Tarta z ricottą, cukinią i szpinakiem z przepisu Mariety Mareckiej

Kuchnia Dzień Dobry TVN
Tarta z ricottą, cukinią i szpinakiem z przepisu Mariety Mareckiej
Źródło: Paweł Wodzyński
Sekret pysznej kuchni włoskiej tkwi w świeżych i idealnie skomponowanych przyprawach. O tej porze roku gospodynie sięgają po pierwsze nowalijki. W kuchni Dzień Dobry TVN Marieta Marecka przygotowała tartę z ricottą, cukinią i szpinakiem. Sprawdź jej przepis. 

Tarta z ricottą, cukinią i szpinakiem - przepis krok po kroku

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki,
    • 100 g masła,
      • 1 jajo,
        • 1 płaska łyżeczka soli,
          • 1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia,
            • 1 łyżeczka rozmarynu suszonego.

              Składniki na farsz:

              • 1 cukinia żółta,
                • 1 cukinia zielona,
                  • 400 g świeżego szpinaku,
                    • gałka muszkatołowa,
                      • sól, pieprz,
                        • 3 jaja,
                          • 200 g śmietany 22%,
                            • ¾ szklanki parmezanu,
                              • oliwa,
                                • 1 ząbek czosnku.

                                  Sposób przygotowania tarty z ricottą, cukinią i szpinakiem

                                  • Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do malaksera i wyrabiamy ciasto. Jak składniki zaczną się sklejać, przekładamy całość na stolnicę, formujemy kulę, następnie ją spłaszczamy i owijamy folią spożywczą.
                                    • Na czas przygotowania farszu wstawiamy ciasto do lodówki.
                                      • Cukinię zieloną i żółtą kroimy w plasterki i obsmażamy na złoto na oliwie, następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
                                        • Szpinak wrzucamy na rozgrzana łyżkę oliwy i krótko podsmażamy z drobno pokrojonym ząbkiem czosnku, i doprawiamy świeżo tartą gałką muszkatołową.
                                          • Jak tylko listki zwiędną ściągamy je z patelni. Staramy się lekko odsączyć z nadmiaru płynu. Mieszamy ze sobą szpinak, cukinię i połowę startego parmezanu.
                                            • Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim naczynie do zapiekania i nakłuwamy widelcem.
                                              • Układamy na cieście warzywa a w osobnym naczyniu łączymy śmietanę i jaja z resztą parmezanu zalewamy warzywa i wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 stopni na ok. 40-45 minut.

                                                Zobacz także:

                                                Autor: Teofila Siewko

                                                Źródło: Marieta Marecka

                                                Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński

                                                podziel się:

                                                Pozostałe wiadomości

                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                Materiał promocyjny

                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana