Przepisy kulinarne

Jak przyrządzić kwiaty cukinii? Sprawdź najlepsze pomysły i przepisy

Przepisy kulinarne

iStockphotoTimolina/Getty Images

Cukinia w swojej klasycznej, kabaczkowej formie to bardzo popularne warzywo na polskich stołach. Jest pyszna, zdrowa i można ją wykorzystać na wiele różnych sposobów. Nadal jednak większość z nas nie wie, że spory potencjał kulinarny posiadają również kwiaty cukinii. Co można z nich przyrządzić? Sprawdź najlepsze pomysły i proste przepisy na kwiaty cukinii.

Kwiaty cukinii – kiedy zrywać?

Kwiaty cukinii zaczynają wyrastać między końcem maja a początkiem czerwca i rosną do sierpnia, a zdarza się, że w odpowiednich warunkach, nawet do października. Można je zrywać i dowolnie przyrządzać wtedy, gdy kielichy kwiatów otworzą się.

Istnieją dwa podstawowe rodzaje kwiatów cukinii – męskie i żeńskie. Męskie są nieco większe i z łodyżką. Z kolei żeńskie są mniejsze i przytwierdzone bezpośrednio do cukinii. Oba są jadalne i smakują niemalże identycznie.

Gdzie kupić kwiaty cukinii?

Kwiaty cukinii nie są czymś powszechnym w sprzedaży, dlatego w niektórych miejscach może być problem z szybkim ich dostaniem. Osoby, które mają taką możliwość, stawiają na własne cukinie i ich kwiaty, z przydomowego ogródka. W innych sytuacjach najlepiej szukać ich na lokalnych bazarach, targowiskach czy też w pobliskich gospodarstwach rolnych. Kwiaty cukinii można też zamówić przez Internet w specjalistycznych sklepach.

Jak przygotować kwiaty cukinii do spożycia?

Kwiaty cukinii są bardzo delikatne, dlatego wiele osób nie zaleca ich mycia, a jedynie ostrożne oczyszczenie, np. za pomocą pędzelka. Jeśli jednak bardzo nam zależy na ich umyciu, można to zrobić poprzez zanurzenie w wodzie - powoli i na chwilkę. Z kwiatów męskich należy odciąć długie łodyżki - najwygodniej przy użyciu nożyczek. Ze środka trzeba usunąć pręciki. W tym celu wystarczy kwiaty przechylić, a same pręciki wyciąć lub wykręcić palcami. Tak przygotowane kwiaty wystarczy rozłożyć na ręczniku papierowym, aby trochę wyschły.

Kwiaty cukinii - co można z nich zrobić?

Kwiaty cukinii, podobnie jak samo warzywo, można przygotować na bardzo wiele różnych sposobów. Można je jeść na surowo lub dowolnie przetwarzać i dodawać do różnych potraw:

  • usmażyć obtoczone w różnych ciastach i panierkach lub bez;
  • nafaszerować nieograniczoną ilością nadzień;
  • upiec, np. w oliwie i ziołach lub sosie pomidorowym;
  • ułożyć na pizzy, tarcie, omlecie, kanapce - całości lub kawałkach;
  • włożyć do pierogów, naleśników;
  • dodać do sosu, zapiekanki, risotto, makaronu, zupy, sałatki itd.

Jednym z prostszych, a zarazem najczęstszych pomysłów, są kwiaty cukinii smażone w klasycznym lub piwnym cieście naleśnikowym. Do ciasta (zamiast mleka) wystarczy dodać wodę gazowaną lub piwo - to pozwoli uzyskać lekką, chrupiącą "panierkę" na kwiatach.

Składniki i przygotowanie prostego ciasta z piwem:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • ok. 1,5 szklanki wody
  • ok. 1,5 szklanki piwa
  • pół łyżeczki soli

Wszystko ze sobą połączyć i dokładnie wymieszać. Do ciasta zbyt gęstego dolać wody, do zbyt rzadkiego, dosypać mąki. Kwiaty w nim zanurzać i smażyć z obu stron na oliwie. Odsączać nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.

Faszerowane kwiaty cukinii - pomysły na nadzienie

Kwiaty cukinii są idealne do wypełniania dowolnymi farszami, nawet mięsnymi czy rybnymi. Po nadzieniu można je dodatkowo obtoczyć w cieście i usmażyć lub upiec. Bez dodatkowego ciasta oczywiście są równie pyszne. Dobrze komponują się z serami, więc warto postawić na nadzienie zawierające ulubiony ser.

Przykłady prostych farszy:

  • ricotta z parmezanem i świeżymi ziołami;
  • ricotta z suszonymi pomidorami i szczypiorkiem;
  • ser kozi z pomidorem, kaparami i ziołami;
  • mozzarella z miętą, natką pietruszki i koperkiem;
  • ryż z ziołami;
  • grzyby z cebulą i ziołami;
  • krewetki z czosnkiem i sokiem z cytryny;
  • wędzone tofu z papryką;
  • ser feta ze szpinakiem i czosnkiem oraz wiele innych.

Każde nadzienie należy przygotować i doprawić wedle uznania. Następnie umieszczać je w kwiatach za pomocą łyżeczki. Nadziane kwiaty cukinii obtaczać w dowolnym cieście i smażyć z obu stron lub tylko skropić oliwą i piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 15-20 minut.

Zobacz też:

Cukinia w roli głównej. Przepisy na mini pizze, placuszki, miętowy krem i tagliatelle od Darii Ładochy

Zupa krem z cukinii i 9 innych, zdrowych, prostych przepisów

Jaki farsz będzie najlepszy, żeby zrobić cukinię faszerowaną?

Zobacz video: Cukinia na wiele sposobów

Autor: Diana Ryściuk

Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

Pozostałe wiadomości