Co jada się w Bieszczadach? Tych przepisów możesz nie znać

Co jada się w Bieszczadach? Tych przepisów możesz nie znać
Źródło: Dzień Dobry TVN
Bieszczady na talerzu w kuchni Marcina Sawy
Bieszczady na talerzu w kuchni Marcina Sawy
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
W kuchni Dzień Dobry TVN wraz z Marcinem Sawą zgłębiamy tajniki bieszczadzkiej kuchni. To nie tylko fuczki, ale również knysze, niesamowita zupa "dziad z babą" czy stolniki. Poznajcie niesamowite przepisy i dajcie się urzec regionalnym smakom.

Bieszczadzkie Knysze

Bieszczadzkie Knysze
Bieszczadzkie Knysze
Bieszczadzkie Knysze
Źródło: Ola Skowron/East News

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki kefiru lub maślanki,
    • 1/2 kg mąki pszennej,
      • szczypta soli,
        • szczypta sody oczyszczonej.

          Składniki na farsz:

          • kasza gryczana,
            • bryndza podkarpacka,
              • czosnek,
                • czosnek niedźwiedzi (może być suszony).

                  Sposób przygotowania:

                  Z kefiru lub maślanki i mąki pszennej oraz soli i sody zagnieć ciasto, rozwałkuj na grubość około 0,5 cm. Wykrawaj duże kółka i nadziewaj ulubionym farszem. Zalep dokładnie brzegi knyszy i smaż na oleju rzepakowym z obu stron, aż będą złociste. Knysze można też upiec w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez ok. 30-40 minut. Podawaj z sosem czosnkowym.

                  Farsz będzie z kaszą gryczaną, bryndzą, czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim. Do sparzonej kaszy dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.

                  Zupa Dziad z babą (ziemniaczana zupa z kiełbasą zabielana mlekiem)

                  Zupa Dziad z babą (ziemniaczana zupa z kiełbasą zabielana mlekiem)
                  Zupa Dziad z babą (ziemniaczana zupa z kiełbasą zabielana mlekiem)
                  Zupa Dziad z babą (ziemniaczana zupa z kiełbasą zabielana mlekiem)
                  Źródło: Ola Skowron/East News

                  Składniki na zupę:

                  • 2 l wody,
                    • 2 marchewki,
                      • pietruszka,
                        • 6 ziemniaków,
                          • cebula,
                            • 2 liście laurowe,
                              • 3 ziarenka ziela angielskiego,
                                • 2 łyżki masła,
                                  • 3 łyżki oleju lub oliwy,
                                    • sól,
                                      • pieprz,
                                        • natka pietruszki,
                                          • czosnek niedźwiedzi (może być suszony),
                                            • majeranek,
                                              • 2 ząbki czosnku,
                                                • 2 laski cienkiej kiełbasy - śląskiej,
                                                  • ćwiartka z kurczaka lub porcje rosołowe,
                                                    • 250-300 ml mleka.

                                                      Składniki na kluseczki:

                                                      • pół szklanki mąki pszennej,
                                                        • 2 łyżki ciepłej wody,
                                                          • jajko.

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            Do garnka wlej 2 litry wody, włóż mięso i ugotuj wywar. Marchewki i pietruszkę obierz i pokrój w kostkę. Dorzuć do gotującego się wywaru. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dorzuć do miękkiej marchewki i pietruszki. Do garnka dodaj liście laurowe i ziele angielskie. 2 laski kiełbasy pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, podsmażoną kiełbasę wrzuć do zupy. W misce połącz mąkę z jajkiem, wodą, szczyptą soli. Składniki wymieszaj. Gotowe ciasto skub na kluseczki, wrzucaj na gotującą się zupę.

                                                            Cebulę pokrój w kostkę. Na patelni roztop dwie łyżki masła. Cebulę zeszklij na złoty kolor i dorzuć do zupy. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem, majerankiem, czosnkiem, czosnkiem niedźwiedzim. Natkę pietruszki opłucz, osusz, drobno poszatkuj i dodaj do garnka zupy. Na koniec zabiel zupę mlekiem.

                                                            Stolniki Bieszczadzkie

                                                            Stolniki Bieszczadzkie
                                                            Stolniki Bieszczadzkie
                                                            Stolniki Bieszczadzkie
                                                            Źródło: Ola Skowron/East News

                                                            Składniki na stolniki:

                                                            • niewielka główka kapusty,
                                                              • 3 duże cebule,
                                                                • olej do podsmażenia,
                                                                  • 1 kg ziemniaków,
                                                                    • sól,
                                                                      • pieprz,
                                                                        • czosnek niedźwiedzi (może być suszony),
                                                                          • tymianek,
                                                                            • oregano,
                                                                              • majeranek.

                                                                                Składniki na sos grzybowy:

                                                                                • 1/2 cebuli,
                                                                                  • 30-40 gram suszonych grzybów,
                                                                                    • 0,5 litra śmietany 30%,
                                                                                      • łyżka sosu sojowo-grzybowego,
                                                                                        • sól,
                                                                                          • pieprz,
                                                                                            • mąka ziemniaczana,
                                                                                              • olej do smażenia.

                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                Kapustę sparzyć, wyciąć głąb i grube nerwy liścia. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, następnie podsmażyć na złoty kolor. Następnie obrać ziemniaki i zetrzeć je na tarce (tak jak na placki ziemniaczane). Do ziemniaków dodać podsmażoną wcześniej cebulę, sól, pieprz, majeranek, oregano, tymianek, czosnek niedźwiedzi i wszystko razem wymieszać na jednolitą masę.

                                                                                                Farsz nakładać na liście sparzonej kapusty i zawijać gołąbki. Układać ciasno w brytfannie. Piec w temperaturze 160 stopni, 30-40 min. Podawać z sosem grzybowym i buraczkami. Grzyby zalać wodą i moczyć przez 20 min, następnie gotować do czasu, aż będą miękkie. Cebulę pokroić i podsmażyć na odrobinie oliwy i dodać do wywaru z grzybami. Następnie zalać śmietanką doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w odrobinie wody i zagęścić sos, cały czas mieszając.

                                                                                                Fuczki Bieszczadzkie

                                                                                                Składniki:

                                                                                                • 300 g kapusty kiszonej,
                                                                                                  • szklanka mąki pszennej,
                                                                                                    • jajko,
                                                                                                      • 3/4 szklanki mleka,
                                                                                                        • olej do smażenia,
                                                                                                          • sól, pieprz do smaku,
                                                                                                            • zioła prowansalskie,
                                                                                                              • czosnek niedźwiedzi (może być suszony),
                                                                                                                • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
                                                                                                                  • śmietana kwaśna 18%.

                                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                                    Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko i mleko. Miksujemy, aż ciasto będzie gładkie. Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku, drobno kroimy i dodajemy do ciasta. Ciasto przyprawiamy do smaku ziołami, czosnkiem niedźwiedzim oraz solą i pieprzem. Do jednolitej masy dodajemy proszek do pieczenia.

                                                                                                                    Na patelni rozgrzewamy olej. Za pomocą łyżki kładziemy placuszki i smażymy z każdej ze stron na złoty kolor. Usmażone placuszki kładziemy na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Usmażone placuszki podajemy ze śmietaną.

                                                                                                                    Zobacz także:

                                                                                                                    Autor: Teofila Siewko

                                                                                                                    Źródło: Marcin Sawa

                                                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                                                    Jak dbać o skórę ciała, by była gładka i nawilżona?
                                                                                                                    Materiał promocyjny

                                                                                                                    Jak dbać o skórę ciała, by była gładka i nawilżona?

                                                                                                                    Młode piłkarki przełamują stereotypy na murawie
                                                                                                                    Materiał promocyjny

                                                                                                                    Młode piłkarki przełamują stereotypy na murawie