Smażony łosoś z pomidorkami i bazylią
Składniki na smażonego łososia z pomidorkami i bazylią
- Filet łososia ze skórą x 1 kg
- Sól, pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Jak przyrządzić smażonego łososia z pomidorkami i bazylią
Filet łososia potnij na 100g porcje razem ze skórą, dopraw solą i pieprzem. Smaż na patelni od strony skóry, aż się zacznie rumienić a mięso ścinać. Smaż do momentu, aż filet będzie usmażony w 75 % i obróć na drugą stronę na 1 minutę i zdejmij z patelni.
- Pomidorki koktajlowe żółte i czerwone po 0,5 kg
- Czosnek w ząbkach x 5 szt.
- Koncentart pomidorowy x 50g
- Cytryna x 2 szt.
- Sos jasny sojowy x 50 ml
- Sos schriracha x 20g
- Bazylia świeża x 1 duży pęczek
Na patelnie dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe, ząbki czosnku i koncentrat pomidorowy. Wszystko smaż na dużym ogniu około 3 minut, dodając później do smaku sok z cytryny, sos sojowy jasny, sos schriracha i świeżo pokrojone liście bazylii. Włóż filety rybne do środka lub podaj bezpośrednio na talerzu.
Pieczone filety pstrąga z limonką i zielonymi warzywami w sosie curry
Składniki na pieczone filety pstrąga z limonką i zielonymi warzywami w sosie curry
- Czosnek w ząbkach x 5 szt.
- Cebula biała x 2 szt.
- Cukier brązowy x 50g
- Zielona pasta curry x 50g
- Sok z limonki x 100 ml
- Sos jasny sojowy x 50 ml
- Mleko kokosowe x 1 l
- Baby szpinak x 1 małe opak.
Jak przyrządzić pieczone filety pstrąga z limonką i zielonymi warzywami w sosie curry
W rondelku podsmaż czosnek z cebulą, cukrem brązowym i zieloną pastą curry. Smaż całość około 5 minut na małym ogniu, dodaj następnie sok z limonki, sos sojowy i mleko kokosowe. Gotuj tak długo, aż sos lekko odparuję i dodaj do niego na koniec listki młodego szpinaku.
- Cukinia x 2 szt.
- Papryka zielona x 1 szt.
- Groszek cukrowy płaski x 200g
- Brokuł zielony x 1 szt.
- Kalafior romanesco x 1 szt.
- Filet pstrąga x 1 kg
- Limonka x 5 szt.
Zielone warzywa (cukinia, papryka, groszek cukrowy, brokuł, kalafior romanesco) potnij dowolnie na mniejsze kawałki. Warzywa zanurz na chwilę w gorącej wodzie, a następnie ułóż do naczynia żaroodpornego i zalej sosem. Na wierzch warzyw i sosu ułóż kawałki fileta pstrąga, dodaj ćwiartki limonki i wstaw do pieczenia na około 15 minut do temp. 185 st. C. Kolendra, koperek świeży do dekoracji. Rybę wyjmij i udekoruj świeżymi ziołami lub przełóż na talerz.
Dorsz w cieście – klasyczny angielski fish and chips
Składniki na dorsza w cieście
- Polenta x 0,5 kg
- Mleko x 500 ml
- Parmezan tarty x 150g
- Sól, pieprz czarny do smaku
- Olej do smażenia x 1 l
Jak przyrządzić dorsza w cieście
Polentę ugotuj w mleku, doprawiając do smaku parmezanem, solą i pieprzem. Gdy polenta będzie jednolita i zwarta, przelej ją na pergamin i przykryj drugim plastrem pergaminu. Rozwałkuj do grubości 1 cm i wstaw do lodówki, aby zastygła. Następnie wyjmij po 1h i potnij na chipsy grubości 1 cm i 6 długości. Kawałki polenty oprósz w mące i smaż na głębokim oleju, aż będą mieć złoty kolor, po usmażeniu posyp solą
- Mąka pszenna x 250g
- Mąka ziemniaczana x 250g
- Sól x 1 łyżka
- Proszek do pieczenia x 1 duża łyżka
- Ciemne piwo x 0,3 l
- Woda gazowana x 0,3 l
- Filet dorsza x 1 kg
- Olej do smażenia x 1 l
W misce wymieszaj ze sobą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sól i proszek do pieczenia. Dodaj do środka ciemne piwo i gazowaną wodę, mieszaj aż masa będzie mieć konsystencje kwaśnej śmietany. Filety dorsza dopraw solą i pieprzem. Oprósz w mące pszennej lekko a następnie zanurz w cieście i rzuć na głęboki olej, smaż, aż ryba będzie złota i wyjmij ją na papierowy ręcznik.
- Kiszona kapusta x 0,5 kg
- Marchewka x 1 szt.
- Biała cebula x 1 szt.
- Oliwa z oliwek x 100 ml
- Musztarda francuska x 50g
- Sól, pieprz do smaku
Kiszoną kapustę posiekaj, dodaj do niej tartą marchewkę, pokrojoną białą cebulę, oliwę i musztardę francuską. Zostaw kapustę na godzinę, a później dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zobacz też:
- Parzybroda i fuczki, czyli dania z kiszonek według przepisów Jaśka Kuronia
- Proste, tanie i smaczne. Przepisy Darii Ładochy idealne na zimowe dni
- Pieczone mięsa - rostbef, rolada i pieczeń rzymska według przepisów Kuby Kasprzaka
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN