Sposób przygotowania Risotta z fenkułem i groszkiem - przepis krok po kroku
Składniki:
- 400 g ryżu arborio,
- 100 ml białego, wytrawnego wina,
- 1,5 l lekkiego bulionu,
- 80 g masła,
- ¾ szklanki startego parmezanu,
- 1 bulwa fenkułu,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 1 szklanka groszku,
- skórka starta z ½ cytryny,
- sól, pieprz,
- oliwa.
Sposób przygotowania risotto z fenkułem i groszkiem
- W szerokim rondlu rozgrzewamy czubatą łyżkę masła, wrzucamy na nią pokrojony w cienkie plasterki fenkuł i krótko podsmażamy, następnie wrzucamy ryż i przesmażamy do czasu, aż zrobi się lekko szklisty. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki i wlewamy chochlę lub dwie gorącego bulionu.
- Następnie, jak ryż wchłonie płyn, wlewamy wino i znów podgrzewamy mieszając aż ryż wchłonie płyn. Dodajemy szklankę groszku i dolewamy kolejną porcję bulionu.
- Mieszamy i jak ryż wchłonie płyn dolewamy kolejną porcję bulionu.
- Postępujemy tak do czasu aż ryż będzie prawie miękki. Dodajemy skórkę z cytryny, kolejną porcję masła i garść parmezanu.
- Dolewamy chochlę bulionu, mieszamy i ponownie dodajemy masło i parmezan.
- Jeśli trzeba dolewamy bulion, doprawiamy solą i pieprzem i serwujemy.
Zobacz także:
- Co to jest fenkuł? Przepisy na zupę i surówkę z fenkuła
- Jak wyhodować warzywa z resztek? Załóż własny eko-ogródek. Zobacz, jakie to proste
- Herbata z kopru włoskiego – właściwości i zastosowanie
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Marieta Marecka
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński
podziel się: