Risotto z fenkułem i groszkiem z przepisu Mariety Mareckiej

Marieta Marecka w kuchni Dzień Dobry TVN
Risotto z fenkułem i groszkiem z przepisu Mariety Mareckiej
Źródło: Paweł Wodzyński
Typowym wiosennym daniem z Wenecji Euganejskiej jest tisi e bisi, czyli risotto z groszkiem. W kuchni Dzień Dobry TVN Marieta Marecka zaprezentowała, jak przygotować pyszne risotto z fenkułem i groszkiem, prostu z kuchni włoskiej. Sprawdź, jak je ugotować. 

Sposób przygotowania Risotta z fenkułem i groszkiem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 400 g ryżu arborio,
    • 100 ml białego, wytrawnego wina,
      • 1,5 l lekkiego bulionu,
        • 80 g masła,
          • ¾ szklanki startego parmezanu,
            • 1 bulwa fenkułu,
              • 1-2 ząbki czosnku,
                • 1 szklanka groszku,
                  • skórka starta z ½ cytryny,
                    • sól, pieprz,
                      • oliwa.

                        Sposób przygotowania risotto z fenkułem i groszkiem

                        1. W szerokim rondlu rozgrzewamy czubatą łyżkę masła, wrzucamy na nią pokrojony w cienkie plasterki fenkuł i krótko podsmażamy, następnie wrzucamy ryż i przesmażamy do czasu, aż zrobi się lekko szklisty. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki i wlewamy chochlę lub dwie gorącego bulionu.
                          1. Następnie, jak ryż wchłonie płyn, wlewamy wino i znów podgrzewamy mieszając aż ryż wchłonie płyn. Dodajemy szklankę groszku i dolewamy kolejną porcję bulionu.
                            1. Mieszamy i jak ryż wchłonie płyn dolewamy kolejną porcję bulionu.
                              1. Postępujemy tak do czasu aż ryż będzie prawie miękki. Dodajemy skórkę z cytryny, kolejną porcję masła i garść parmezanu.
                                1. Dolewamy chochlę bulionu, mieszamy i ponownie dodajemy masło i parmezan.
                                  1. Jeśli trzeba dolewamy bulion, doprawiamy solą i pieprzem i serwujemy.

                                    Zobacz także:

                                    Autor: Teofila Siewko

                                    Źródło: Marieta Marecka

                                    Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński

                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                    Materiał promocyjny

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana