Cukinia dobrze komponuje się zarówno z farszami mięsnymi, jak i z warzywami czy kaszami. Dzięki temu zyskujesz możliwość tworzenia nieograniczonej ilości kombinacji – za każdym razem, kiedy zdecydujesz się na przygotowanie faszerowanej cukinii, możesz zaskoczyć domowników zupełnie nowym, smacznym przepisem.
Cukinia faszerowana – dlaczego warto?
Cukinia to warzywo, które jest nie tylko bardzo zdrowe, ale przede wszystkim pyszne. W sezonie, kiedy jest najsmaczniejsza, warto sięgać po nią możliwie jak najczęściej. Cukinia to również bogactwo wartości odżywczych – posiada dużo potasu, żelaza, magnezu, a także witaminy C, K, PP i B1. Oprócz tego zawiera cenny dla zdrowia beta-karoten, który ma niezwykle pozytywny wpływ na organizm. Cukinia jest lekkostrawna, wspiera pracę układu pokarmowego, a także sercowo-naczyniowego. Jak wobec tego sprawić, aby danie z cukinii było pyszne? To proste – przygotuj wspaniałą cukinię faszerowaną.
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
Cukinia faszerowana mięsem to prawdziwy kulinarny hit – pyszne, soczyste warzywo łączy się tutaj z bogatym w białko mięsem, dzięki czemu powstaje wyśmienite, pożywne danie. Cukinia faszerowana mięsem mielonym jest również bardzo szybka i prosta w przygotowaniu, dzięki czemu jest to doskonały przepis na błyskawiczny obiad. Jak przygotować cukinię faszerowaną z mięsem?
Składniki:
· 300 gramów mięsa mielonego,
· 3 duże cukinie,
· 1 duża cebula,
· 3 ząbki czosnku,
· dobrej jakości oliwa z oliwek,
· 2 duże pomidory,
· ser,
· sól i pieprz.
Na oliwie z oliwek podsmaż pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę oraz posiekany czosnek. Dodaj mięso mielone, sól i pieprz. Kiedy mięso będzie gotowe, możesz zacząć przygotowanie cukinii. Dokładnie je umyj i przekrój na pół. Środek cukinii wydrąż przy pomocy łyżki i widelca. Możesz wykorzystać miąższ, dodając go do mięsa lub przygotowując z niego placuszki. Do przygotowanego wcześniej farszu z mięsa, cebuli i czosnku dodaj pokrojone pomidory. Delikatnie nakładaj farsz do wydrążonych cukinii. Całość posyp serem i zapiekaj w piekarniku przez pół godziny.
Cukinia faszerowana wegetariańska
Cukinia faszerowana wegetariańska to dobry pomysł na obiad dla każdego, kto potrzebuje lekkiego, zdrowego posiłku – nie musisz być wegetarianinem, aby zdecydować się na to danie.
Do wyboru masz mnóstwo możliwości – możesz przygotować cukinię faszerowaną warzywami , kaszą jaglaną , fetą lub kuskusem – możliwości jest naprawdę wiele.
Cukinia faszerowana pieczarkami
Oto jeden z pomysłów na pyszne danie, jakim jest faszerowana cukinia wegetariańska.
Składniki:
· 3 duże cukinie,
· 1 kg pieczarek,
· 2 duże cebule,
· 3 ząbki czosnku,
· sól pieprz,
· ser.
Pieczarki dokładnie umyj i pokrój w plasterki. Usmaż je na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Do pieczarek dodaj cebulę i czosnek, a także sól i pieprz. Kiedy farsz będzie gotowy, przygotuj cukinie. Przekrój je na pół i wydrąż środek – możesz dodać go do farszu. Do środka cukinii faszerowanej nałóż warzyw, posyp serem i zapiekaj w piekarniku przez 30 minut. Cukinia faszerowana pieczarkami gotowa! To dobre danie dla każdego, kto uwielbia pieczarki – pamiętaj jednak, że zamiast nich możesz dodać swoje ulubione grzyby. Faszerowana cukinia wegetariańska to dobry pomysł na wykorzystanie efektów swojego grzybobrania.
Cukinia faszerowana kuskusem
Cukinia faszerowana kuskusem lub kaszą jaglaną to dobra propozycja dla osób, które chcą dbać o swoje zdrowie, przygotowując wartościowe posiłki. Cukinia faszerowana kuskusem to również bardzo szybka propozycja obiadowa – w ciągu godziny możesz rozkoszować się pysznym smakiem faszerowanej cukinii.
Składniki:
· 3 duże cukinie,
· opakowanie kaszy kuskus,
· pomidory,
· cebula,
· czosnek,
· pieczarki,
· ser.
Zalej kaszę kuskus gorącą wodą i odstaw na kilka minut, aż napęcznieje. W tym czasie usmaż pokrojone pieczarki, dodaj cebulę, pomidory i ulubione przyprawy. Kiedy farsz będzie gotowy, delikatnie nałóż go do cukinii. Posyp serem i zapiekaj przez 30 minut w piekarniku. Cukinia faszerowana jest już gotowa, smacznego!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN