Jak przyrządzić kwiaty cukinii? Sprawdź najlepsze pomysły i przepisy

kwiaty cukinii w panierce
Jak przyrządzić kwiaty cukinii?
Źródło: Yulia Naumenko/Getty Images
Cukinia w swojej klasycznej, kabaczkowej formie to bardzo popularne warzywo na polskich stołach. Jest pyszna, zdrowa i można ją wykorzystać na wiele różnych sposobów. Nadal jednak większość z nas nie wie, że spory potencjał kulinarny posiadają również kwiaty cukinii. Co można z nich przyrządzić? Sprawdź najlepsze pomysły i proste przepisy na kwiaty cukinii.

Kwiaty cukinii – kiedy zrywać?

Kwiaty cukinii zaczynają wyrastać między końcem maja a początkiem czerwca i rosną do sierpnia, a zdarza się, że w odpowiednich warunkach, nawet do października. Według wielu opinii, najlepsze w smaku są przez cały lipiec. Można je zrywać i dowolnie przyrządzać wtedy, gdy kielichy kwiatów otworzą się.

Istnieją dwa podstawowe rodzaje kwiatów cukinii – męskie i żeńskie. Męskie są nieco większe i z łodyżką. Z kolei żeńskie są mniejsze i przytwierdzone bezpośrednio do cukinii. Oba są jadalne i smakują niemalże identycznie.

W roli głównej bakłażan i cukinia
Źródło: Dzień Dobry TVN

Gdzie kupić kwiaty cukinii?

Kwiaty cukinii nie są czymś powszechnym w sprzedaży, dlatego w niektórych miejscach może być problem z szybkim ich dostaniem. Osoby, które mają taką możliwość, stawiają na własne cukinie i ich kwiaty, z przydomowego ogródka. W innych sytuacjach najlepiej szukać ich na lokalnych bazarach, targowiskach czy też w pobliskich gospodarstwach rolnych. Kwiaty cukinii można też zamówić przez Internet w specjalistycznych sklepach.

Jak przygotować kwiaty cukinii do spożycia?

Kwiaty cukinii są bardzo delikatne, dlatego wiele osób nie zaleca ich mycia, a jedynie ostrożne oczyszczenie, np. za pomocą pędzelka. Jeśli jednak bardzo nam zależy na ich umyciu, można to zrobić poprzez zanurzenie w wodzie - powoli i na chwilkę. Z kwiatów męskich należy odciąć długie łodyżki - najwygodniej przy użyciu nożyczek. Ze środka trzeba usunąć pręciki. W tym celu wystarczy kwiaty przechylić, a same pręciki wyciąć lub wykręcić palcami. Tak przygotowane kwiaty wystarczy rozłożyć na ręczniku papierowym, aby trochę wyschły.

Kwiaty cukinii - co można z nich zrobić?

Kwiaty cukinii, podobnie jak samo warzywo, można przygotować na bardzo wiele różnych sposobów. Można je jeść na surowo lub dowolnie przetwarzać i dodawać do różnych potraw:

  • usmażyć obtoczone w różnych ciastach i panierkach lub bez;
    • nafaszerować nieograniczoną ilością nadzień;
      • upiec, np. w oliwie i ziołach lub sosie pomidorowym;
        • ułożyć na pizzy, tarcie, omlecie, kanapce - całości lub kawałkach;
          • włożyć do pierogów, naleśników;
            • dodać do sosu, zapiekanki, risotto, makaronu, zupy, sałatki itd.

              Jednym z prostszych, a zarazem najczęstszych pomysłów, są kwiaty cukinii smażone w klasycznym lub piwnym cieście naleśnikowym. Do ciasta (zamiast mleka) wystarczy dodać wodę gazowaną lub piwo - to pozwoli uzyskać lekką, chrupiącą "panierkę" na kwiatach.

              Składniki i przygotowanie prostego ciasta naleśnikowego z piwem:

              • 2 szklanki mąki
                • 2 jajka
                  • ok. 1,5 szklanki wody
                    • ok. 1,5 szklanki piwa
                      • pół łyżeczki soli

                        Wszystko ze sobą połączyć i dokładnie wymieszać. Do ciasta zbyt gęstego dolać wody, do zbyt rzadkiego, dosypać mąki. Kwiaty w nim zanurzać i smażyć z obu stron na oliwie. Odsączać nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.

                        Faszerowane kwiaty cukinii - pomysły na nadzienie

                        Kwiaty cukinii są idealne do wypełniania dowolnymi farszami, nawet mięsnymi czy rybnymi. Po nadzieniu można je dodatkowo obtoczyć w cieście i usmażyć lub upiec. Bez dodatkowego ciasta oczywiście są równie pyszne. Dobrze komponują się z serami, więc warto postawić na nadzienie zawierające ulubiony ser.

                        Przykłady prostych farszy:

                        • ricotta z parmezanem i świeżymi ziołami;
                          • ricotta z suszonymi pomidorami i szczypiorkiem;
                            • ser kozi z pomidorem, kaparami i ziołami;
                              • mozzarella z miętą, natką pietruszki i koperkiem;
                                • ryż z ziołami;
                                  • grzyby z cebulą i ziołami;
                                    • krewetki z czosnkiem i sokiem z cytryny;
                                      • wędzone tofu z papryką;
                                        • ser feta ze szpinakiem i czosnkiem oraz wiele innych.

                                          Każde nadzienie należy przygotować i doprawić wedle uznania. Następnie umieszczać je w kwiatach za pomocą łyżeczki. Nadziane kwiaty cukinii obtaczać w dowolnym cieście i smażyć z obu stron lub tylko skropić oliwą i piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 15-20 minut.

                                          Zobacz też:

                                          Autor: Diana Ryściuk

                                          Źródło zdjęcia głównego: Yulia Naumenko/Getty Images

                                          podziel się:

                                          Pozostałe wiadomości