Przepisy kulinarne

Parzybroda i fuczki, czyli dania z kiszonek według przepisów Jaśka Kuronia

Przepisy kulinarne

Autor:
Luiza
Bebłot
Źródło:
Jasiek Kuroń

Parzybroda, gulasz szegedyński, fuczki, pickled dog - nazwy tych dań z kiszonek brzmią intrygująco. Jak je przyrządzić? W naszej kuchni pokazuje to Jasiek Kuroń. Wypróbuj jego niezwykłe przepisy.

Jasiek Kuroń
Jasiek Kuroń w Dzień Dobry TVNŹródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
Jasiek Kuroń

Parzybroda

Składniki na parzybrodę:

  • 2 łyżki smalcu
  • 2 cebule
  • 300 kg kiełbasy
  • 300 g boczku wędzonego
  • 8 liści laurowych
  • ½ główki małej białej kapusty
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • łyżeczka kminku w ziarnach
  • 3 l bulionu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki majeranku
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 200 ml śmietany 18%
  • łyżka koncentratu pomidorowego

Jak przyrządzić parzybrodę

Na rozgrzanym smalcu smaż do zrumienienia ćwierć plastry kiełbasy i pokrojony w kostkę boczek. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz kminek, ziele angielskie, liść laurowy i posiekany w płatki czosnek. Smaż mieszając 5 minut.

Zalej bulionem i dodaj starte lub drobno pokrojone warzywa – marchewkę, pietruszkę i pora. Dodaj majeranek i pieprz ziołowy, doprowadź do wrzenia i gotuj 10 minut. Dodaj posiekaną kapustę kiszoną i gotuj kolejne 20 minut. Dopraw śmietaną i koncentratem oraz solą i pieprzem do smaku.

Gulasz szegedyński

Składniki na gulasz szegedyński

  • 2 łyżki smalcu
  • 2 cebule
  • 300 kg kiełbasy
  • 300 g boczku wędzonego
  • 8 liści laurowych
  • ½ główki małej białej kapusty
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • łyżeczka kminku w ziarnach
  • 3 l bulionu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki majeranku
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 200 ml śmietany 18%
  • łyżka koncentratu pomidorowego

Jak przyrządzić gulasz szegedyński

Cebulę pokrój w grubą kostkę i obsmaż na smalcu lub oleju. Następnie dodaj pokrojone w kostkę mięso i zrumień je wraz z cebulą. Dodaj posiekaną odciśniętą kiszoną kapustę i całość podduś przez kilka minut, co i raz mieszając.

Zalej 3/4 szklanki wody i dodaj liść laurowy, paprykę, majeranek, kminek i posiekany czosnek. Duś na małym ogniu, aż kapusta będzie miękkawa, po czym dodaj śmietanę i pokrojone z grubsza kiszone pomidory.

Odparuj tak, aby uzyskać gęstą konsystencję i dopraw solą i pieprzem do smaku. Można serwować z kaszami, ziemniakami lub chlebem. (z mięs można dodać szynkę lub łopatkę wieprzową, również będzie smaczne!)

Fuczki

Składniki na fuczki:

  • łyżka oleju rzepakowego
  • 1 duża posiekana w kostkę duża cebula
  • 500 g odciśniętej posiekanej kapusty kiszonej
  • 2 jajka
  • 240 ml mleka
  • 200 g mąki
  • czubata łyżka cząbru
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • ew. 2 starte ząbki czosnku
  • olej do smażenia

Jak przyrządzić fuczki

Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę. Do kapusty dodaj cebulę i wszystkie pozostałe składniki, dobrze wymieszaj. Smaż na średnio – mocno rozgrzanym oleju (u mnie 7). Serwuj ze śmietaną lub jogurtem i natką pietruszki, ew. szczypiorkiem.

Pickled dog

Składniki na pickled dog:

  • 1 kg kiełbasy
  • ½ kg kabanosów
  • litr oleju rzepakowego do smażenia
  • patyczki do szaszłyków
  • ketchup + musztarda + majonez
  • 1 kg ogórków kiszonych, jak największych
  • 75 g startego sera np. bursztyn, szafir

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • łyżka proszku do pieczenia
  • łyżka cukru
  • płaska łyżka soli
  • 2 szklanki maślanki
  • 1 jajko klasy wagowej L

Jak przyrządzić pickled dog:

Ogórki obetnij na obu końcach, wydrąż środek. Do środka włóż wzdłuż kiełbasę lub kabanosa i przytnij, aby miały długość ogórka. Za pomocą ręcznika papierowego osusz ogórka na zewnątrz. W kiełbasę wbij wzdłuż do 2/3 długości patyczek od szaszłyka.

Olej rozgrzej do 170 C. W misce połącz wszystkie składniki na ciasto i dobrze wymieszaj. Ogórka z nadzieniem obtocz w mące, następnie przełóż do ciasta. Przełóż do gorącego oleju i smaż przez 4 – 5 minut lub do złotego koloru.

Zobacz także:

Autor:Luiza Bebłot

Źródło: Jasiek Kuroń

Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości