Kwiatowa herbata - przepis. Które kwiaty można dodawać do naparu?

Kwiaty w herbacie
Kwiatowa herbata - które kwiaty można dodawać do naparu?
Źródło: yipengge/Getty Images
Wiosenne kwiaty mogą być wykorzystywane nie tylko do bukietów, wianków i ozdób w domu. Z powodzeniem można dodawać je do różnych potraw lub zrobić z nich herbatkę. Które z nich można parzyć? Sprawdź przepis na zieloną herbatę z wiosennymi kwiatami. 

Które kwiaty można dodać do herbaty?

Lista jadalnych kwiatów nie jest krótka. W kulturze europejskiej dopiero zyskują one na popularności. Z kolei w kuchni azjatyckiej są one popularne. Kwiaty te stanowią źródło przeciwutleniaczy - karotenoidów, witamin oraz polifenoli. Najczęściej intensywność koloru rośliny świadczy o ilości tych substancji - te o fioletowej i czerwonej barwie mają ich najwięcej. Gatunków kwiatów, które można jeść, jest około 80.

Wiosna

Krzysztof Skórzyński i grupa taneczna
Źródło: Dzień Dobry TVN
Wiosna, ach to ty!
Wiosna, ach to ty!
Jaka będzie wiosna w tym roku? (napisy)
Jaka będzie wiosna w tym roku? (napisy)
Wiosna w Ogrodzie Botanicznym w Krakowie
Wiosna w Ogrodzie Botanicznym w Krakowie
Atopowe zapalenie skóry atakuje wiosną – jak łagodzić objawy?
Atopowe zapalenie skóry atakuje wiosną – jak łagodzić objawy?
Skaldowie – „Wiosna”
Skaldowie – „Wiosna”
Wiosna już za rogiem, czas odkurzyć rower
Wiosna już za rogiem, czas odkurzyć rower
Szukamy wiosny w lesie
Szukamy wiosny w lesie
HGTV: Wiosenne prace w warzywniku. Jak przygotować glebę
HGTV: Wiosenne prace w warzywniku. Jak przygotować glebę
Przygotowania do wiosny
Przygotowania do wiosny
Wiosenna dawka energii od Qczaja
Wiosenna dawka energii od Qczaja
Olek Klembalski w piosence „Ulotnie”
Olek Klembalski w piosence „Ulotnie”

Najpopularniejszymi są:

  • nagietek lekarski,
  • mniszek lekarski,
  • stokrotka pospolita,
  • lawenda,
  • nasturcja,
  • forsycja,
  • bratek,
  • róża,
  • jaśmin,
  • fiołek,
  • bez lilak,
  • kwiaty drzew owocowych, np. jabłoń, grusza czy wiśnia.

Gdzie i jak zbierać jadalne kwiaty?

Kwiaty jadalne można zbierać, podobnie jak zbiera się grzyby. Ważne, aby pozyskiwać je w miejscach wolnych od zanieczyszczeń. Kwiaty mogą być zarówno jadalne, jak i trujące, dlatego powinno się zbierać tylko te, co do których jesteśmy pewni. Część gatunków można również kupić - nie trzeba samodzielnie ich zbierać. Najczęściej dostępne są pod postacią suszu. 

Do jedzenia nie nadają się kwiaty z kwiaciarni. Pochodzą one z upraw, w których mogą być stosowane nawozy niedostosowane do roślin jadalnych. W takiej sytuacji kwiaty mogą akumulować substancje toksyczne i po spożyciu spowodować zatrucie.

Biała kwiatowa herbata - przepis krok po kroku

Składniki na 0,5 l herbaty:

  • biała herbata w liściach - 10 g,
  • kwiaty jadalne do zaparzania - 10 g,
  • kwiaty jadalne do ozdoby,
  • woda - 250 ml.

Sposób przygotowania:

  1. Liście białej herbaty wsypać do zaparzacza lub sitka razem z wybranymi przez siebie kwiatami.
  2. Wodę zagotować i ostudzić do temperatury 80 stopni Celsjusza.
  3. Kiedy woda przestygnie, zalać nią kwiaty i herbatę. Parzyć 2 do 3 minut.
  4. Zaparzone liście i kwiaty wyjąć.
  5. Całość podawać w przezroczystym dzbanku lub od razu w filiżankach.
  6. Napar przyozdobić świeżymi kwiatami.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości