Na jesienne przeziębienie domowe syropy!

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Monikę Goździalską. Uczestniczka programu „Master Chef” przygotowała syropy i napary na bazie warzyw, korzeni i ziół. Podobno na przeziębienie idealne!

Syrop z czerwonego buraka na kaszel

Składniki:

3 buraki

4 łyżki brązowego cukru

4 łyżki miodu gryczanego

Przygotowanie:

Buraki myjemy, obieramy. Kroimy na plasterki, wkładamy do słoika, zasypujemy cukrem i zadajemy miód. Na drugi dzień mamy już trochę syropu. Wkładamy do lodówki i może stać do 14 dni.

Syrop rozgrzewający z majeranku na grypę

Składniki:

szklanka suchego majeranku

4 ząbki czosnku

4 łyżki miodu

sok z całej cytryny

0,75 litra wody

Przygotowanie:

Wrzącą wodą zalewamy majeranek w słoiku. Gdy lekko ostygnie, dodajemy posiekany czosnek, miód oraz sok z całej cytryny. Zakręcamy słoik i odstawiamy na dwie godziny. Odpowiednią ilość cedzimy przez sitko i lekko podgrzewamy. Idealny do picia co parę godzin oraz na wieczór.

Herbata imbirowa z miodem i czosnkiem

Składniki:

0,25 l miodu

3 kłącza imbiru

litr wody

3 ząbki czosnku

3 liście z krzaka malin

Przygotowanie:

Obrane korzenie imbiru zalewamy wrzątkiem, dodajemy miód i obrane ząbki czosnku oraz liście. Gdy ostygnie, wlewamy do słoika lub butelki. Odstawiamy do lodówki. Pijemy na zimno lub podgrzane.

Syrop na przeziębienie z czarnego bzu

Składniki:

1 kg owoców czarnego bzu

1/2 kg cukru

1/2 szklanki wody

Przygotowanie:

Owoce opłukujemy delikatnie. Wkładamy je do garnka, dolewamy wodę i gotujemy bez przykrycia ok. 20 min. Przez sitko odcedzamy sok od owoców. Owoce przecieramy przez sitko i dodajemy do soku. Dodajemy cukier i gotujemy aż cukier się rozpuści, cały czas mieszamy. Gorący syrop nalewamy do wyparzonych butelek, zakręcamy. Pasteryzujemy sok 15 min. Po otwarciu przed spożyciem można dodać sok z cytryny.

Na ból gardła siemię lniane z miodem

Łyżeczkę siemienia lnianego zalewamy szklanką wody. Gotujemy przez 10 min. Gdy zdejmiemy z ognia, dodajemy łyżkę miodu. Picie dwa, trzy razy dziennie pomaga w walce z bólem gardła.

Syrop z cebuli

Składniki:

4 cebule

6 łyżek miodu

1/2 szklanki gorącej wody

Przygotowanie:

Cebule kroimy w plasterki i zalewamy miodem. Odstawiamy na 4 godz. Dodajemy wodę i odstawiamy na kolejne 2 godz. Jedną łyżeczkę syropu pijemy cztery razy dziennie.

Syrop z cytryny i imbiru

Składniki:

5 cytryn

1 korzeń imbiru

0,5 litra miodu

Przygotowanie:

Cytryny myjemy, kroimy na cienkie plasterki, wkładamy do słoika, dokładamy obrany imbir pokrojony w plasterki. Zalewamy wszystko miodem, odkładamy w ciepłe miejsce do momentu wypuszczenia soków. Trzymamy w lodowce idealny do bezpośredniego spożycia z mlekiem lub herbatą. Ważne, aby dobrać odpowiedni miód. Lipowy jest na przeziębienie, gorączkę kaszel. Gryczany na katar i problemy z oddychaniem. Spadziowy na odporność.

Maliny z miodem i cytryną

Składniki:

2 opakowania malin

2 cytryny

150 ml miodu

1 korzeń żeń szenia

Przygotowanie:

Maliny myjemy i ugniatamy, wkładamy do słoika, dodajemy miód oraz sok z cytryn, lekko mieszamy, dodajemy umyty korzeń i zamykamy słoik. Idealny do bezpośredniego spożycia lub dodatek do herbaty.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości