Parzybroda i fuczki, czyli dania z kiszonek według przepisów Jaśka Kuronia

Parzybroda, gulasz szegedyński, fuczki, pickled dog - nazwy tych dań z kiszonek brzmią intrygująco. Jak je przyrządzić? W naszej kuchni pokazuje to Jasiek Kuroń. Wypróbuj jego niezwykłe przepisy.
Jasiek Kuroń
Jasiek Kuroń w Dzień Dobry TVN
Jasiek Kuroń
Źródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

Parzybroda

Składniki na parzybrodę:

  • 2 łyżki smalcu
    • 2 cebule
      • 300 kg kiełbasy
        • 300 g boczku wędzonego
          • 8 liści laurowych
            • ½ główki małej białej kapusty
              • 10 ziaren ziela angielskiego
                • łyżeczka kminku w ziarnach
                  • 3 l bulionu
                    • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
                      • 2 łyżki majeranku
                        • 4 ząbki czosnku
                          • 2 marchewki
                            • 1 pietruszka
                              • 1 por
                                • 400 g kapusty kiszonej
                                  • 200 ml śmietany 18%
                                    • łyżka koncentratu pomidorowego

                                      Jak przyrządzić parzybrodę

                                      Na rozgrzanym smalcu smaż do zrumienienia ćwierć plastry kiełbasy i pokrojony w kostkę boczek. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz kminek, ziele angielskie, liść laurowy i posiekany w płatki czosnek. Smaż mieszając 5 minut.

                                      Zalej bulionem i dodaj starte lub drobno pokrojone warzywa – marchewkę, pietruszkę i pora. Dodaj majeranek i pieprz ziołowy, doprowadź do wrzenia i gotuj 10 minut. Dodaj posiekaną kapustę kiszoną i gotuj kolejne 20 minut. Dopraw śmietaną i koncentratem oraz solą i pieprzem do smaku.

                                      Gulasz szegedyński

                                      Składniki na gulasz szegedyński

                                      • 2 łyżki smalcu
                                        • 2 cebule
                                          • 300 kg kiełbasy
                                            • 300 g boczku wędzonego
                                              • 8 liści laurowych
                                                • ½ główki małej białej kapusty
                                                  • 10 ziaren ziela angielskiego
                                                    • łyżeczka kminku w ziarnach
                                                      • 3 l bulionu
                                                        • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
                                                          • 2 łyżki majeranku
                                                            • 4 ząbki czosnku
                                                              • 2 marchewki
                                                                • 1 pietruszka
                                                                  • 1 por
                                                                    • 400 g kapusty kiszonej
                                                                      • 200 ml śmietany 18%
                                                                        • łyżka koncentratu pomidorowego

                                                                          Jak przyrządzić gulasz szegedyński

                                                                          Cebulę pokrój w grubą kostkę i obsmaż na smalcu lub oleju. Następnie dodaj pokrojone w kostkę mięso i zrumień je wraz z cebulą. Dodaj posiekaną odciśniętą kiszoną kapustę i całość podduś przez kilka minut, co i raz mieszając.

                                                                          Zalej 3/4 szklanki wody i dodaj liść laurowy, paprykę, majeranek, kminek i posiekany czosnek. Duś na małym ogniu, aż kapusta będzie miękkawa, po czym dodaj śmietanę i pokrojone z grubsza kiszone pomidory.

                                                                          Odparuj tak, aby uzyskać gęstą konsystencję i dopraw solą i pieprzem do smaku. Można serwować z kaszami, ziemniakami lub chlebem. (z mięs można dodać szynkę lub łopatkę wieprzową, również będzie smaczne!)

                                                                          Fuczki

                                                                          Składniki na fuczki:

                                                                          • łyżka oleju rzepakowego
                                                                            • 1 duża posiekana w kostkę duża cebula
                                                                              • 500 g odciśniętej posiekanej kapusty kiszonej
                                                                                • 2 jajka
                                                                                  • 240 ml mleka
                                                                                    • 200 g mąki
                                                                                      • czubata łyżka cząbru
                                                                                        • łyżeczka pieprzu ziołowego
                                                                                          • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
                                                                                            • 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
                                                                                              • ew. 2 starte ząbki czosnku
                                                                                                • olej do smażenia

                                                                                                  Jak przyrządzić fuczki

                                                                                                  Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę. Do kapusty dodaj cebulę i wszystkie pozostałe składniki, dobrze wymieszaj. Smaż na średnio – mocno rozgrzanym oleju (u mnie 7). Serwuj ze śmietaną lub jogurtem i natką pietruszki, ew. szczypiorkiem.

                                                                                                  Pickled dog

                                                                                                  Składniki na pickled dog:

                                                                                                  • 1 kg kiełbasy
                                                                                                    • ½ kg kabanosów
                                                                                                      • litr oleju rzepakowego do smażenia
                                                                                                        • patyczki do szaszłyków
                                                                                                          • ketchup + musztarda + majonez
                                                                                                            • 1 kg ogórków kiszonych, jak największych
                                                                                                              • 75 g startego sera np. bursztyn, szafir

                                                                                                                Ciasto:

                                                                                                                • 1,5 szklanki mąki pszennej
                                                                                                                  • 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
                                                                                                                    • łyżka proszku do pieczenia
                                                                                                                      • łyżka cukru
                                                                                                                        • płaska łyżka soli
                                                                                                                          • 2 szklanki maślanki
                                                                                                                            • 1 jajko klasy wagowej L

                                                                                                                              Jak przyrządzić pickled dog:

                                                                                                                              Ogórki obetnij na obu końcach, wydrąż środek. Do środka włóż wzdłuż kiełbasę lub kabanosa i przytnij, aby miały długość ogórka. Za pomocą ręcznika papierowego osusz ogórka na zewnątrz. W kiełbasę wbij wzdłuż do 2/3 długości patyczek od szaszłyka.

                                                                                                                              Olej rozgrzej do 170 C. W misce połącz wszystkie składniki na ciasto i dobrze wymieszaj. Ogórka z nadzieniem obtocz w mące, następnie przełóż do ciasta. Przełóż do gorącego oleju i smaż przez 4 – 5 minut lub do złotego koloru.

                                                                                                                              Zobacz także:

                                                                                                                              Autor: Luiza Bebłot

                                                                                                                              Źródło: Jasiek Kuroń

                                                                                                                              Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                              podziel się:

                                                                                                                              Pozostałe wiadomości