Pojawia się staropolski, zapomniany przysmak. Wiedziałaś, że te kwiaty są jadalne?

Kwiaty magnolii
Pojawia się staropolski i zapomniany przysmak. Wiedziałaś, że te kwiaty są jadalne?
Źródło: DigiPub/Getty Images

Wczesną wiosną, kiedy roślinność budzi się do życia, w niektórych ogrodach rozkwitają okazałe i niezwykle piękne kwiaty na niezbyt wysokich drzewach. Dawniej były one przysmakiem, a wręcz delicjami. Dzisiaj mało kto wie, że są jadalne i można z nich przyrządzać różnorodne potrawy. Poznajcie niezwykłe właściwości i smak kwiatów magnolii.

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

DD_20240515_Kwiaty_REP
Z doniczki na talerz, a więc kwiaty jadalne
Źródło: Dzień Dobry TVN

Jadalne kwiaty magnolii - jak smakują?

Płatki magnolii charakteryzują się aksamitną konsystencją i chrupkością, a ich smak jest niezwykle intrygujący, z przewagą perfumeryjnych, kwiatowych nut. Różne odmiany i kolory kwiatów różnią się od siebie istotnie pod względem smaku. Delikatne są białe i jasnoróżowe kwiaty, które czasem mają lekko cytrynowy posmak.

Różowe odmiany mają nuty kardamonu i imbiru, natomiast purpurowe cechuje intensywność, odurzający aromat, a nawet piekący smak. Dlatego zalecane jest wybranie kwiatu, który najbardziej przypadnie nam do gustu.

Właściwości kwiatów magnolii

We wschodniej medycynie kwiaty magnolii wykorzystywane są od wieków w leczeniu cukrzycy, depresji czy zaburzeń snu. Stosowane są również przeciwlękowo. Ponadto bywały używane jako środek przeciwalergiczny, zwłaszcza przy nieżycie nosa. Magnolia od wielu lat jest zarejestrowana w chińskiej Pharmacopeia of the People’s Republic of China i japońskiej Japanese Pharmacopeia XIV. Oznacza to, że surowiec z magnolii, wykorzystywany do produkcji leków, musi spełniać szczegółowo określone wymagania jakościowe, które są ustalane na podstawie przeprowadzonych wcześniej badań. W Korei, leki z magnolii są zalecane w terapii cukrzycy.

Obecnie kwiaty magnolii można znaleźć w suplementach diety poprawiających nastrój czy obniżających stres. Trwają także badania nad wykorzystaniem tej rośliny w terapiach bólu czy przy schorzeniach o charakterze zapalnym. W dawnej medycynie ludowej jej kwiaty bywały bowiem używane do sporządzania leków przeciwbólowych. Ponadto, ze względu na właściwości przeciwbakteryjne produkt ten stosowany jest w wielu kosmetykach, nawet w kremach przeciwtrądzikowych.

Co zrobić z kwiatów magnolii? Przepisy

Kwiaty magnolii mają wiele zastosowań w kuchni. Nie tylko można z nich robić napar, ale również można je marynować, kisić czy smażyć i piec. Świetnie też sprawdzą się na surowo. Warto jednak pamiętać, że kwiaty należy pozyskiwać z niezanieczyszczonych siedlisk, czyli przede wszystkim z dala od ulic. Zatem co można z nich zrobić?

Przepis na napar z magnolii

Do przygotowania naparu z magnolii będziemy potrzebować kwiaty (lub korę), gorącą wodę i ewentualnie coś, czym osłodzimy napój - miód, słodzik czy cukier.

W przygotowaniu kluczowy jest czas parzenia. Kwiaty - suszone lub świeże, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na około 8-12 minut. Po tym czasie napar odcedzamy i popijamy w ciągu dnia.

Napar z liści magnolii może pozytywnie wpłynąć na nastrój, ułatwić zasypianie, wspomagać przy stanach zapalnych, a nawet łagodzić skurcze menstruacyjne.

Przepis na dżem z magnolii

Do przygotowania dżemu z magnolii będziemy potrzebować:

  • 200 świeżych kwiatów magnolii,
  • pół łyżeczki kwasku cytrynowego,
  • 35 g cukru,
  • płaskiej łyżeczki żelatyny.

Sposób przygotowania dżemu z magnolii:

Płatki magnolii oczyszyścić i wymyć. Następnie zasypać kwaskiem cytrynowym i dokładnie wymieszać.

Tak przygotowane płatki z magnolii przełożyć do wysokiego naczynia, a następnie dodać cukier i żelatynę. Całość zmiksować.

Powstałą masę przełożyć do garnka i podgrzewać, ale nie doprowadzić do wrzenia. Zależy nam, aby dżem zgęstniał. Podczas podgrzewania trzeba stale mieszać masę, aby nie przywarła.

Zagrzany dżem przelewamy do wyparzonego słoiczka i przechowujemy w lodówce. Warto spożyć go w ciągu 2 tygodni od przygotowania.

Przepis na syrop z kwiatów magnolii

Do przygotowania syropu z magnolii będziemy potrzebować:

  • szklankę cukru,
  • szklankę wody,
  • szklankę płatków magnolii,
  • łyżeczka soku z cytryny (dzięki niej syrop zachowa piękny kolor).

Jak przygotować syrop z magnolii?

Syrop można przygotować na ciepło lub na zimno.

Na ciepło - zaczynamy od zagotowania wody. W tym czasie płatki magnolii kroimy na mniejsze kawałki, a następnie zalewamy przygotowanym wrzątkiem. Kiedy wystygnie, odcedzamy napar, dodajemy cukier i podgrzewamy, aż całość się rozpuści. Płyn można nieco zredukować, aby uzyskać bardziej intensywny smak.

Na zimno - podobnie kroimy kwiaty magnolii na mniejsze kawałki. Wodę z cukrem gotujemy, aż powstanie lśniący syrop. Następnie studzimy i chłodnym już zalewamy kwiaty. Po 24 godzinach odcedzamy kwiaty i powstały syrop przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Kwiaty można nadal dodawać do potraw lub herbaty.

Zobacz także:

Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
podziel się:

Pozostałe wiadomości