Materiał promocyjny

Pieczony fenkuł z pomarańczami - przepis Mariety Mareckiej

Krojony na połowę fenkuł
Pieczony fenkuł z pomarańczami - przepis Mariety Mareckiej
Źródło: agrobacter/Getty Images
W kuchni Dzień Dobry TVN Mariera Marecka przygotowała pyszne i pełne witamin dania w oczekiwaniu na nowalijki. Sprawdź, jak przygotować pieczonego fenkuła z pomarańczami według autorskiego przepisu kucharki.

Pieczony fenkuł z pomarańczami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 5 bulw fenkułu,
  • 4 pomarańcze,
  • świeży tymianek,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka czarnego sezamu,
  • ½ pęczka rzodkiewki,
  • oliwa,
  • sól, pieprz.

Jak przygotować pieczonego fenkuła z pomarańczami?

  1. Fenkuł w zależności od wielkości przecinamy na ćwiartki lub ósemki, wcześniej odcinamy łodyżki z koperkiem.
  2. Z jednej pomarańczy wyciskamy sok, łączymy go z miodem.
  3. Rozkładamy fenkuł na blaszce do pieczenia, doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą. Polewamy sokiem z miodem, mieszamy i posypujemy sezamem.
  4. Wstawiamy do piecza nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut, co jakiś czas możemy całość przemieszać.
  5. Pozostałe pomarańcze filetujemy, tj. obieramy ze skórki, ścinając ją razem z albedo, i oddzielamy cząstki od błonek za pomocą noża.
  6. Rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki i wkładamy do miseczki z zimną wodą.
  7. Upieczone fenkuły mieszamy z filecikami z pomarańczy, listkami świeżego tymianku, plasterkami rzodkiewki i obsypujemy poszatkowanym koperkiem z fenułu. Serwujemy od razu.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości