Parzybroda
Składniki na parzybrodę:
- 2 łyżki smalcu
- 2 cebule
- 300 kg kiełbasy
- 300 g boczku wędzonego
- 8 liści laurowych
- ½ główki małej białej kapusty
- 10 ziaren ziela angielskiego
- łyżeczka kminku w ziarnach
- 3 l bulionu
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 łyżki majeranku
- 4 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 400 g kapusty kiszonej
- 200 ml śmietany 18%
- łyżka koncentratu pomidorowego
Jak przyrządzić parzybrodę
Na rozgrzanym smalcu smaż do zrumienienia ćwierć plastry kiełbasy i pokrojony w kostkę boczek. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz kminek, ziele angielskie, liść laurowy i posiekany w płatki czosnek. Smaż mieszając 5 minut.
Zalej bulionem i dodaj starte lub drobno pokrojone warzywa – marchewkę, pietruszkę i pora. Dodaj majeranek i pieprz ziołowy, doprowadź do wrzenia i gotuj 10 minut. Dodaj posiekaną kapustę kiszoną i gotuj kolejne 20 minut. Dopraw śmietaną i koncentratem oraz solą i pieprzem do smaku.
Gulasz szegedyński
Składniki na gulasz szegedyński
- 2 łyżki smalcu
- 2 cebule
- 300 kg kiełbasy
- 300 g boczku wędzonego
- 8 liści laurowych
- ½ główki małej białej kapusty
- 10 ziaren ziela angielskiego
- łyżeczka kminku w ziarnach
- 3 l bulionu
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 łyżki majeranku
- 4 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 400 g kapusty kiszonej
- 200 ml śmietany 18%
- łyżka koncentratu pomidorowego
Jak przyrządzić gulasz szegedyński
Cebulę pokrój w grubą kostkę i obsmaż na smalcu lub oleju. Następnie dodaj pokrojone w kostkę mięso i zrumień je wraz z cebulą. Dodaj posiekaną odciśniętą kiszoną kapustę i całość podduś przez kilka minut, co i raz mieszając.
Zalej 3/4 szklanki wody i dodaj liść laurowy, paprykę, majeranek, kminek i posiekany czosnek. Duś na małym ogniu, aż kapusta będzie miękkawa, po czym dodaj śmietanę i pokrojone z grubsza kiszone pomidory.
Odparuj tak, aby uzyskać gęstą konsystencję i dopraw solą i pieprzem do smaku. Można serwować z kaszami, ziemniakami lub chlebem. (z mięs można dodać szynkę lub łopatkę wieprzową, również będzie smaczne!)
Fuczki
Składniki na fuczki:
- łyżka oleju rzepakowego
- 1 duża posiekana w kostkę duża cebula
- 500 g odciśniętej posiekanej kapusty kiszonej
- 2 jajka
- 240 ml mleka
- 200 g mąki
- czubata łyżka cząbru
- łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- ew. 2 starte ząbki czosnku
- olej do smażenia
Jak przyrządzić fuczki
Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę. Do kapusty dodaj cebulę i wszystkie pozostałe składniki, dobrze wymieszaj. Smaż na średnio – mocno rozgrzanym oleju (u mnie 7). Serwuj ze śmietaną lub jogurtem i natką pietruszki, ew. szczypiorkiem.
Pickled dog
Składniki na pickled dog:
- 1 kg kiełbasy
- ½ kg kabanosów
- litr oleju rzepakowego do smażenia
- patyczki do szaszłyków
- ketchup + musztarda + majonez
- 1 kg ogórków kiszonych, jak największych
- 75 g startego sera np. bursztyn, szafir
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
- łyżka proszku do pieczenia
- łyżka cukru
- płaska łyżka soli
- 2 szklanki maślanki
- 1 jajko klasy wagowej L
Jak przyrządzić pickled dog:
Ogórki obetnij na obu końcach, wydrąż środek. Do środka włóż wzdłuż kiełbasę lub kabanosa i przytnij, aby miały długość ogórka. Za pomocą ręcznika papierowego osusz ogórka na zewnątrz. W kiełbasę wbij wzdłuż do 2/3 długości patyczek od szaszłyka.
Olej rozgrzej do 170 C. W misce połącz wszystkie składniki na ciasto i dobrze wymieszaj. Ogórka z nadzieniem obtocz w mące, następnie przełóż do ciasta. Przełóż do gorącego oleju i smaż przez 4 – 5 minut lub do złotego koloru.
Zobacz także:
- Pieczone mięsa - rostbef, rolada i pieczeń rzymska według przepisów Kuby Kasprzaka
- Jesienne dania z piekarnika według przepisów Piotra Kucharskiego
- Potrawy o obniżonej zawartości węglowodanów według przepisów Natali Szymaniec i Piotra Szłamasa
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Jasiek Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN