Materiał promocyjny

Serowe szaleństwo na talerzu w wykonaniu Piotra Kucharskiego. Poznajcie jego pyszne sposoby na ser

Serowe szaleństwo na talerzu w wykonaniu Piotra Kucharskiego. Poznajcie jego pyszne sposoby na ser
Serowy zawrót głowy
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN serowe szaleństwo w wykonaniu Piotra Kucharskiego. Poznajcie jego sposoby na pyszne wykorzystanie serów do różnych dań. Co można z nich wyczarować? Oto przepisy, które sprawdzą się na śniadanie, drugie śniadanie, a nawet na obiad.

Mega kanapki z serem, szparagami i mortadelą

Składniki na ciasto:

  • 300 ml wody,
    • 5 g świeżych drożdży,
      • 450 g mąki pszennej typ 750,
        • 10 g soli.

          Dodatki:

          • pęczek szparagów,
            • opakowanie sera żółtego
              • około 8 plasterków mortadeli,
                • oliwa z oliwek,
                  • świeża bazylia.
                    Mega kanapki z serem, szparagami i mortadelą
                    Mega kanapki z serem, szparagami i mortadelą
                    Mega kanapki z serem, szparagami i mortadelą
                    Źródło: Ola Skowron/East News

                    Sposób przygotowania:

                    Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę i sól. Wymieszać, aż składniki się połączą i wyrabiać kilka minut na elastyczne i sprężyste ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 4 godziny. W połowie wyrastania złożyć ciasto, aby je wzmocnić. Po tym czasie podzielić ciasto na 8 części, po około 100 g każda. Uformować z nich kule, lekko spłaszczyć i zostawić na 20 minut. Rozgrzać piekarnik z blachą w środku lub kamieniem do pieczenia pizzy do 250ºC.

                    Każdy kawałek ciasta dobrze obsypać mąką i rozwałkować, aby otrzymać średnicę około 12-14 cm. Skropić oliwą z oliwek, złożyć na połowę i ułożyć na blaszce. Obok ułożyć skropione oliwą szparagi. Piec około 8 minut. Następnie jeszcze ciepłe rozłożyć na połowę, do środka nałożyć ser, szparagi, mortadellę i bazylię. Skropić oliwą z oliwek.

                    Wiosenna sałatka z serem

                    Składniki:

                    • 2 sałaty masłowe,
                      • 0,5 pęczek zielonych szparagów,
                        • zielony ogórek,
                          • oliwa z oliwek,
                            • 5-6 rzodkiewek,
                              • kilka filecików anchovies,
                                • 2 łyżki majonezu,
                                  • sól i pieprz,
                                    • opakowanie sera żółtego

                                      Sposób przygotowania:

                                      Z sałat obrać kilka największych liści, odłożyć na bok, a sałatę przekroić wzdłuż na połowę. Odłożone liście sałaty, dwa pokrojone szparagi, fileciki anchovies, majonez i około 5 łyżek oliwy z oliwek. Zmiksować blenderem na gładki zielony krem. Jeśli będzie za gesty - dolać oliwy z oliwek. Doprawić pieprzem i, jeśli będzie taka potrzeba, solą.

                                      Resztę szparagów, rzodkiewki i ogórka pokroić na plasterki przy użyciu mandoliny. Część sosu wyłożyć na cztery talerze, na nich ułożyć połówki sałaty. Polać resztą sosu i posypać pokrojonymi warzywami. Plasterki sera pokroić w paseczki i posypać po wierzchu. Podawać z dobrym pieczywem.

                                      Wiosenna sałatka z serem
                                      Wiosenna sałatka z serem
                                      Wiosenna sałatka z serem
                                      Źródło: Ola Skowron/East News

                                      Tosty z wiosenną zieleninką

                                      Składniki:

                                      • pęczek botwiny,
                                        • około 300 g szpinaku,
                                          • 4 ząbki czosnki,
                                            • ostra papryczka chili,
                                              • sos sojowy do smaku,
                                                • pieprz,
                                                  • 8 kromek dobrego chleba pieczonego w foremce,
                                                    • masło,
                                                      • opakowanie sera żółtego
                                                        • opakowanie sera żółtego z dziurami
                                                          • 4 jajka,
                                                            • pęczek szczypiorku.
                                                              Tosty z wiosenną zieleninką
                                                              Tosty z wiosenną zieleninką
                                                              Tosty z wiosenną zieleninką
                                                              Źródło: Ola Skowron/East News

                                                              Sposób przygotowania:

                                                              Botwinkę i szpinak poddusić na maśle przez kilka minut. Dodać posiekany czosnek i papryczkę, przyprawić sosem sojowym oraz pieprzem. Poddusić jeszcze chwilę. Na cztery kromki chleba nałożyć plasterki sera, na serze ułożyć porcję zieleniny, ponownie plasterek sera, zieleninę i znowu ser. Nałożyć drugą kromkę. Pieczywo z zewnętrznej strony posmarować masłem i usmażyć z obu stron na patelni na złoty kolor, aż ser się rozpuści. Każdego tosta podawać z sadzonym jajkiem na wierzchu.. Całość posypujemy szczypiorkiem.

                                                              Serniczki z truskawkami i rabarbarem

                                                              Składniki:

                                                              • 2 opakowania sera żóltego (440 g),
                                                                • jajko,
                                                                  • 3 łyżki cukru,
                                                                    • opakowanie cukru z wanilią,
                                                                      • 3 łyżki mąki pszennej tortowej,
                                                                        • klarowane masło do smażenia.

                                                                          Do podania:

                                                                          • litr mleka,
                                                                            • 200 ml śmietany 30%,
                                                                              • 500 g truskawek,
                                                                                • 200 g rabarbaru,
                                                                                  • 2 łyżki cukru.

                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                    Twaróg rozgnieść widelcem, wymieszać z jajkiem, cukrami i mąką na jednolitą masę, ale nie super gładką. Ważne, aby były grudki. Z masy serowej formować placuszki o średnicy 5-6 cm i grubości 1 cm. Każdy placuszek lekko panierować w mące. Smażyć z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym klarowanym maśle.

                                                                                    W tym czasie w garnku połączyć mleko ze śmietaną i lekko podgrzać. Usmażone placuszki przekładać do mleka i gotować na wolnym ogniu, aby utrzymywać temperaturę.

                                                                                    Pokrojony rabarbar podsmażyć na patelni z cukrem, aż się rozgotuje. Wymieszać go z pokrojonymi świeżymi truskawkami. Syrniczki podawać z sosem mlecznym oraz owocami. Udekorować miętą lub melisą.

                                                                                    Serniczki z truskawkami i rabarbarem
                                                                                    Serniczki z truskawkami i rabarbarem
                                                                                    Serniczki z truskawkami i rabarbarem
                                                                                    Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                                    Zobacz także:

                                                                                    Źródło: Piotr Kucharski

                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                                                                                    Materiał promocyjny
                                                                                    podziel się:

                                                                                    Pozostałe wiadomości