Sałatka z pieczoną marchwią - przepis krok po kroku
Składniki na sałatkę z pieczoną marchwią:
- 6 sporych marchewek,
- 4 plastry świeżego imbiru,
- 1 łyżeczka płatków chili,
- 3 łyżki syropu klonowego,
- 2-3 łyżki sosu sojowego,
- ½ pęczka naci pietruszki,
- ½ szklanki obranych pistacji,
- 100 g sera feta,
- ½ szklanki czarnych oliwek,
- sól, pieprz,
- oliwa.
Jak przyrządzić sałatkę z pieczoną marchwią
- Marchew obieramy, kroimy wzdłuż na pół, następnie w długie, ukośne półplasterki o grubości ok. 5 mm. Przekładamy je do miski, dodajemy plastry imbiru, płatki chili, syrop klonowy, sos sojowy, sól, pieprz i całość polewamy 4-5 łyżkami oliwy.
- Dokładanie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 210 stopni na ok. 20 minut. Co jakiś czas możemy całość przemieszać.
- Pistacje szatkujemy drobniej, podobnie nać pietruszki, oliwki zostawiamy w całości. Upieczone marchewki posypujemy oliwkami, pokruszonym serem feta, pistacjami i natka pietruszki – serwujemy od razu!
Zobacz także:
- Przepis na purée z marchewki oraz pomysły na urozmaicenie tej potrawy
- Domowe chipsy z warzyw. To świetna przekąska na jesienny, filmowy seans
- Marchew - wartości odżywcze i przepisy szefa kuchni
Źródło: Marieta Marecka
Źródło zdjęcia głównego: Stanislav Sablin/Getty Images
Materiał promocyjny
podziel się: