Marchew - wartości odżywcze i przepisy szefa kuchni

Dziś "Dzień Marchewki" z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN to właśnie marchew gra pierwsze skrzypce! Szef kuchni - Sebastian Olma zaproponował kilka dań, które pozwolą docenić wyjątkowość tego warzywa. Spróbujcie jajka z pesto marchewkowym, frittaty z marchwią i kaczki z marchwiowym dressingiem!

Jajko poché na pumperniklu z pesto marchwiowym, avocado, orzechami nerkowca i liśćmi rzodkiewki

Składniki na 4 porcje:

  • 4 kromki pumpernikla
    • 100 g naci z marchwi
      • 200 ml oliwy z oliwek
        • 150 g parmezanu
          • 150 g orzechów nerkowca (do pesto i posypania)
            • 100 ml octu
              • 2 awokado
                • 1 pęczek rzodkiewki
                  • 1 cytryna
                    • Sól
                      • Czarny pieprz

                        Pesto: nać marchwi zmiksować z mikserze kuchennym z oliwą, parmezanem oraz orzechami nerkowca. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Do wysokiego rondla wlać wodę, ocet i sól. Gdy woda zacznie się lekko gotować wbić do środka jajko. Po około 3 minutach wyjąć jajko i przełożyć na papierowy ręcznik i delikatnie posolić. Okrągły plaster pumpernikla posmarować przygotowanym wcześniej pesto, następnie ułożyć „na zakładkę” warstwy cienko pokrojonego awokado oraz rzodkiewki. Następnie zetrzeć skórkę z cytryny oraz posypać posiekanym orzechami nerkowca. Na środek położyć jajko poché i całość udekorować świeżymi liśćmi rzodkiewki.

                        Frittata z marchwią, słodkim batatem, chorizo i salsą z pomidorków koktajlowych

                        Składniki na 4 porcje:

                        • 200 g chorizo
                          • 1 batat
                            • 2 ząbki czosnku
                              • 1 szalotka
                                • 1 mała łyżka papryki słodkiej w proszku
                                  • 1 mała łyżka papryki wędzonej w proszku
                                    • 1/2 małej łyżki chili w płatkach
                                      • 1 pęczek cebulki dymki
                                        • 1 pęczek bazylii
                                          • 8 jajek
                                            • 100 ml śmietanki 36%
                                              • 200 g twardego sera pecorino

                                                Na patelni podsmażyć pokrojone w kostkę: chorizo, bataty, czosnek oraz cebulę szalotkę. Gdy ziemniaki będą „al dente”, dodać suche przyprawy, następnie posiekaną cebulkę dymkę oraz bazylię. W misce wymieszać jajka razem ze śmietaną i wlać prosto na patelnię. Lekko zamieszać spód patelni i zdjąć z ognia. Na wierzch zetrzeć ser pecorino i wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 °C na około 7-8 minut. Delikatnie wyjąć i sprawdzić za pomocą wykałaczki, czy frittata jest sucha. Obracając „do góry nogami” zdjąć ją z patelni.

                                                Sałatka z wędzoną kaczką, mango, ogórkiem gruntowym i dressingiem marchwiowym

                                                Składniki na 4 porcje:

                                                • 5 marchewek
                                                  • 100 ml białego octu winnego
                                                    • 50 g miodu
                                                      • 50 g tymianku
                                                        • 1 łyżka kolorowego pieprzu
                                                          • 150 ml oliwy z oliwek
                                                            • 1 cytryna
                                                              • 2 wędzone piersi z kaczki
                                                                • 1 mango
                                                                  • 3 ogórki gruntowe
                                                                    • 2 sałaty rzymskie baby
                                                                      • Świeże zioła (np. groszek, amarantus, jarmuż, nasturcja)

                                                                        Dressing z marchwi: z 3 marchewek wycisnąć sok, przełożyć do rondelka i dodać ocet winny, miód, tymianek i kolorowy pieprz. Gotować tak długo, aż całość mocno odparuje zostawiając gęsty syrop. Gdy syrop ostygnie dodać do niego oliwę z oliwek i doprawić do smaku solą oraz sokiem z cytryny. Wędzoną pierś kaczki pokroić w cienkie długie plasterki, podobnie mango oraz ogórka. Młodą marchew dokładnie obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać do wcześniej przygotowanego dressingu. Sałatę rzymską pociąć na ósemki. Wszystkie składniki sałatki układać stopniowo na talerzu warstwa po warstwie, na koniec całość polać sosem i udekorować świeżymi ziołami.

                                                                        Wartości odżywcze marchwi (w 100 g)

                                                                        • Wartość energetyczna - 41 kcal
                                                                          • Białko ogółem - 0.93 g
                                                                            • Tłuszcz - 0.24 g
                                                                              • Węglowodany - 9.58 g (w tym cukry proste 4.74)
                                                                                • Błonnik - 2.8 g

                                                                                  Marchew witaminy

                                                                                  • Witamina C – 5.9 mg
                                                                                    • Tiamina – 0.066 mg
                                                                                      • Ryboflawina – 0.058 mg
                                                                                        • Niacyna - 0.983 mg
                                                                                          • Witamina B6 - 0.138 mg
                                                                                            • Kwas foliowy - 19 µg
                                                                                              • Witamina E – 0.66 mg
                                                                                                • Witamina K - 13.2 µg

                                                                                                  Marchew minerały

                                                                                                  • Żelazo - 0.30 mg
                                                                                                    • Magnez - 12 mg
                                                                                                      • Fosfor - 35 mg
                                                                                                        • Potas - 320 mg
                                                                                                          • Sód – 69 mg
                                                                                                            • Cynk - 0.24 mg

                                                                                                              Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                                              podziel się:

                                                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                              Materiał promocyjny

                                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana