Najsłynniejsze kanapki świata - przepisy Grzegorza Zawieruchy

Najsłynniejsze kanapki świata - przepisy Grzegorza Zawieruchy
Najsłynniejsze kanapki świata
Źródło: Dzień Dobry TVN
Na zimno, na ciepło, wytrawne i ze słodkim dodatkiem, dostępne w różnych opcja wszędzie na świecie. Kanapka niejedno ma imię - o tym w kuchni Dzień Dobry TVN przekonał Grzegorz Zawierucha. Jak zrobić amerykańską kanapkę BLT z sosem aioli, włoskie tramezzini, francuskie croque monsieur i portugalską kanapka Francesinhas? Sprawdź przepisy.

Amerykańska kanapka BLT z sosem aioli - przepis

Kanapka:

  • 8 kromek chleba tostowego
  • 8 liści sałaty
  • 4 duże dojrzałe pomidory
  • 24 plastrów parzonego wędzonego boczku
  • masło do smarowania
  • 1 szklanka kiełków lucerny (lub innych kiełków)

Sos aioli:

  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 żółtko jaja
  • 4 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 świeżej cytryny
  • sól i biały pieprz

Ząbki czosnku obieramy, miażdżymy i ucieramy z solą. W misce ucieramy żółtko z sokiem z cytryny na jednolitą masę. Dodajemy czosnek i dalej mieszkamy. Dolewamy stopniowo oliwę cały czas ubijając mikserem, aż do uzyskania gęstego, jednolitego sosu o konsystencji majonezu. Doprawiamy solą i białym pieprzem do smaku.

Na patelni obsmażamy plastry boczku na złocisty kolor. Zdejmujemy z patelni. Następnie na tej samej patelni z dodatkiem masła obsmażamy chleb. Kanapkę smarujemy sosem aioli. Układamy boczek, pomidory kiełki i sałatę. Przykrywamy chlebem i układamy kolejną warstwę pieczywa ze składnikami.

Tramezzini - małe włoskie kanapki - przepis

Składniki:

  • 3 duże kromki białego chleba tostowego bez skórki
  • 3 duże kromki chleba tostowego razowego bez skórki
  • 120 g słoik grillowanych karczochów w zalewie
  • 120 g tuńczyka w oliwie z oliwek
  • 10 gałązek natki z pietruszki
  • 4-5 łyżek majonezu
  • skórka i sok z połowy małej cytryny
  • kilka liści rukoli lub szpinaku baby
  • pomidory koktajlowe
  • sól i pieprz do smaku

W misce rozgniatamy dobrze odsączonego tuńczyka z sokiem i skórką z cytryny. Dodajemy 2 -3 łyżki majonezu. W blenderze miksujemy karczocha, natkę pietruszki z resztą majonezu. Doprawiamy solą i pieprzem.

Kromki razowe smarujemy kremem z karczocha i układamy kilka listków rukoli lub szpinaku. Na to dodajemy krem z tuńczyka. Kromki przykrywamy białym chlebem. Każdą kanapkę owijamy ręcznikiem papierowym i odstawiamy do lodówki na 30 minut lub więcej. Przed podaniem kroimy kanapki na trójkąty.

Kanapki croque monsieur, czyli francuski klasyk - przepis

Składniki:

  • 8 plastrów tostowego chleba
  • 50 g miękkiego masła
  • 100 startego sera gruyere
  • 4 plastry szynki wieprzowej
  • 8 plastrów sera topionego w plastrach
  • 4 łyżki mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej

Kromki chleba smarujemy tylko z jednej strony. Na każdej kromce chleba kładziemy 1 plaster sera. Na 4 kromkach plaster szynki złożony na pół. Przykrywamy pozostałymi kanapkami. W misce mieszamy starty ser, mleko, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Smarujemy nasze kanapki powyższą mieszkanką i pieczemy około 10 minut (pod koniec używając funkcji grill).

Portugalska kanapka Francesinhas - przepis

Sos:

  • około litr jasnego piwa
  • 200 ml wina porto
  • sos pomidorowy lub przecier pomidorowy (ok. 50 g)
  • sos piri-piri
  • masło do smażenia
  • oliwa z oliwek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • sól i pieprz
  • mąka kukurydziana do zagęszczenia sosu

Kanapka:

  • 8 grubych kromek białego chleba
  • 4 cienkie kawałki rostbefu wołowego
  • 4 plastry szynki
  • 1 wędzona kiełbasa
  • 8-10 plasterków sera żółtego
  • 4 jajka

Cebulę i czosnek kroimy na kawałki. Obsmażamy na maśle. Następnie dodajemy mięso wołowe, oliwę i liść laurowy. Smażymy, aż mięso zmięknie. Zdejmujemy z patelni. Do tego samego rondelka wlewamy porto, piwo i sos pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mocno redukujemy sos a następnie, po usunięciu liścia laurowego blendujemy na gładką masę. W razie potrzeby zagęszczamy skrobią kukurydzianą. Dodajemy pikantny sos piri piri według uznania.

Na kanapce układamy kawałek steka, plasterek szynki, kilka plasterków kiełbasy i sera. Wstawiamy do piekarnika, aż ser się roztopi. W międzyczasie przygotowujemy jajka sadzone.

Po wyjęciu z piekarniku układamy na głębokim talerzu. Polewamy sosem a następnie układamy po jednym jajku na każdej kanapce.

kanapki świata
Kanapki świata
kanapki świata
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości