Napar z jabłek i liści laurowych
W sezonie jesiennym łatwo o przeziębienie. Silny wiatr, deszcz, przewianie i choroba gwarantowana. O odporność organizmu warto zadbać więc nieco wcześniej. Zapobiegawczy napar z jabłek i liści laurowych sprawi, że nie tylko poprawi się wasze samopoczucie, ale także unikniecie kataru, migreny i bóli stawów oraz wyregulujecie poziom cukru we krwi. Co więcej, jego wykonanie kosztuje naprawdę niewiele, a potrzebne składniki z pewnością macie w swoich domach.
Napar z jabłek i liści laurowych – przepis
Ten napar to prosta metoda do zdrowego organizmu. Przypominamy jednak, że nie jest to lek, a domowy sposób wspomagający nasze samopoczucie. W przypadku silnych dolegliwości, takich jak przewlekłe migreny czy bóle stawów, zalecamy skontaktowanie się z lekarzem pierwszego kontaktu w celu zweryfikowania problemu.
Składniki:
- kilka liści laurowych
- jedno jabłko
- litr wody
- optymalnie miód (dla smaku)
Sposób przygotowania:
Jabłka kroimy na 6 części. W garnku gotujemy wodę, a następnie dodajemy liście laurowe. Całość trzymamy kilka minut na ogniu i dodajemy jabłka. Mieszankę zdejmujemy z palnika i odstawiamy przykrytą na 10 minut. Ostatnim krokiem jest przecedzenie mikstury, dzięki czemu otrzymamy czysty napar. Tak przygotowany napój możemy pić rano lub tuż przed snem.
Zobacz wideo: Rozgrzewający i idealny na przeziębienia. Jak zrobić sok z kiszonych buraków z cynamonem?
Zobacz także:
- Jabłka kandyzowane na patyku i w cukrze - czyli jak umilić sobie nadchodzącą jesień
- Znane odmiany jabłek – kwaśne czy słodkie, zimowe czy jesienne. Które najlepiej pasują do deserów, a które do dań wytrawnych?
- Przepisy na dżem jagodowy z lawendą, kiszone jabłka, cytryny, marynowane warzywa i frużelinę z mango
Autor: Nastazja Bloch