Materiał promocyjny

Pieczony fenkuł z pomarańczami - przepis Mariety Mareckiej

Krojony na połowę fenkuł
Pieczony fenkuł z pomarańczami - przepis Mariety Mareckiej
Źródło: agrobacter/Getty Images
W kuchni Dzień Dobry TVN Mariera Marecka przygotowała pyszne i pełne witamin dania w oczekiwaniu na nowalijki. Sprawdź, jak przygotować pieczonego fenkuła z pomarańczami według autorskiego przepisu kucharki.

Pieczony fenkuł z pomarańczami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 5 bulw fenkułu,
    • 4 pomarańcze,
      • świeży tymianek,
        • 1 łyżka miodu,
          • 1 łyżka czarnego sezamu,
            • ½ pęczka rzodkiewki,
              • oliwa,
                • sól, pieprz.

                  Jak przygotować pieczonego fenkuła z pomarańczami?

                  1. Fenkuł w zależności od wielkości przecinamy na ćwiartki lub ósemki, wcześniej odcinamy łodyżki z koperkiem.
                    1. Z jednej pomarańczy wyciskamy sok, łączymy go z miodem.
                      1. Rozkładamy fenkuł na blaszce do pieczenia, doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą. Polewamy sokiem z miodem, mieszamy i posypujemy sezamem.
                        1. Wstawiamy do piecza nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut, co jakiś czas możemy całość przemieszać.
                          1. Pozostałe pomarańcze filetujemy, tj. obieramy ze skórki, ścinając ją razem z albedo, i oddzielamy cząstki od błonek za pomocą noża.
                            1. Rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki i wkładamy do miseczki z zimną wodą.
                              1. Upieczone fenkuły mieszamy z filecikami z pomarańczy, listkami świeżego tymianku, plasterkami rzodkiewki i obsypujemy poszatkowanym koperkiem z fenułu. Serwujemy od razu.

                                Zobacz także:

                                Źródło: Marieta Marecka

                                Źródło zdjęcia głównego: agrobacter/Getty Images

                                Materiał promocyjny
                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                Materiał promocyjny

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana