Siemię lniane na ból żołądka – jak zrobić napar i wywar?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Chcesz oczyścić jelita – wypij siemię lniane
Chcesz oczyścić jelita – wypij siemię lniane
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?
Siemię lniane to naturalny lek na ból żołądka i zgagę. Nasiona lnu zwyczajnego swoje właściwości zawdzięczają unikalnemu składowi. To dzięki niemu napar i wywar z siemienia lnianego są w stanie pomóc chorym cierpiącym z powodu zapalenia błony śluzowej żołądka.

Siemię lniane stosowane na dolegliwości żołądkowe powinno się jednak stosować z umiarem, ponieważ może ono upośledzić wchłanianie leków. Poza tym przedawkowanie siemienia lnianego może wywołać biegunkę.

Siemię lniane na żołądek – dlaczego jest skuteczne?

Siemię lniane to nasiona lnu zwyczajnego, które słyną z wyjątkowych właściwości. Są dobre na poprawę zdrowia i urody. Siemię lniane ma dość wysoką wartość kaloryczną (50 kcal w łyżeczce), niepozbawione jest jednak cennych składników, które decydują o działaniu leczniczym. W jego nasionach znajdują się nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, składniki mineralne (cynk, potas, magnez, żelazo) i witaminy, spośród których na szczególną uwagę zasługuje witamina E i witaminy z grupy B. Poza tym, znajdują się w nich fitoestrogeny, które zwiększają płodność. Jednak najbardziej siemię lniane słynie z pozytywnego wpływu na żołądek i trawienie. Znajdujący się w nasionach błonnik reguluje pracę jelit i przyspiesza procesy przemiany materii. Dlatego doskonale sprawdzają się podczas diety odchudzającej. Ważnym składnikiem tych małych brązowych ziarenek są też związki śluzowe, które działają ochronnie na ściany żołądka i sprzyjają ich regeneracji. Siemię lniane jest polecane na ból żołądka osobom, które cierpią z powodu choroby wrzodowej. Łagodzi również takie dolegliwości, jak pieczenie i zgaga. Jest stosowane na zaparcia i obniża poziom "złego" cholesterolu w organizmie.

Jak zrobić siemię lniane na żołądek?

Aby siemię lniane mogło pomóc na zapalenie błony śluzowej żołądka, musi zostać użyte w odpowiedni sposób. Do przygotowania naparu z siemienia lnianego potrzebna jest jedna łyżka nasion. Zalewa się je gorącą wodą (niewrzącą) w ilości 150 ml. Powstałą miksturę należy odstawić na kilka godzin. W tym czasie nasiona powiększają swoją wielkość i wydziela się charakterystyczny śluz.

Jak stosować siemię lniane na żołądek? Przed wypiciem nasiona należy wymieszać z wodą, gdy opadną, wypija się powstały kleik. Przygotowane w ten sposób lekarstwo można pić dwa razy dziennie – rano i wieczorem. Osoby, u których stwierdzono wrzody żołądka, napar z nasion siemienia lnianego mogą pić 3 raz dziennie.

Decydując się na tego rodzaju kurację, należy pamiętać, że stosując siemię lniane do picia na żołądek, można zaburzać wchłanianie niektórych leków, soli mineralnych i witamin. Dlatego leczniczą miksturę z wody i siemienia można pić co najmniej 2 godziny po zażyciu leków.

Jak gotować siemię lniane na żołądek?

Drugim sposobem na przygotowanie leczniczej mikstury z siemienia lnianego jest zrobienie wywaru z jego nasion. Przyrządza się go w trochę inny sposób niż napar. W tym przypadku nasiona są gotowane, co wbrew obawom, nie pozbawia je właściwości prozdrowotnych.

Każdy, kto szuka odpowiedzi na pytanie, jak gotować siemię lniane, aby uzyskać wywar leczniczy na żołądek, powinien zaopatrzyć się w minimum 2 łyżki brązowych nasion lnu zwyczajnego, 1,5 szklanki przegotowanej wody i mały rondelek. Przyrządzanie wywaru trzeba rozpocząć od wsypania do garnuszka nasion siemienia lnianego, które zalewa się wodą. Wszystko gotować na małym ogniu przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie zdjąć rondelek z ognia, odstawić miksturę na 20 minut. Gdy kleik ostygnie, można go wypić. Wywar chroni błony śluzowe żołądka przed działaniem kwasu solnego. Pomaga uporać się ze stanem zapalnym początkowych odcinków układu pokarmowego. Należy jednak być świadomym, że tak samo jak napar, upośledza wchłanianie niektórych leków. Dlatego przed rozpoczęciem kuracji z użyciem wywaru z siemienia lnianego dobrze jest skonsultować się z lekarzem.

Mielone siemię lniane na żołądek

Istnieje możliwość użycia mielonych nasion siemienia lnianego. Można je kupić w aptece lub przez Internet. Najlepiej jednak samemu, na bieżąco, mielić nasiona. Składniki ziaren lnu zwyczajnego bardzo szybko ulegają utlenieniu, dlatego lepiej zaopatrzyć się w młynek do kawy lub blender. Nasiona siemienia można też zmiażdżyć w moździerzu. Jest to prosty sposób na korzystanie z właściwości leczniczych tych drobnych ziarenek. Dzięki niemu nie trzeba zastanawiać się, jak zrobić siemię lniane na żołądek.

Optymalna dawka mielonego siemienia lnianego to 2–3 łyżeczki, można jednak zacząć od mniejszej porcji. Pozwoli to uniknąć biegunki, która może się pojawić u osób, których organizm nie jest przyzwyczajony do tak dużej ilości błonnika.

Smak mielonego siemienia jest łagodny i pasuje do wielu dań. Można go dodawać do porannego jogurtu czy musli. Może też posłużyć jako dodatek do koktajlu owocowego czy jako posypka na kanapkę. Jest to również idealny sposób na zagęszczenie zupy. Niektórzy przygotowują krakersy, w których składzie najważniejszym składnikiem są właśnie mielone nasiona siemienia lnianego.

Zobacz także:

Autor: Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: Arletta Cwalina/EyeEm/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana