Amerykańska kanapka BLT z sosem aioli - przepis
Kanapka:
- 8 kromek chleba tostowego
- 8 liści sałaty
- 4 duże dojrzałe pomidory
- 24 plastrów parzonego wędzonego boczku
- masło do smarowania
- 1 szklanka kiełków lucerny (lub innych kiełków)
Sos aioli:
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1 żółtko jaja
- 4 ząbki czosnku
- sok z 1/2 świeżej cytryny
- sól i biały pieprz
Ząbki czosnku obieramy, miażdżymy i ucieramy z solą. W misce ucieramy żółtko z sokiem z cytryny na jednolitą masę. Dodajemy czosnek i dalej mieszkamy. Dolewamy stopniowo oliwę cały czas ubijając mikserem, aż do uzyskania gęstego, jednolitego sosu o konsystencji majonezu. Doprawiamy solą i białym pieprzem do smaku.
Na patelni obsmażamy plastry boczku na złocisty kolor. Zdejmujemy z patelni. Następnie na tej samej patelni z dodatkiem masła obsmażamy chleb. Kanapkę smarujemy sosem aioli. Układamy boczek, pomidory kiełki i sałatę. Przykrywamy chlebem i układamy kolejną warstwę pieczywa ze składnikami.
Tramezzini - małe włoskie kanapki - przepis
Składniki:
- 3 duże kromki białego chleba tostowego bez skórki
- 3 duże kromki chleba tostowego razowego bez skórki
- 120 g słoik grillowanych karczochów w zalewie
- 120 g tuńczyka w oliwie z oliwek
- 10 gałązek natki z pietruszki
- 4-5 łyżek majonezu
- skórka i sok z połowy małej cytryny
- kilka liści rukoli lub szpinaku baby
- pomidory koktajlowe
- sól i pieprz do smaku
W misce rozgniatamy dobrze odsączonego tuńczyka z sokiem i skórką z cytryny. Dodajemy 2 -3 łyżki majonezu. W blenderze miksujemy karczocha, natkę pietruszki z resztą majonezu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Kromki razowe smarujemy kremem z karczocha i układamy kilka listków rukoli lub szpinaku. Na to dodajemy krem z tuńczyka. Kromki przykrywamy białym chlebem. Każdą kanapkę owijamy ręcznikiem papierowym i odstawiamy do lodówki na 30 minut lub więcej. Przed podaniem kroimy kanapki na trójkąty.
Kanapki croque monsieur, czyli francuski klasyk - przepis
Składniki:
- 8 plastrów tostowego chleba
- 50 g miękkiego masła
- 100 startego sera gruyere
- 4 plastry szynki wieprzowej
- 8 plastrów sera topionego w plastrach
- 4 łyżki mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
Kromki chleba smarujemy tylko z jednej strony. Na każdej kromce chleba kładziemy 1 plaster sera. Na 4 kromkach plaster szynki złożony na pół. Przykrywamy pozostałymi kanapkami. W misce mieszamy starty ser, mleko, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Smarujemy nasze kanapki powyższą mieszkanką i pieczemy około 10 minut (pod koniec używając funkcji grill).
Portugalska kanapka Francesinhas - przepis
Sos:
- około litr jasnego piwa
- 200 ml wina porto
- sos pomidorowy lub przecier pomidorowy (ok. 50 g)
- sos piri-piri
- masło do smażenia
- oliwa z oliwek
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- liść laurowy
- sól i pieprz
- mąka kukurydziana do zagęszczenia sosu
Kanapka:
- 8 grubych kromek białego chleba
- 4 cienkie kawałki rostbefu wołowego
- 4 plastry szynki
- 1 wędzona kiełbasa
- 8-10 plasterków sera żółtego
- 4 jajka
Cebulę i czosnek kroimy na kawałki. Obsmażamy na maśle. Następnie dodajemy mięso wołowe, oliwę i liść laurowy. Smażymy, aż mięso zmięknie. Zdejmujemy z patelni. Do tego samego rondelka wlewamy porto, piwo i sos pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mocno redukujemy sos a następnie, po usunięciu liścia laurowego blendujemy na gładką masę. W razie potrzeby zagęszczamy skrobią kukurydzianą. Dodajemy pikantny sos piri piri według uznania.
Na kanapce układamy kawałek steka, plasterek szynki, kilka plasterków kiełbasy i sera. Wstawiamy do piekarnika, aż ser się roztopi. W międzyczasie przygotowujemy jajka sadzone.
Po wyjęciu z piekarniku układamy na głębokim talerzu. Polewamy sosem a następnie układamy po jednym jajku na każdej kanapce.
Zobacz także:
- Kanapkowe szaleństwo! Mocno serowe przepisy Grzegorza Zawieruchy
- Kanapki w duńskim stylu - przepisy Piotra Kucharskiego
- Mega kanapka z szarpaną wieprzowiną według Piotra Kucharskiego
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News