Sprawdź, jak przygotować napar z kwiatów forsycji i poznaj jego właściwości.
Pobudza i daje energię.
Zioła i przyprawy, które mamy w domach mogą służyć jako afrodyzjaki. W jakiej formie je spożywać, aby spełniły swoje funkcje? Czego absolutnie ze sobą nie łączyć? O tym opowiedziała Marta Makowska – dietetyczka, fitoterapeutka.
Jak odpowiednio parzyć herbatę, by uniknąć goryczki? O tym opowiedział ekspert, teabarista Julian Karewicz.
Siemię lniane to naturalny lek na ból żołądka i zgagę. Nasiona lnu zwyczajnego swoje właściwości zawdzięczają unikalnemu składowi.
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował pyszne rozgrzewające potrawy idealne dla zmarzluchów. Sprawdź jego przepisy na napar imbirowy i z rokitnika. Nie tylko sprawią, że będzie nam cieplej, ale też wzmocnią naszą odporność. Jak je przygotować?
Geranium, pelargonia pachnąca, anginowiec, czy najprościej anginka, to nazwy rośliny znanej od lat w medycynie naturalnej. Hodowana w domach, często zajmowała dumne miejsce na babcinym parapecie. Jej dekoracyjne atuty, to jednak nie wszystko. Anginka to istne remedium na wiele chorób. Do czego wykorzystuje się geranium?
Wiosenne kwiaty mogą być wykorzystywane nie tylko do bukietów, wianków i ozdób w domu. Z powodzeniem można dodawać je do różnych potraw lub zrobić z nich herbatkę. Które z nich można parzyć? Sprawdź przepis na zieloną herbatę z wiosennymi kwiatami.
Kiedy za oknem zimno, w kuchni może być słodko i gorąco. Rozgrzewające dania i grzańce dla całej rodziny przyrządza blogerka Katarzyna Bukowska. Poznaj jej sprawdzone przepisy na tarte tatin z przyprawami korzennymi, szybkie bułeczki cynamonowe, pierniczkową pieczona owsiankę, prawdziwą gorąca czekoladę z pomarańczową nutą, zimową herbatę z jabłkiem i przyprawami, malinową herbatę z grejpfrutem i rozmarynem oraz napar z kurkumy, czyli złote mleko.
Herbata z hibiskusa jest szczególnie zalecana osobom z nadciśnieniem tętniczym oraz z nadwagą i otyłością. Przyczynia się do regulowania poziomu cholesterolu oraz obniża poziom cukru we krwi. Herbatka z hibiskusa wspiera również leczenie infekcji górnych dróg oddechowych i problemów skórnych.
Herbata z czystka cieszy się rosnącą popularnością. Coraz więcej osób decyduje się na zakup, chcąc skorzystać z jej właściwości. Jest łatwo dostępna i nie wywołuje efektów ubocznych.
Zbliża się jesień, a co za tym idzie, nasz organizm coraz częściej narażony będzie na przeziębienia. Mamy jednak sposób, by w domowych warunkach zadbać o odporność. Wystarczy napar z dwóch składników, by zapobiec niechcianej chorobie.
Rumianek, koper czy mięta na trawienie to szybka pomoc na problemy gastryczne. Niezdrowa, źle zbilansowana lub ciężkostrawna dieta nie pozostaje bez echa dla organizmu. Przemiana materii zwalnia, a do tego zaczynają się problemy z żołądkiem czy jelitami. Ziołowe herbatki w takich sytuacjach szybko wybawiają z opresji.
Kardamon to król przypraw. O jego zaletach i zastosowaniu mówiła w Dzień Dobry TVN prowadząca cykl Naturalnie! Agnieszka Cegielska. Jak przygotować napar wzmacniający odporność, w którym jednym ze składników jest właśnie kardamon?
Napar z melisy to najpopularniejszy naturalny sposób na zszargane nerwy. Jest jednak skuteczne tylko jeśli odpowiednio go przygotujemy. Jak to zrobić? W Dzień Dobry TVN na to pytanie odpowiedziała Agnieszka Cegielska. Jak możemy wzbogacić smak takiego naparu? Do czego jeszcze wykorzystuje się melisę? I na co, poza zdenerwowaniem, pomaga melisa?
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Monikę Goździalską. Uczestniczka programu „Master Chef” przygotowała syropy i napary na bazie warzyw, korzeni i ziół. Podobno na przeziębienie idealne!