Napar imbirowy - przepis krok po kroku
Składniki:
- mały kawałek kory cynamonu
- 2 goździki
- 1 gniazdo nasienne kardamonu
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- plasterek ekologicznej cytryny
- miód-opcjonalnie
Sposób przygotowania naparu imbirowego:
- Wszystkie przyprawy umieścić w moździerzu i delikatnie utłuc.
- Imbir dobrze umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- Przełożyć wszystko do dzbanka z tłokiem.
- Zalać wodą o temperaturze około 80°C, zamieszać, przykryć i odstawić do zaparzenia na około 10 minut. Docisnąć tłok i przelać napar do kubeczków.
- Opcjonalnie można dosłodzić miodem.
Napar rokitnikowy - przepis krok po kroku
Składniki:
- około 2 łyżki rokitnika
- 2-3 gałązki tymianku
- 1 ziarenko pieprzu
- miód-opcjonalnie
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na napar umieścić w moździerzu i delikatnie utłuc.
- Przełożyć do dzbanka z tłokiem.
- Zalać wodą o temperaturze około 80°C, zamieszać, przykryć i odstawić do zaparzenia na około 10 minut. Docisnąć tłok i przelać napar do kubeczków.
- Opcjonalnie można dosłodzić miodem.
Rokitnik można zebrać samemu jesienią i zamrozić. Można w tym samym czasie kupić świeży przez internet i również zamrozić. Jeśli nam się nie uda tego zrobić, można używać syropu z rokitnika lub suszonych owoców. Wtedy trzeba dłużej parzyć.
Zobacz także:
- Zielarki zdradziły, jak przygotować napar na odporność. "To wersja dla tych, którzy mają mało czasu"
- Napar z czarnuszki – korzyści zdrowotne wynikające z picia tego specyfiku
- Zdrowy napar z liści czarnej porzeczki. Dlaczego warto po niego sięgać?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
podziel się: