Kanapki w duńskim stylu - przepisy Piotra Kucharskiego

Kanapki w duńskim stylu - przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kanapki w duńskim stylu z dodatkiem ryby to niebanalna, a jednocześnie prosta prosta propozycja na pyszny posiłek. Jak je przygotować? W kuchni Dzień Dobry TVN swoimi przepisami podzielił się Piotr Kucharski.

Kanapki w duńskim stylu - przepisy

Składniki do wszystkich wariantów:

  • 1 bochenek żytniego chleba na zakwasie
  • masło

Kanapka duńska 1 - przepis

  • kremowy serek do kanapek
  • 1 ugotowany burak
  • 200 g wędzonego łososia
  • koperek

Pieczywo posmarować masłem a następnie serkiem, buraka zetrzeć na tarce, przyprawić solą i pieprzem i ułożyć na kanapkach, na górę ułożyć łososia i udekorować dużą ilością koperku.

Kanapka duńska 1 - przepis

  • majonez
  • kiszone rzodkiewki
  • świeży ogórek
  • 1 puszka sardynek
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

  1. Pieczywo posmarować masłem a następnie majonezem. Rzodkiewki oraz ogórka pokroić w plasterki, naciąć aby można było plasterki skręcać.
  2. Takie plasterki ułożyć gęsto na kanapkach. Na wierzchu ułożyć sardynki i posypać szczypiorkiem.

Kanapka duńska 3 - przepis

  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 50 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • majonez
  • 1 ugotowane na twardo jajko
  • kiszony ogórek
  • 200 g śledzi w oleju
  • natka pietruszki
  1. Cebulę pokroić w krążki. Zalać octem, wodą i cukrem. Wymieszać i zostawić na 10 minut do zamarynowania.
  2. Pieczywo posmarować masłem, majonezem, posypać posiekanym jajkiem.
  3. Ułożyć śledzie zwinięte w ruloniki (śledzie można wcześniej przekroić wzdłuż na połowę).
  4. W wolne przestrzenie włożyć plasterki ogórka kiszonego. Całość udekorować natką pietruszki.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości