To najczęstszy błąd w podawaniu żurku. O jakich zasadach etykiety zapominamy przy wielkanocnym stole?

żurek w chlebie
Zasady savoir-vivre przy wielkanocnym stole
Źródło: Elmik/Getty Images
Wielkanoc to nie tylko duchowe przeżywanie Zmartwychwstania Pańskiego, lecz także okazja do wspólnego biesiadowania, podczas którego uwaga zgromadzonych gości skupia się wokół stołu i serwowanego na nim jedzenia. Spożywanie posiłków związane jest natomiast z zasadami savoir-vivre'u, które w domowych warunkach często bywają łamane. Jakich błędów wystrzegać się podczas wielkanocnego śniadania? Oto rady dr Ireny Kamińskiej-Radomskiej, ekspertki z programu "Projekt Lady".

Błędy przy podawaniu świątecznego żurku

Przestrzeganie zasad savior-vivre'u z pewnością nie jest ideą świąt, których najważniejszymi elementami są spędzony z bliskimi czas, odpoczynek i ogólna refleksja nad życiem. Warto jednak pamiętać o istnieniu chociażby podstawowych reguł etykiety, by biesiadowanie nie przybrało postaci niekontrolowanego spędu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wielkanoc

Marzena Rogalska w Teatrze Kamienica
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? (napisy)
Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? (napisy)
W świecie kur wielkanocnych (napisy)
W świecie kur wielkanocnych (napisy)
Dekorujemy koszyczek wielkanocny
Dekorujemy koszyczek wielkanocny
Pyszne pasty jajeczne na Wielkanoc
Pyszne pasty jajeczne na Wielkanoc
 Upiększamy dom na święta - napisy
Upiększamy dom na święta - napisy
Upiększamy dom na święta
Upiększamy dom na święta
Wielkanocne przysmaki
Wielkanocne przysmaki
Palmy wielkanocne sięgają nieba
Palmy wielkanocne sięgają nieba
Wyjątkowy zając wielkanocny
Wyjątkowy zając wielkanocny
Dobre choć wielkopostne
Dobre choć wielkopostne
Kiełki i mikrolistki - zdrowie z parapetu
Kiełki i mikrolistki - zdrowie z parapetu
Staropolskie sekrety wielkopostnych olejów
Staropolskie sekrety wielkopostnych olejów
Przepisy na dania z kiełbasą
Przepisy na dania z kiełbasą

Ekspertka od savoir-vivre dr Irena Kamińska-Radomska w rozmowie z serwisem Plejada.pl zwróciła uwagę na najczęściej popełniany błąd, który uniemożliwia świętującym Wielkanoc eleganckie zjedzenie popularnego dania. Mowa o żurku i formie podania pływającej w zupie kiełbasy.

- Kiełbaska powinna być na tyle miękka, żeby można było ją pokroić łyżką. Jeżeli gospodarzom nie udało się tak jej przyrządzić, to wtedy te dodatki trzeba po prostu pokroić. Nie jestem zwolenniczką wyrzucania jedzenia i wszelkich dobrodziejstw - jeśli któryś ze składników zupy jest za twardy, to wystarczy podzielić go na mniejsze kawałki jeszcze przed wyjściem z kuchni. Wtedy goście nie będą mieli żadnego kłopotu, by to danie zjeść ładnie i wygodnie - tłumaczy specjalistka.

Savoir-vivre podczas śniadania wielkanocnego

Ekspertka z programu "Projekt Lady" zauważyła również, że Polacy mają problem z odpowiednim usadowieniem się przy stole - przyjmują nieelegancką pozycję niezgodną z zasadami savoir-vivre'u.

- Najczęściej zauważam niewłaściwe przysunięcie się do krawędzi stołu, opieranie się o krzesło albo opieranie się łokciami o blat stołu. (...) Zdecydowanie najgorsze jest pochylenie nad talerzem i podpieranie się łokciami - przypomina to zachowanie pijanego mężczyzny w karczmie. Postawa powinna być wyprostowana. Odległość sylwetki od krawędzi stołu powinna być nie mniejsza niż szerokość dłoni - radzi dr Irena Kamińska-Radomska.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości