napar

    napar

    Kiedy za oknem zimno, w kuchni może być słodko i gorąco. Rozgrzewające dania i grzańce dla całej rodziny przyrządza blogerka Katarzyna Bukowska. Poznaj jej sprawdzone przepisy na tarte tatin z przyprawami korzennymi, szybkie bułeczki cynamonowe, pierniczkową pieczona owsiankę, prawdziwą gorąca czekoladę z pomarańczową nutą, zimową herbatę z jabłkiem i przyprawami, malinową herbatę z grejpfrutem i rozmarynem oraz napar z kurkumy, czyli złote mleko.

    Herbata z hibiskusa jest szczególnie zalecana osobom z nadciśnieniem tętniczym oraz z nadwagą i otyłością. Przyczynia się do regulowania poziomu cholesterolu oraz obniża poziom cukru we krwi. Herbatka z hibiskusa wspiera również leczenie infekcji górnych dróg oddechowych i problemów skórnych.

    Kardamon to król przypraw. O jego zaletach i zastosowaniu mówiła w Dzień Dobry TVN prowadząca cykl Naturalnie! Agnieszka Cegielska. Jak przygotować napar wzmacniający odporność, w którym jednym ze składników jest właśnie kardamon?

    Napar z melisy to najpopularniejszy naturalny sposób na zszargane nerwy. Jest jednak skuteczne tylko jeśli odpowiednio go przygotujemy. Jak to zrobić? W Dzień Dobry TVN na to pytanie odpowiedziała Agnieszka Cegielska. Jak możemy wzbogacić smak takiego naparu? Do czego jeszcze wykorzystuje się melisę? I na co, poza zdenerwowaniem, pomaga melisa?

    W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Monikę Goździalską. Uczestniczka programu „Master Chef” przygotowała syropy i napary na bazie warzyw, korzeni i ziół. Podobno na przeziębienie idealne!