Rozgrzewające napary z imbiru i rokitnika z przepisów Piotra Kucharskiego

Piotr Kucharski
Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował pyszne rozgrzewające potrawy idealne dla zmarzluchów. Sprawdź jego przepisy na napar imbirowy i z rokitnika. Nie tylko sprawią, że będzie nam cieplej, ale też wzmocnią naszą odporność. Jak je przygotować?

Napar imbirowy - przepis krok po kroku

Składniki:

  • mały kawałek kory cynamonu
  • 2 goździki
  • 1 gniazdo nasienne kardamonu
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • plasterek ekologicznej cytryny
  • miód-opcjonalnie

Sposób przygotowania naparu imbirowego:

  1. Wszystkie przyprawy umieścić w moździerzu i delikatnie utłuc.
  2. Imbir dobrze umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  3. Przełożyć wszystko do dzbanka z tłokiem.
  4. Zalać wodą o temperaturze około 80°C, zamieszać, przykryć i odstawić do zaparzenia na około 10 minut. Docisnąć tłok i przelać napar do kubeczków.
  5. Opcjonalnie można dosłodzić miodem.

Napar rokitnikowy - przepis krok po kroku

Składniki:

  • około 2 łyżki rokitnika
  • 2-3 gałązki tymianku
  • 1 ziarenko pieprzu
  • miód-opcjonalnie

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na napar umieścić w moździerzu i delikatnie utłuc.
  2. Przełożyć do dzbanka z tłokiem.
  3. Zalać wodą o temperaturze około 80°C, zamieszać, przykryć i odstawić do zaparzenia na około 10 minut. Docisnąć tłok i przelać napar do kubeczków.
  4. Opcjonalnie można dosłodzić miodem.

Rokitnik można zebrać samemu jesienią i zamrozić. Można w tym samym czasie kupić świeży przez internet i również zamrozić. Jeśli nam się nie uda tego zrobić, można używać syropu z rokitnika lub suszonych owoców. Wtedy trzeba dłużej parzyć.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości