Cytryny w sosie własnym - właściwości i zastosowanie
Cytryny w sosie własnym to nic innego, jak domowej roboty syrop cytrynowy. Do jego zrobienia potrzebne są owoce oraz cukier lub miód. Dzięki temu, że nie przeprowadza się obróbki termicznej, w takiej miksturze jest znacznie więcej witamin, niż np. w przetworach z cytryn. Dodatkowo, jeżeli miód zamieni się na cukier, to syrop będzie jeszcze zdrowszy. Wpływa on przede wszystkim na odporność, ale także ułatwia wykrztuszanie podczas kaszlu i łagodzi ból gardła.
Zobacz wideo: Cytrynowa woda zdrowia doda
Taki syrop można pić w formie leczniczej - jedną lub dwie łyżki na załagodzenie bólu gardła lub wzmocnienie organizmu. Można również dodawać go do herbat, ciepłej wody, a nawet polewać nim desery. Aby wzbogacić taką miksturę, można do niej dodawać laskę cynamonu, goździki lub plasterki imbiru.
Cytryny w sosie własnym - przepis krok po kroku
Składniki:
- cytryny - 2 kg,
- cukier - 1,5 kg,
- słoiki 500 ml - 6.
Opcjonalnie cukier można zamienić na miód w takiej samej proporcji. Można również zastosować ksylitol lub erytrytol, jeżeli chce się obniżyć kaloryczność syropu.
Sposób przygotowania:
- Cytryny dokładnie umyć i wyszorować skórki.
- Owoce pokroić na plasterki.
- Słoiki wymyć i wyparzyć. W naczyniach warstwowo układać plasterek cytryny, łyżkę cukru lub miodu, plasterek cytryny itd. aż słoiki będą pełne. Owoce można lekko docisnąć.
- Tak przygotowane odstawić w chłodne miejsce na około 3 tygodnie, aż cytryny puszczą sok.
- Kiedy cukier się rozpuści i będzie widać gęsty syrop - cytryny w sosie własnym są gotowe. Można go zlać do czystych butelek lub używać prosto ze słoiczków z owocami.
Oprócz syropu wykorzystywać można również plasterki cytryn - do herbaty, wody lub deserów. Smacznego!
Zobacz także:
- Co można zrobić z wyciśniętej cytryny? Ten sposób Cię zaskoczy
- Domowy syrop miętowy - właściwości, zastosowanie, przepisy
- Kawa z cytryną. Dlaczego warto ją pić? Poznaj przepis na espresso romano
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: lisaaMC/Getty Images