Kanapki w duńskim stylu - przepisy
Składniki do wszystkich wariantów:
- 1 bochenek żytniego chleba na zakwasie
- masło
Kanapka duńska 1 - przepis
- kremowy serek do kanapek
- 1 ugotowany burak
- 200 g wędzonego łososia
- koperek
Pieczywo posmarować masłem a następnie serkiem, buraka zetrzeć na tarce, przyprawić solą i pieprzem i ułożyć na kanapkach, na górę ułożyć łososia i udekorować dużą ilością koperku.
Kanapka duńska 1 - przepis
- majonez
- kiszone rzodkiewki
- świeży ogórek
- 1 puszka sardynek
- szczypiorek
Sposób przygotowania:
- Pieczywo posmarować masłem a następnie majonezem. Rzodkiewki oraz ogórka pokroić w plasterki, naciąć aby można było plasterki skręcać.
- Takie plasterki ułożyć gęsto na kanapkach. Na wierzchu ułożyć sardynki i posypać szczypiorkiem.
Kanapka duńska 3 - przepis
- 1 mała czerwona cebula
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 50 ml wody
- 1 łyżeczka cukru
- majonez
- 1 ugotowane na twardo jajko
- kiszony ogórek
- 200 g śledzi w oleju
- natka pietruszki
- Cebulę pokroić w krążki. Zalać octem, wodą i cukrem. Wymieszać i zostawić na 10 minut do zamarynowania.
- Pieczywo posmarować masłem, majonezem, posypać posiekanym jajkiem.
- Ułożyć śledzie zwinięte w ruloniki (śledzie można wcześniej przekroić wzdłuż na połowę).
- W wolne przestrzenie włożyć plasterki ogórka kiszonego. Całość udekorować natką pietruszki.
Zobacz także:
- Szybkie obiady z rybą dla całej rodziny w wykonaniu Piotra Kucharskiego
- Ryba po chojnicku - przepis na dorsza z warzywami
- Ryby smażone i pieczone według przepisów Sebastiana Olmy
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News
podziel się: