Jadalne kwiaty, które można sadzić w ogródku. "Aksamitki świetnie zastąpią kurkumę"

Dzień Dobry TVN
Kwiaty nie tylko zdobią, niektóre z nich mogą urozmaicić smak potraw. Które rośliny warto mieć w swoim ogrodzie? Do których dań można je dodawać? Dowiecie się tego z naszego materiału.

Jadalne kwiaty. Które wzbogacą smak potraw?

Wiosną, Łukasz Skop, prowadzący cykl "Co z tego wyrośnie?", posadził rabatę z kwiatami jadalnymi. Teraz przyszedł czas, aby sprawdzić, jak smakują. Na pierwszy ogień poszły aksamitki. - Zrywamy dobrze rozwinięte kwiatostany i nożyczkami odcinamy płatki. Następnie odstawiamy je w ciepłe i suche miejsce do wyschnięcia. Jeśli rozgnieciemy je np. w moździerzu, uzyskamy żółty proszek, który świetnie zastąpi kurkumę - mówił Łukasz Skop. Warto dodać, że aksamitki można jeść również świeże, tuż po zerwaniu. - Są pikantne, ale pozostawiają gorzki posmak - mówił.

W rabacie przygotowanej przez Łukasza Skopa znalazła się także nasturcja. - W kuchni sięga się zarówno po jej liście jak i kwiaty. Jednak te pierwsze częściej wykorzystuje się do ozdoby. Kwiaty, choć lekko gorzkawe, mogą wzbogacić smak niejednej sałatki - mówił. W przypadku nasturcji warto zwrócić uwagę także na jej nasiona. - Niedojrzałe można zamarynować i w ten sposób przygotować polskie kapary - dodał Łukasz Skop.

Jeśli nie udało nam się przygotować takiej rabaty na początku wiosny, jeszcze nie jest za późno. Niektóre kwiaty posadzone w sierpniu mogą zakwitnąć jeszcze przed końcem sezonu. Które wybrać? Dowiecie się tego z naszego materiału.

Jadalne kwiaty - lista i sposoby wykorzystania w kuchni

Według aktualnego stanu wiedzy, istnieje około 80 gatunków jadalnych kwiatów. Wśród nich, poza tymi wspomnianymi wyżej, znajdują się m.in.:

  • mniszek lekarski, potocznie nazywany mleczem - ma miodowy smak i świetnie pasuje do sałatek, syropów i nalewek. Można również zrobić z niego pyszny i zdrowy syrop - sprawdź przepis;
  • nagietek lekarski - jego pomarańczowe płatki dodaje się do sałatek, barwienia sosów, zup i napojów. Sprawdź jego właściwości;
  • stokrotka pospolita - nadaje się do sałatek i stanowi piękną ozdobę deseru. Młode kwiaty zjada się w całości, ze starszych obrywa się wyłącznie płatki;
  • lawenda - może być składnikiem ciastek i pysznego, aromatycznego naparu;
  • młode kwiaty cukinii - obtoczone w cieście i usmażone są naprawdę pyszne, sprawdź nasz przepis;
  • bratek - ma wyjątkowo łagodny smak i jest jednym z najpiękniejszych dodatków do sałatek;
  • niebieski kwiat ogórecznika lekarskiego - świetny jako dodatek do sałatek i jako nietypowy cukierek - po kandyzowaniu;
  • fiołek wonny - można go wykorzystać dokładnie tak samo, jak poprzedni kwiat.

Jadalne kwiaty. Jak zatrzymać ich kolor i smak na dłużej?

Może się wydawać, że smak i zapach kwiatów są bardzo ulotne. Nic bardziej mylnego. Dzięki kandyzowaniu można je zatrzymać na znacznie dłużej. Aby to zrobić potrzebne będą cukier puder i białko jajka. - Białko ubijamy, ale nie na sztywno. Następnie pojedynczo maczamy w nim płatki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec bardzo dokładnie obsypujemy je cukrem pudrem - mówił Łukasz Skop.

Tak przygotowane płatki należy zostawić na kilka godzin na słońcu. Cukier wyciągnie z nich wilgoć, która na słońcu bardzo szybko wyparuje.

Wszystkie odcinki Dzień Dobry TVN znajdziesz w serwisie Player.pl.

Zobacz także:

Autor: Katarzyna Oleksik/Diana Ryściuk

Reporter: Łukasz Skop, Łukasz Kowalski

podziel się:

Pozostałe wiadomości