Bieszczadzkie Knysze
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki kefiru lub maślanki,
- 1/2 kg mąki pszennej,
- szczypta soli,
- szczypta sody oczyszczonej.
Składniki na farsz:
- kasza gryczana,
- bryndza podkarpacka,
- czosnek,
- czosnek niedźwiedzi (może być suszony).
Sposób przygotowania:
Z kefiru lub maślanki i mąki pszennej oraz soli i sody zagnieć ciasto, rozwałkuj na grubość około 0,5 cm. Wykrawaj duże kółka i nadziewaj ulubionym farszem. Zalep dokładnie brzegi knyszy i smaż na oleju rzepakowym z obu stron, aż będą złociste. Knysze można też upiec w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez ok. 30-40 minut. Podawaj z sosem czosnkowym.
Farsz będzie z kaszą gryczaną, bryndzą, czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim. Do sparzonej kaszy dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
Zupa Dziad z babą (ziemniaczana zupa z kiełbasą zabielana mlekiem)
Składniki na zupę:
- 2 l wody,
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- 6 ziemniaków,
- cebula,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 2 łyżki masła,
- 3 łyżki oleju lub oliwy,
- sól,
- pieprz,
- natka pietruszki,
- czosnek niedźwiedzi (może być suszony),
- majeranek,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 laski cienkiej kiełbasy - śląskiej,
- ćwiartka z kurczaka lub porcje rosołowe,
- 250-300 ml mleka.
Składniki na kluseczki:
- pół szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżki ciepłej wody,
- jajko.
Sposób przygotowania:
Do garnka wlej 2 litry wody, włóż mięso i ugotuj wywar. Marchewki i pietruszkę obierz i pokrój w kostkę. Dorzuć do gotującego się wywaru. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dorzuć do miękkiej marchewki i pietruszki. Do garnka dodaj liście laurowe i ziele angielskie. 2 laski kiełbasy pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, podsmażoną kiełbasę wrzuć do zupy. W misce połącz mąkę z jajkiem, wodą, szczyptą soli. Składniki wymieszaj. Gotowe ciasto skub na kluseczki, wrzucaj na gotującą się zupę.
Cebulę pokrój w kostkę. Na patelni roztop dwie łyżki masła. Cebulę zeszklij na złoty kolor i dorzuć do zupy. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem, majerankiem, czosnkiem, czosnkiem niedźwiedzim. Natkę pietruszki opłucz, osusz, drobno poszatkuj i dodaj do garnka zupy. Na koniec zabiel zupę mlekiem.
Stolniki Bieszczadzkie
Składniki na stolniki:
- niewielka główka kapusty,
- 3 duże cebule,
- olej do podsmażenia,
- 1 kg ziemniaków,
- sól,
- pieprz,
- czosnek niedźwiedzi (może być suszony),
- tymianek,
- oregano,
- majeranek.
Składniki na sos grzybowy:
- 1/2 cebuli,
- 30-40 gram suszonych grzybów,
- 0,5 litra śmietany 30%,
- łyżka sosu sojowo-grzybowego,
- sól,
- pieprz,
- mąka ziemniaczana,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
Kapustę sparzyć, wyciąć głąb i grube nerwy liścia. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, następnie podsmażyć na złoty kolor. Następnie obrać ziemniaki i zetrzeć je na tarce (tak jak na placki ziemniaczane). Do ziemniaków dodać podsmażoną wcześniej cebulę, sól, pieprz, majeranek, oregano, tymianek, czosnek niedźwiedzi i wszystko razem wymieszać na jednolitą masę.
Farsz nakładać na liście sparzonej kapusty i zawijać gołąbki. Układać ciasno w brytfannie. Piec w temperaturze 160 stopni, 30-40 min. Podawać z sosem grzybowym i buraczkami. Grzyby zalać wodą i moczyć przez 20 min, następnie gotować do czasu, aż będą miękkie. Cebulę pokroić i podsmażyć na odrobinie oliwy i dodać do wywaru z grzybami. Następnie zalać śmietanką doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w odrobinie wody i zagęścić sos, cały czas mieszając.
Fuczki Bieszczadzkie
Składniki:
- 300 g kapusty kiszonej,
- szklanka mąki pszennej,
- jajko,
- 3/4 szklanki mleka,
- olej do smażenia,
- sól, pieprz do smaku,
- zioła prowansalskie,
- czosnek niedźwiedzi (może być suszony),
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- śmietana kwaśna 18%.
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko i mleko. Miksujemy, aż ciasto będzie gładkie. Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku, drobno kroimy i dodajemy do ciasta. Ciasto przyprawiamy do smaku ziołami, czosnkiem niedźwiedzim oraz solą i pieprzem. Do jednolitej masy dodajemy proszek do pieczenia.
Na patelni rozgrzewamy olej. Za pomocą łyżki kładziemy placuszki i smażymy z każdej ze stron na złoty kolor. Usmażone placuszki kładziemy na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Usmażone placuszki podajemy ze śmietaną.
Zobacz także:
- Placki ziemniaczane z Podlasia i z Bieszczad. Zupełnie inne, a tak samo smaczne
- Proziaki. Przepis na proste danie z Podkarpacia
- Fuczki - pyszne placki z kapusty kiszonej prosto z Podkarpacia
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Marcin Sawa
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News