Pieczony fenkuł z pomarańczami - przepis krok po kroku
Składniki:
- 5 bulw fenkułu,
- 4 pomarańcze,
- świeży tymianek,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka czarnego sezamu,
- ½ pęczka rzodkiewki,
- oliwa,
- sól, pieprz.
Jak przygotować pieczonego fenkuła z pomarańczami?
- Fenkuł w zależności od wielkości przecinamy na ćwiartki lub ósemki, wcześniej odcinamy łodyżki z koperkiem.
- Z jednej pomarańczy wyciskamy sok, łączymy go z miodem.
- Rozkładamy fenkuł na blaszce do pieczenia, doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą. Polewamy sokiem z miodem, mieszamy i posypujemy sezamem.
- Wstawiamy do piecza nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut, co jakiś czas możemy całość przemieszać.
- Pozostałe pomarańcze filetujemy, tj. obieramy ze skórki, ścinając ją razem z albedo, i oddzielamy cząstki od błonek za pomocą noża.
- Rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki i wkładamy do miseczki z zimną wodą.
- Upieczone fenkuły mieszamy z filecikami z pomarańczy, listkami świeżego tymianku, plasterkami rzodkiewki i obsypujemy poszatkowanym koperkiem z fenułu. Serwujemy od razu.
Zobacz także:
- Co to jest fenkuł? Przepisy na zupę i surówkę z fenkuła
- Proste i wiosenne dania na bazie masła: hinduska jajecznica, kurczak szałwiowy i pieczona dorada
- Herbata z kopru włoskiego – właściwości i zastosowanie
Źródło: Marieta Marecka
Źródło zdjęcia głównego: agrobacter/Getty Images
Materiał promocyjny
podziel się: