy kopczyk na blacie roboczym. Na środek wbijamy jajka i ugniatamy delikatnie ciasto do momentu, aż będzie gładkie. Zawijamy w folię i odstawiamy na bok do odpoczęcia na godzinę.

                                                                                                        Rozwałkowujemy na kilka milimetrów i wycinamy nieregularne romby. Oprószamy je mąką i gotujemy 6 minut w osolonej wodzie.

                                                                                                        Sos: Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i podsmażamy czosnek razem z papryczką. Po minucie dodajemy chorizo, po 3 minutach passatę pomidorową, solimy i gotujemy 20 minut od czasu do czasu mieszając.

                                                                                                        Na koniec gotowania dodajemy rukolę i zdejmujemy patelnię z ognia. Makaron maltagliati mieszamy z sosem i na koniec kruszymy do środek fetę.

                                                                                                        Zobacz wideo: Crisitna Catese przygotowuje włoska pastę. Zobacz, jakie ma patenty na kolorowe makarony.

                                                                                                        Autor: Jola Marat

                                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

                                                                                                        podziel się:

                                                                                                        Pozostałe wiadomości