Mega kanapki z serem, szparagami i mortadelą
Składniki na ciasto:
- 300 ml wody,
- 5 g świeżych drożdży,
- 450 g mąki pszennej typ 750,
- 10 g soli.
Dodatki:
- pęczek szparagów,
- opakowanie sera żółtego
- około 8 plasterków mortadeli,
- oliwa z oliwek,
- świeża bazylia.
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę i sól. Wymieszać, aż składniki się połączą i wyrabiać kilka minut na elastyczne i sprężyste ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 4 godziny. W połowie wyrastania złożyć ciasto, aby je wzmocnić. Po tym czasie podzielić ciasto na 8 części, po około 100 g każda. Uformować z nich kule, lekko spłaszczyć i zostawić na 20 minut. Rozgrzać piekarnik z blachą w środku lub kamieniem do pieczenia pizzy do 250ºC.
Każdy kawałek ciasta dobrze obsypać mąką i rozwałkować, aby otrzymać średnicę około 12-14 cm. Skropić oliwą z oliwek, złożyć na połowę i ułożyć na blaszce. Obok ułożyć skropione oliwą szparagi. Piec około 8 minut. Następnie jeszcze ciepłe rozłożyć na połowę, do środka nałożyć ser, szparagi, mortadellę i bazylię. Skropić oliwą z oliwek.
Wiosenna sałatka z serem
Składniki:
- 2 sałaty masłowe,
- 0,5 pęczek zielonych szparagów,
- zielony ogórek,
- oliwa z oliwek,
- 5-6 rzodkiewek,
- kilka filecików anchovies,
- 2 łyżki majonezu,
- sól i pieprz,
- opakowanie sera żółtego
Sposób przygotowania:
Z sałat obrać kilka największych liści, odłożyć na bok, a sałatę przekroić wzdłuż na połowę. Odłożone liście sałaty, dwa pokrojone szparagi, fileciki anchovies, majonez i około 5 łyżek oliwy z oliwek. Zmiksować blenderem na gładki zielony krem. Jeśli będzie za gesty - dolać oliwy z oliwek. Doprawić pieprzem i, jeśli będzie taka potrzeba, solą.
Resztę szparagów, rzodkiewki i ogórka pokroić na plasterki przy użyciu mandoliny. Część sosu wyłożyć na cztery talerze, na nich ułożyć połówki sałaty. Polać resztą sosu i posypać pokrojonymi warzywami. Plasterki sera pokroić w paseczki i posypać po wierzchu. Podawać z dobrym pieczywem.
Tosty z wiosenną zieleninką
Składniki:
- pęczek botwiny,
- około 300 g szpinaku,
- 4 ząbki czosnki,
- ostra papryczka chili,
- sos sojowy do smaku,
- pieprz,
- 8 kromek dobrego chleba pieczonego w foremce,
- masło,
- opakowanie sera żółtego
- opakowanie sera żółtego z dziurami
- 4 jajka,
- pęczek szczypiorku.
Sposób przygotowania:
Botwinkę i szpinak poddusić na maśle przez kilka minut. Dodać posiekany czosnek i papryczkę, przyprawić sosem sojowym oraz pieprzem. Poddusić jeszcze chwilę. Na cztery kromki chleba nałożyć plasterki sera, na serze ułożyć porcję zieleniny, ponownie plasterek sera, zieleninę i znowu ser. Nałożyć drugą kromkę. Pieczywo z zewnętrznej strony posmarować masłem i usmażyć z obu stron na patelni na złoty kolor, aż ser się rozpuści. Każdego tosta podawać z sadzonym jajkiem na wierzchu.. Całość posypujemy szczypiorkiem.
Serniczki z truskawkami i rabarbarem
Składniki:
- 2 opakowania sera żóltego (440 g),
- jajko,
- 3 łyżki cukru,
- opakowanie cukru z wanilią,
- 3 łyżki mąki pszennej tortowej,
- klarowane masło do smażenia.
Do podania:
- litr mleka,
- 200 ml śmietany 30%,
- 500 g truskawek,
- 200 g rabarbaru,
- 2 łyżki cukru.
Sposób przygotowania:
Twaróg rozgnieść widelcem, wymieszać z jajkiem, cukrami i mąką na jednolitą masę, ale nie super gładką. Ważne, aby były grudki. Z masy serowej formować placuszki o średnicy 5-6 cm i grubości 1 cm. Każdy placuszek lekko panierować w mące. Smażyć z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym klarowanym maśle.
W tym czasie w garnku połączyć mleko ze śmietaną i lekko podgrzać. Usmażone placuszki przekładać do mleka i gotować na wolnym ogniu, aby utrzymywać temperaturę.
Pokrojony rabarbar podsmażyć na patelni z cukrem, aż się rozgotuje. Wymieszać go z pokrojonymi świeżymi truskawkami. Syrniczki podawać z sosem mlecznym oraz owocami. Udekorować miętą lub melisą.
Zobacz także:
- Tosty na różne sposoby: z kurczakiem, łososie, bananem, i chałką Mariety Mareckiej
- Najsłynniejsze kanapki świata - przepisy Grzegorza Zawieruchy
- Fit przepisy od baletnicy Opery Narodowej: syrniki, okroszka i placek owsiany
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News