Przepisy kulinarne

Ryby smażone i pieczone według przepisów Sebastiana Olmy

Przepisy kulinarne

Autor:
Luiza
Bebłot
Źródło:
Sebastian Olma
Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVNSebastian Olma w Dzień Dobry TVN

Ryba jest dobra nie tylko w piątek, można ją przyrządzić na wiele sposobów. Sebastian Olma proponuje smażonego łososia z pomidorkami i bazylią, pieczone filety pstrąga z limonką i zielonymi warzywami w sosie curry oraz dorsza w cieście, czyli klasyczny angielski fish and chips. Poznaj wypróbowane przepisy szefa kuchni.

Smażony łosoś z pomidorkami i bazylią 

Składniki na smażonego łososia z pomidorkami i bazylią 

  • Filet łososia ze skórą x 1 kg
  • Sól, pieprz do smaku 
  • Olej do smażenia 

Jak przyrządzić smażonego łososia z pomidorkami i bazylią 

Filet łososia potnij na 100g porcje razem ze skórą, dopraw solą i pieprzem. Smaż na patelni od strony skóry, aż się zacznie rumienić a mięso ścinać. Smaż do momentu, aż filet będzie usmażony w 75 % i obróć na drugą stronę na 1 minutę i zdejmij z patelni. 

  • Pomidorki koktajlowe żółte i czerwone po 0,5 kg
  • Czosnek w ząbkach x 5 szt. 
  • Koncentart pomidorowy x 50g 
  • Cytryna x 2 szt. 
  • Sos jasny sojowy x 50 ml 
  • Sos schriracha x 20g 
  • Bazylia świeża x 1 duży pęczek

Na patelnie dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe, ząbki czosnku i koncentrat pomidorowy. Wszystko smaż na dużym ogniu około 3 minut, dodając później do smaku sok z cytryny, sos sojowy jasny, sos schriracha i świeżo pokrojone liście bazylii. Włóż filety rybne do środka lub podaj bezpośrednio na talerzu. 

Pieczone filety pstrąga z limonką i zielonymi warzywami w sosie curry 

Składniki na pieczone filety pstrąga z limonką i zielonymi warzywami w sosie curry 

  • Czosnek w ząbkach x 5 szt.
  • Cebula biała x 2 szt. 
  • Cukier brązowy x 50g 
  • Zielona pasta curry x 50g 
  • Sok z limonki x 100 ml 
  • Sos jasny sojowy x 50 ml
  • Mleko kokosowe x 1 l 
  • Baby szpinak x 1 małe opak. 

Jak przyrządzić pieczone filety pstrąga z limonką i zielonymi warzywami w sosie curry 

W rondelku podsmaż czosnek z cebulą, cukrem brązowym i zieloną pastą curry. Smaż całość około 5 minut na małym ogniu, dodaj następnie sok z limonki, sos sojowy i mleko kokosowe. Gotuj tak długo, aż sos lekko odparuję i dodaj do niego na koniec listki młodego szpinaku. 

  • Cukinia x 2 szt. 
  • Papryka zielona x 1 szt. 
  • Groszek cukrowy płaski x 200g
  • Brokuł zielony x 1 szt. 
  • Kalafior romanesco x 1 szt. 
  • Filet pstrąga x 1 kg 
  • Limonka x 5 szt. 

Zielone warzywa (cukinia, papryka, groszek cukrowy, brokuł, kalafior romanesco) potnij dowolnie na mniejsze kawałki. Warzywa zanurz na chwilę w gorącej wodzie, a następnie ułóż do naczynia żaroodpornego i zalej sosem. Na wierzch warzyw i sosu ułóż kawałki fileta pstrąga, dodaj ćwiartki limonki i wstaw do pieczenia na około 15 minut do temp. 185 st. C. Kolendra, koperek świeży do dekoracji. Rybę wyjmij i udekoruj świeżymi ziołami lub przełóż na talerz. 

Dorsz w cieście – klasyczny angielski fish and chips

Składniki na dorsza w cieście

  • Polenta x 0,5 kg 
  • Mleko x 500 ml 
  • Parmezan tarty x 150g 
  • Sól, pieprz czarny do smaku 
  • Olej do smażenia x 1 l 

Jak przyrządzić dorsza w cieście

Polentę ugotuj w mleku, doprawiając do smaku parmezanem, solą i pieprzem. Gdy polenta będzie jednolita i zwarta, przelej ją na pergamin i przykryj drugim plastrem pergaminu. Rozwałkuj do grubości 1 cm i wstaw do lodówki, aby zastygła. Następnie wyjmij po 1h i potnij na chipsy grubości 1 cm i 6 długości. Kawałki polenty oprósz w mące i smaż na głębokim oleju, aż będą mieć złoty kolor, po usmażeniu posyp solą

  • Mąka pszenna x 250g 
  • Mąka ziemniaczana x 250g  
  • Sól x 1 łyżka 
  • Proszek do pieczenia x 1 duża łyżka 
  • Ciemne piwo x 0,3 l
  • Woda gazowana x 0,3 l
  • Filet dorsza x 1 kg
  • Olej do smażenia x 1 l

W misce wymieszaj ze sobą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sól i proszek do pieczenia. Dodaj do środka ciemne piwo i gazowaną wodę, mieszaj aż masa będzie mieć konsystencje kwaśnej śmietany. Filety dorsza dopraw solą i pieprzem. Oprósz w mące pszennej lekko a następnie zanurz w cieście i rzuć na głęboki olej, smaż, aż ryba będzie złota i wyjmij ją na papierowy ręcznik. 

  • Kiszona kapusta x 0,5 kg 
  • Marchewka x 1 szt. 
  • Biała cebula x 1 szt. 
  • Oliwa z oliwek x 100 ml 
  • Musztarda francuska x 50g 
  • Sól, pieprz do smaku 

Kiszoną kapustę posiekaj, dodaj do niej tartą marchewkę, pokrojoną białą cebulę, oliwę i musztardę francuską. Zostaw kapustę na godzinę, a później dopraw do smaku solą i pieprzem. 

Zobacz też:

Autor:Luiza Bebłot

Źródło: Sebastian Olma

Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości