Przepisy kulinarne

Siemię lniane idealne dla kobiet. Przepisy!

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Siemię lniane powinno się znaleźć w diecie każdej kobiety. Badania wykazały, że hamuje rozwój komórek nowotworowych dróg rodnych. Jak wykorzystać te małe ziarenka w kuchni? W kuchni Dzień Dobry TVN Agnieszka Cegielska i lek. Danuta Myłek przygotowały naleśniki, tarkę i sałatkę zawierające siemię lniane.

Naleśniki z kaszy jaglanej

Ciasto naleśnikowe

Składniki:

4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej

4 łyżki mąki gryczanej

1 szkl. mleka kokosowego rozcieńczonego 1:1 z wodą

3 jaja

2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego

1 łyżeczka siemienia lnianego zmielonego

Przygotowanie:

Zmieszać mąkę z siemieniem lnianym, dodać kaszę jaglaną i olej kokosowy. Zmiksować.

Jaja ubić trzepaczką i dodać do ciasta. Zmiksować.

Smażyć na patelni o średnicy 15 cm.

Wychodzi ok. 10 naleśników.

Nadziać kapustą kiszoną z grzybami suszonymi

Nadzienie

Składniki:

1/2 kg kapusty kiszonej

1/2 łyżeczki zmielonego imbiru

1 cebula

Łyżka masła klarowanego

Torebka suszonych grzybów

Przyprawy: czarnuszka, mielone goździki, kminek, majeranek

Przygotowanie:

Kapustę kiszoną ugotować z majerankiem, kminkiem, zielem angielskim i odrobiną zmielonego imbiru.

Cebulę zeszklić na maśle klarowanym.

Dołączyć do kapusty.

Uprzednio namoczone grzyby ugotować i posiekać.

Wszystko zmieszać i poszatkować.

Doprawić odrobiną czarnuszki, zmielonych goździków, kminku, majeranku i solą.

Tarta orzechowa

Ciasto

Składniki:

1 i 1/4 szkl. mąki jaglanej

1/2 kostki masła

5 łyżek zimnej wody

1 łyżeczka octu jabłkowego

1 łyżeczka siemienia lnianego

Szczypta soli

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 jajko

3 paczuszki orzechów włoskich po 150 g

Przygotowanie:

Mąkę jaglaną posiekać z masłem, dodać zimną wodę, ocet jabłkowy, zmielone siemię lniane.

Dodać szczyptę soli, pół łyżeczki proszku do pieczenia i jajko.

Zagnieść wszystko razem.

Włożyć do worka plastikowego i do lodówki na 1 godz.

Ciastem wylepić tortownicę.

Nakłuć widelcem i piec w temp. 180 st. C przez 10 min.

Wyjąć z pieca i zostawić do ostygnięcia.

Orzechy włoskie moczyć przez 1/2 godz. Osuszyć i ułożyć ciasno na cieście.

Zalewa

Składniki:

1/2 kostki masła

Szczypta stewii

2 szkl. miodu

1 łyżeczka esencji waniliowej

Płaska łyżeczka startego świeżego imbiru

3 jajka

Przygotowanie:

W misce nad gotującą się wodą, na małym ogniu roztopić masło ze szczyptą stewii stale trzepiąc trzepaczką aż do osiągnięcia gładkiej masy.

Dodawać powoli - cały czas trzepiąc - miód.

Zdjąć z palnika.

Dodać esencję waniliową i imbir.

Roztrzepać jajka i dodawać stopniowo do masy maślano-miodowej cały czas mieszając.

Masą zalać orzechy.

Włożyć do pieca rozgrzanego do 170 st. C na ok 20 min.

Sałatka z jarmużem i siemieniem lnianym

Składniki:

Świeży jarmuż

Jabłko

Troszkę startego świeżego imbiru

Awokado

1/2 łyżki miodu lub łyżka oliwy z oliwek (można też zmieszać oliwę z miodem i dodać cytryny. Otrzymamy sos, którym możemy polać sałatkę)

1 łyżka siemienia lnianego wcześniej moczonego w gorącej wodzie przez 2 godz.

Pietruszka

Limonka lub cytryna

Orzechy włoskie - wcześniej najlepiej namoczyć podobnie jak siemię lniane

Przygotowanie:

Umytego i pokrojonego jarmużu użyć jako bazy do sałatki.

Dodać pokrojone w kostkę jabłko wcześneij skropione sokiem z cytryny lub limonki.

Dodać pokrojone awokado, posiekaną pietruszkę, orzechy włoskie, łyżkę siemienia lnianego i troszkę świeżo startego imbiru dla smaku.

Skropić oliwą, dodać pół łyżki miodu.

W zależności od uznania i preferencji można użyć również świeżo startego pieprzu

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości