Pyszne wypieki na co dzień i od święta. Przepisy Piotra Kucharskiego na chleb i drożdżówki

Pyszne wypieki na co dzień i od święta. Przepisy Piotra Kucharskiego na chleb i drożdżówki
Źródło: Dzień Dobry TVN
Piekarnia Kucharskiego
Piekarnia Kucharskiego
Jogurt w roli głównej
Jogurt w roli głównej
Naleśniki na 100 sposobów
Naleśniki na 100 sposobów
Pomidor w roli głównej
Pomidor w roli głównej
Przysmaki Piotra Kucharskiego
Przysmaki Piotra Kucharskiego
Szybkie obiady dla zbieganych
Szybkie obiady dla zbieganych
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Słodko-słone Mikołajki w kuchni Piotra Kucharskiego
Słodko-słone Mikołajki w kuchni Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Okopowa kuchnia Piotra Kucharskiego
Okopowa kuchnia Piotra Kucharskiego
Dania z piekarnika Piotra Kucharskiego
Dania z piekarnika Piotra Kucharskiego
"Projekt zima" w Szklarskiej Porębie. "Wasze dzieciaki pokochają to danie"
"Projekt zima" w Szklarskiej Porębie. "Wasze dzieciaki pokochają to danie"
Co Za Tydzień: Jakie dania można przygotować z produktów Sokołów?
Co Za Tydzień: Jakie dania można przygotować z produktów Sokołów?
Kuchnia śródziemno-polska Piotra Kucharskiego
Kuchnia śródziemno-polska Piotra Kucharskiego
Serowe królestwo
Serowe królestwo
Owsiankowe wariacje Piotra Kucharskiego
Owsiankowe wariacje Piotra Kucharskiego
Kuchnia na pełnej parze Piotra Kucharskiego
Kuchnia na pełnej parze Piotra Kucharskiego
Marzysz o wykwintnym śniadaniu? Żeby je zjeść wcale nie musisz biec do piekarni. Samodzielnie możesz przyrządzić smakowite, pachnące wypieki, które pozwolą wspaniale zacząć dzień. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski zaprezentował, jak to zrobić. Sprawdź jego przepisy na żytni chleb, knyple, drożdżówki z truskawkami i rabarbarem oraz Croque monsieur.

Knyple

Podmłoda - składniki:

  • 100 g mąki pszennej typ 750,
    • 100 ml wody,
      • 1 g świeżych drożdży.

        Ciasto właściwe - składniki:

        • 200 g podmłody,
          • 10 g świeżych drożdży,
            • 500 g mąki pszennej typ 650,
              • 320 ml wody,
                • 15 g soli.

                  Dodatkowo: 100 g lekko podprażonej mąki do formowania.

                  Knyple
                  Knyple
                  Knyple
                  Źródło: Michał Woźniak/East News

                  Przygotowanie:

                  Podmłoda: Wymieszać dokładnie w misce wszystkie składniki na podmłodę, a następnie przykryć czepkiem kąpielowym. Zostawić w temperaturze pokojowej (około 22 stopni) na około 4-5 godzin lub na godzinę. Następnie wstawić do lodówki na 10-12 godzin. W lodówce nabierze więcej kwaśnych/fermentacyjnych nut. Podmłoda musi być mocno wyrośnięta, mieć lekko drożdżowo-kwaskowy zapach i lejąca konsystencję.

                  Ciasto: Podmłodę wymieszać z resztą składników na ciasto właściwe i dobrze wyrobić przez kilka minut. Ciasto przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Następnie podzielić na 9 bułek, każda po około 115 gramów. Uformować kulki, ułożyć na obsypaną mąką stolnicy i przykryć zwilżoną ściereczką, aby ciasto nie obeschło. Odstawić na 30 minut.

                  Każdą lekko podrośniętą bułkę obsypać podprażoną mąką i spłaszczyć. Następnie boki bułek złożyć do środka, aby jeden nachodził na drugi. Uformowane bułki, złożoną częścią do dołu, ułożyć na obsypanej mąką ściereczce i zostawić do wyrośnięcia na godzinę. Rozgrzać piekarnik do 230 stopni, zaparować i piec bułki przez około 25 minut.

                  Rustykalny chleb żytni - tourte de seigle

                  Składniki (12 godzin przed pieczeniem):

                  • 380 g mąki żytniej pełnoziarnistej,
                    • 380 g wody,
                      • duża łyżka startera zakwasu.

                        Ciasto właściwe - składniki:

                        • około 800 g aktywnego zakwasu,
                          • 415 g wody,
                            • 550 g mąki żytniej typ 720,
                              • 20 g soli.

                                Dodatkowo: : 2 okrągłe koszyki rozrostowe, ściereczki do koszyków, skrobka, garnek żeliwny do pieczenia

                                Przygotowanie:

                                W dużej misce wymieszać dokładnie wszystkie składniki z pierwszej listy, przykryć i odstawić na 12 godzin.

                                Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć, do momentu, aż nie będzie widać suchej mąki. Następnie wyrabiać przez 2-3 minuty, najlepiej robotem lub lekko zwilżoną ręką. Potem przykryć czepkiem kąpielowym i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie dwa okrągłe koszyki mocno wysypać jasną mąką żytnią. Ciasto przełożyć na mocno obsypany żytnią mąką blat. Podzielić na dwie równe części, po około 900 g, i delikatnie uformować okrągłe bochenki.

                                Przełożyć bochenki do koszyków, złożeniem do dołu. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. W tym czasie rozgrzać w piekarniku garnek żeliwny do 240 stopni. Chleb przełożyć na kawałek papieru do pieczenia i bezpiecznie umieścić w gorącym garnku. Wstawić do piekarnika i piec przez około 20 minut z pokrywką. Następnie zdjąć pokrywkę i dopiec przez około 30 minut. Na czas pieczenia wstawić drugi bochenek do lodówki, aby nie przerósł. Następnie również jego upiec.

                                Truskawko-rabarbaranki

                                Składniki:

                                • 20 g drożdży,
                                  • 100 ml mleka,
                                    • 50 g cukru,
                                      • 3 jajka,
                                        • 2 żółtka,
                                          • 500 g mąki pszennej typ 500,
                                            • 1/2 łyżeczki soli,
                                              • 100 g miękkiego masła.

                                                Składniki na kruszonkę:

                                                • 70 g zimnego masła,
                                                  • 50 g cukru,
                                                    • 20 g cukru z prawdziwą wanilią,
                                                      • 120 g mąki pszennej lub maki krupczatki.

                                                        Dodatkowo:

                                                        • 300 g pokrojonych truskawek,
                                                          • 400 g drobno pokrojonego rabarbaru,
                                                            • 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

                                                              Przygotowanie:

                                                              Wszystkie składniki na ciasto, z wyjątkiem masła, umieścić w dzieży robota do wyrabiania. Wyrabiać na wolnych obrotach przez około 4 minuty. Jeśli czynność jest wykonywana ręcznie, należy rozpuścić drożdże z cukrem w mleku, dodać jajka i żółtka, a następnie wymieszać. Potem dodać mąkę i sól, wymieszać na jednolitą masę. Później przełożyć na obsypany mąką blat i wyrabiać przez około 5-6 minut. Zostawić ciasto na 2 minuty, aby odpoczęło.

                                                              Truskawko-rabarbaranki
                                                              Truskawko-rabarbaranki
                                                              Truskawko-rabarbaranki
                                                              Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                              Po tym czasie zacząć ponownie wyrabiać ciasto na średnich obrotach i dodawać masło w czterech partiach, aż ciasto je wchłonie. Łącznie wyrabiać jeszcze przez około 5 minut. Pracując ręcznie, za każdym razem należy rozpłaszczyć ciasto i posmarować je partią masła. Potem zagnieść do środka i wyrabiać, aż ciasto wchłonie masło. Ciasto w misce przykryć czepkiem kąpielowym i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny, aż podwoi swoją objętość.

                                                              W czasie, gdy wyrasta ciasto, przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki umieścić w misce i dwoma nożami siekać masło, aby połączyło się z mąką i cukrem. Pod koniec szybko zagnieść palcami. Wstawić do lodówki, żeby się schłodziła.

                                                              Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 części, każda z nich powinna mieć około 100 g. Uformować kulki i odstawić na 10 minut do podrośnięcia.

                                                              W tym czasie wymieszać owoce z mąką ziemniaczaną. Każdą kulkę ciasta rozwałkować na podłużny placek o grubości pół centymetra. Na środek każdego placka nałożyć owoce i zapleść nad nimi ciasto, dbając o to, żeby dobrze się skleiło. Potem ułożyć każdą drożdżówkę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut do wyrastania. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.

                                                              Croque monsieur

                                                              Składniki:

                                                              • 2 łyżki masła,
                                                                • 2 łyżki mąki pszennej,
                                                                  • gałka muszkatołowa,
                                                                    • 500 ml mleka,
                                                                      • czarna trufla - około 10-15 g (opcjonalnie),
                                                                        • około 200 g leśnych grzybów,
                                                                          • sól,
                                                                            • 8 kromek jasnego chleba na zakwasie,
                                                                              • 8 plasterków szynki prosciutto crudo,
                                                                                • 200 g tartego sera Gruyere.

                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                  Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. W rondelku rozpuścić masło, a następnie dodać mąkę i smażyć przez chwilę, aż nabierze lekko złotego koloru. Dodać połowę mleka i intensywnie mieszać. Potem doprawić solą i gałką. Gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Później dodać kolejną porcję mleka i dalej gotować na wolnym ogniu, aż całość uzyska konsystencję budyniu.

                                                                                  Cztery kawałki chleba posmarować beszamelem, na wierzchu ułożyć po dwa plasterki szynki i posypać serem. Na wierzchu ułożyć pozostałe kromki chleba. Później znów posmarować beszamelem i posypać serem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 12-15 minut.

                                                                                  Croque monsieur
                                                                                  Croque monsieur
                                                                                  Croque monsieur
                                                                                  Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                                  Zobacz także:

                                                                                  Autor: Regina Łukasiewicz

                                                                                  Źródło: Piotr Kucharski

                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News

                                                                                  podziel się:

                                                                                  Pozostałe wiadomości