Materiał promocyjny

Serowe szaleństwo na talerzu w wykonaniu Piotra Kucharskiego. Poznajcie jego pyszne sposoby na ser

Serowe szaleństwo na talerzu w wykonaniu Piotra Kucharskiego. Poznajcie jego pyszne sposoby na ser
Serowy zawrót głowy
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN serowe szaleństwo w wykonaniu Piotra Kucharskiego. Poznajcie jego sposoby na pyszne wykorzystanie serów do różnych dań. Co można z nich wyczarować? Oto przepisy, które sprawdzą się na śniadanie, drugie śniadanie, a nawet na obiad.

Mega kanapki z serem, szparagami i mortadelą

Składniki na ciasto:

  • 300 ml wody,
  • 5 g świeżych drożdży,
  • 450 g mąki pszennej typ 750,
  • 10 g soli.

Dodatki:

  • pęczek szparagów,
  • opakowanie sera żółtego
  • około 8 plasterków mortadeli,
  • oliwa z oliwek,
  • świeża bazylia.
Mega kanapki z serem, szparagami i mortadelą
Mega kanapki z serem, szparagami i mortadelą
Mega kanapki z serem, szparagami i mortadelą
Źródło: Ola Skowron/East News

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę i sól. Wymieszać, aż składniki się połączą i wyrabiać kilka minut na elastyczne i sprężyste ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 4 godziny. W połowie wyrastania złożyć ciasto, aby je wzmocnić. Po tym czasie podzielić ciasto na 8 części, po około 100 g każda. Uformować z nich kule, lekko spłaszczyć i zostawić na 20 minut. Rozgrzać piekarnik z blachą w środku lub kamieniem do pieczenia pizzy do 250ºC.

Każdy kawałek ciasta dobrze obsypać mąką i rozwałkować, aby otrzymać średnicę około 12-14 cm. Skropić oliwą z oliwek, złożyć na połowę i ułożyć na blaszce. Obok ułożyć skropione oliwą szparagi. Piec około 8 minut. Następnie jeszcze ciepłe rozłożyć na połowę, do środka nałożyć ser, szparagi, mortadellę i bazylię. Skropić oliwą z oliwek.

Wiosenna sałatka z serem

Składniki:

  • 2 sałaty masłowe,
  • 0,5 pęczek zielonych szparagów,
  • zielony ogórek,
  • oliwa z oliwek,
  • 5-6 rzodkiewek,
  • kilka filecików anchovies,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz,
  • opakowanie sera żółtego

Sposób przygotowania:

Z sałat obrać kilka największych liści, odłożyć na bok, a sałatę przekroić wzdłuż na połowę. Odłożone liście sałaty, dwa pokrojone szparagi, fileciki anchovies, majonez i około 5 łyżek oliwy z oliwek. Zmiksować blenderem na gładki zielony krem. Jeśli będzie za gesty - dolać oliwy z oliwek. Doprawić pieprzem i, jeśli będzie taka potrzeba, solą.

Resztę szparagów, rzodkiewki i ogórka pokroić na plasterki przy użyciu mandoliny. Część sosu wyłożyć na cztery talerze, na nich ułożyć połówki sałaty. Polać resztą sosu i posypać pokrojonymi warzywami. Plasterki sera pokroić w paseczki i posypać po wierzchu. Podawać z dobrym pieczywem.

Wiosenna sałatka z serem
Wiosenna sałatka z serem
Wiosenna sałatka z serem
Źródło: Ola Skowron/East News

Tosty z wiosenną zieleninką

Składniki:

  • pęczek botwiny,
  • około 300 g szpinaku,
  • 4 ząbki czosnki,
  • ostra papryczka chili,
  • sos sojowy do smaku,
  • pieprz,
  • 8 kromek dobrego chleba pieczonego w foremce,
  • masło,
  • opakowanie sera żółtego
  • opakowanie sera żółtego z dziurami
  • 4 jajka,
  • pęczek szczypiorku.
Tosty z wiosenną zieleninką
Tosty z wiosenną zieleninką
Tosty z wiosenną zieleninką
Źródło: Ola Skowron/East News

Sposób przygotowania:

Botwinkę i szpinak poddusić na maśle przez kilka minut. Dodać posiekany czosnek i papryczkę, przyprawić sosem sojowym oraz pieprzem. Poddusić jeszcze chwilę. Na cztery kromki chleba nałożyć plasterki sera, na serze ułożyć porcję zieleniny, ponownie plasterek sera, zieleninę i znowu ser. Nałożyć drugą kromkę. Pieczywo z zewnętrznej strony posmarować masłem i usmażyć z obu stron na patelni na złoty kolor, aż ser się rozpuści. Każdego tosta podawać z sadzonym jajkiem na wierzchu.. Całość posypujemy szczypiorkiem.

Serniczki z truskawkami i rabarbarem

Składniki:

  • 2 opakowania sera żóltego (440 g),
  • jajko,
  • 3 łyżki cukru,
  • opakowanie cukru z wanilią,
  • 3 łyżki mąki pszennej tortowej,
  • klarowane masło do smażenia.

Do podania:

  • litr mleka,
  • 200 ml śmietany 30%,
  • 500 g truskawek,
  • 200 g rabarbaru,
  • 2 łyżki cukru.

Sposób przygotowania:

Twaróg rozgnieść widelcem, wymieszać z jajkiem, cukrami i mąką na jednolitą masę, ale nie super gładką. Ważne, aby były grudki. Z masy serowej formować placuszki o średnicy 5-6 cm i grubości 1 cm. Każdy placuszek lekko panierować w mące. Smażyć z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym klarowanym maśle.

W tym czasie w garnku połączyć mleko ze śmietaną i lekko podgrzać. Usmażone placuszki przekładać do mleka i gotować na wolnym ogniu, aby utrzymywać temperaturę.

Pokrojony rabarbar podsmażyć na patelni z cukrem, aż się rozgotuje. Wymieszać go z pokrojonymi świeżymi truskawkami. Syrniczki podawać z sosem mlecznym oraz owocami. Udekorować miętą lub melisą.

Serniczki z truskawkami i rabarbarem
Serniczki z truskawkami i rabarbarem
Serniczki z truskawkami i rabarbarem
Źródło: Ola Skowron/East News

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości