Materiał promocyjny

Sałatka z pieczoną marchwią z przepisu Mariety Mareckiej

Pieczone marchewki w półmisku
Sałatka z pieczoną marchwią - przepis Mariety Mareckiej
Źródło: Stanislav Sablin/Getty Images
Marieta Marecka w kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentowała swoje dania w oczekiwaniu na nowalijki. To potrawy pełne smaku i witamin. Sprawdź, jak przygotować pyszną sałatkę z pieczoną marchwią według przepisu kucharki.

Sałatka z pieczoną marchwią - przepis krok po kroku

Składniki na sałatkę z pieczoną marchwią:

  • 6 sporych marchewek,
  • 4 plastry świeżego imbiru,
  • 1 łyżeczka płatków chili,
  • 3 łyżki syropu klonowego,
  • 2-3 łyżki sosu sojowego,
  • ½ pęczka naci pietruszki,
  • ½ szklanki obranych pistacji,
  • 100 g sera feta,
  • ½ szklanki czarnych oliwek,
  • sól, pieprz,
  • oliwa.

Jak przyrządzić sałatkę z pieczoną marchwią

  1. Marchew obieramy, kroimy wzdłuż na pół, następnie w długie, ukośne półplasterki o grubości ok. 5 mm. Przekładamy je do miski, dodajemy plastry imbiru, płatki chili, syrop klonowy, sos sojowy, sól, pieprz i całość polewamy 4-5 łyżkami oliwy.
  2. Dokładanie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 210 stopni na ok. 20 minut. Co jakiś czas możemy całość przemieszać.
  3. Pistacje szatkujemy drobniej, podobnie nać pietruszki, oliwki zostawiamy w całości. Upieczone marchewki posypujemy oliwkami, pokruszonym serem feta, pistacjami i natka pietruszki – serwujemy od razu!

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości