Które kwiaty można dodać do herbaty?
Lista jadalnych kwiatów nie jest krótka. W kulturze europejskiej dopiero zyskują one na popularności. Z kolei w kuchni azjatyckiej są one popularne. Kwiaty te stanowią źródło przeciwutleniaczy - karotenoidów, witamin oraz polifenoli. Najczęściej intensywność koloru rośliny świadczy o ilości tych substancji - te o fioletowej i czerwonej barwie mają ich najwięcej. Gatunków kwiatów, które można jeść, jest około 80.
Wiosna
Najpopularniejszymi są:
- nagietek lekarski,
- mniszek lekarski,
- stokrotka pospolita,
- lawenda,
- nasturcja,
- forsycja,
- bratek,
- róża,
- jaśmin,
- fiołek,
- bez lilak,
- kwiaty drzew owocowych, np. jabłoń, grusza czy wiśnia.
Gdzie i jak zbierać jadalne kwiaty?
Kwiaty jadalne można zbierać, podobnie jak zbiera się grzyby. Ważne, aby pozyskiwać je w miejscach wolnych od zanieczyszczeń. Kwiaty mogą być zarówno jadalne, jak i trujące, dlatego powinno się zbierać tylko te, co do których jesteśmy pewni. Część gatunków można również kupić - nie trzeba samodzielnie ich zbierać. Najczęściej dostępne są pod postacią suszu.
Do jedzenia nie nadają się kwiaty z kwiaciarni. Pochodzą one z upraw, w których mogą być stosowane nawozy niedostosowane do roślin jadalnych. W takiej sytuacji kwiaty mogą akumulować substancje toksyczne i po spożyciu spowodować zatrucie.
Biała kwiatowa herbata - przepis krok po kroku
Składniki na 0,5 l herbaty:
- biała herbata w liściach - 10 g,
- kwiaty jadalne do zaparzania - 10 g,
- kwiaty jadalne do ozdoby,
- woda - 250 ml.
Sposób przygotowania:
- Liście białej herbaty wsypać do zaparzacza lub sitka razem z wybranymi przez siebie kwiatami.
- Wodę zagotować i ostudzić do temperatury 80 stopni Celsjusza.
- Kiedy woda przestygnie, zalać nią kwiaty i herbatę. Parzyć 2 do 3 minut.
- Zaparzone liście i kwiaty wyjąć.
- Całość podawać w przezroczystym dzbanku lub od razu w filiżankach.
- Napar przyozdobić świeżymi kwiatami.
Zobacz także:
- Jadalne pączki roślin - które można jeść i co z nich zrobić?
- Herbatka z igieł sosny - właściwości i zastosowanie. Sprawdź prosty przepis na napar z igliwia
- Napary z ziół - naturalny sposób na ból głowy. Jak zaparzyć leczniczą herbatę?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Wprost.pl/DOZ.pl
Źródło zdjęcia głównego: yipengge/Getty Images