Kanapki w duńskim stylu - przepisy Piotra Kucharskiego

Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kanapki w duńskim stylu z dodatkiem ryby to niebanalna, a jednocześnie prosta prosta propozycja na pyszny posiłek. Jak je przygotować? W kuchni Dzień Dobry TVN swoimi przepisami podzielił się Piotr Kucharski.

Kanapki w duńskim stylu - przepisy

Składniki do wszystkich wariantów:

  • 1 bochenek żytniego chleba na zakwasie
    • masło

      Kanapka duńska 1 - przepis

      • kremowy serek do kanapek
        • 1 ugotowany burak
          • 200 g wędzonego łososia
            • koperek

              Pieczywo posmarować masłem a następnie serkiem, buraka zetrzeć na tarce, przyprawić solą i pieprzem i ułożyć na kanapkach, na górę ułożyć łososia i udekorować dużą ilością koperku.

              Kanapka duńska 1 - przepis

              • majonez
                • kiszone rzodkiewki
                  • świeży ogórek
                    • 1 puszka sardynek
                      • szczypiorek

                        Sposób przygotowania:

                        1. Pieczywo posmarować masłem a następnie majonezem. Rzodkiewki oraz ogórka pokroić w plasterki, naciąć aby można było plasterki skręcać.
                          1. Takie plasterki ułożyć gęsto na kanapkach. Na wierzchu ułożyć sardynki i posypać szczypiorkiem.

                            Kanapka duńska 3 - przepis

                            • 1 mała czerwona cebula
                              • 2 łyżki octu jabłkowego
                                • 50 ml wody
                                  • 1 łyżeczka cukru
                                    • majonez
                                      • 1 ugotowane na twardo jajko
                                        • kiszony ogórek
                                          • 200 g śledzi w oleju
                                            • natka pietruszki
                                              1. Cebulę pokroić w krążki. Zalać octem, wodą i cukrem. Wymieszać i zostawić na 10 minut do zamarynowania.
                                                1. Pieczywo posmarować masłem, majonezem, posypać posiekanym jajkiem.
                                                  1. Ułożyć śledzie zwinięte w ruloniki (śledzie można wcześniej przekroić wzdłuż na połowę).
                                                    1. W wolne przestrzenie włożyć plasterki ogórka kiszonego. Całość udekorować natką pietruszki.

                                                      Zobacz także:

                                                      Autor: Diana Ryściuk

                                                      Źródło: Piotr Kucharski

                                                      Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                                                      podziel się:

                                                      Pozostałe wiadomości

                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                      Materiał promocyjny

                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana