Kwiaty w kuchni. Jak je wykorzystać?

HGTV: Kwiaty w kuchni. Jak je wykorzystać?
Źródło: HGTV
Kwiaty nie tylko mogą posłużyć jako dekoracje i dodatki do wnętrz. Okazuje się, że są bardzo praktycznymi elementami natury i znajdują zastosowanie także w kuchni. 

Nowa maja w ogrodzie - relaksujący program

Tym razem Maja Popielarska zabrała widzów do pani Renaty, która postanowiła oderwać się od miejskiego zgiełku i zamieszkała na wsi pośród pól i lasów w województwie lubelskim. Pani Renata przygotowuje przetwory z dodatkiem kwiatów jadalnych m. in. konfiturę z truskawkami. Kwiaty jadalne oraz truskawki stanowią wspaniałe połączenie, które wzbogaca kompozycje. 

 Jak przygotować konfiturę truskawkową z jaśminowcem? 

Będą potrzebne następujące składniki: 

  • kilogram truskawek,
    • 200-400 g cukru, 
      • płatki jaśminowca.

        Gdy truskawki w garnuszku puszczą sok, dodajemy kwiaty i dla bezpieczeństwa pasteryzujemy. Prócz konfitury świetnie sprawdzi się syrop truskawkowy, który jest doskonałym dodatkiem do lodów albo ciast czy innych deserów. Zamiast płatków jaśminowca truskawkę można wzbogacić płatkami róż albo czarnego bzu

        Napoje z miętą i cytryną oraz sok truskawkowy ze świeżymi płatkami róży

        Należy zalać kwiaty wodą z odrobiną cukru. Przez około tydzień napój pracuje codziennie, dlatego powinno się parę razy wstrząsnąć i mieszać by kwiaty nie zapleśniały. „Efekt jest niesamowity, orzeźwiający” - zachwyca się Maja. Podczas procesu fermentacji wytwarzają się lekkie gazy, dzięki czemu napój musuje. Napój z kwiatów chabra bławatka zakwaszamy też sokiem z cytryny, dzięki czemu zabarwia się na różowo. „To robi niesamowite wrażenie z powodu intensywności koloru” - komentuje Maja Popielarska. Aby przyspieszyć fermentację można dodać jeszcze szczyptę drożdży. Napój pozostawiamy w ciepłym i słonecznym miejscu.

        Zobacz także:

        Autor: Aleksandra Fenikowska

        Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

        podziel się:

        Pozostałe wiadomości

        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
        Materiał promocyjny

        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana