Ziemniaki Anny
Składniki na ziemniaki Anny:
- 3 kg ziemniaków
- 100 ml rozpuszczonego masła
- 6 ząbków czosnku
- ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- 50 g startego parmezanu
- sól, pieprz
Jak przyrządzić ziemniaki Anny: Ziemniaki obierz i pokrój w poprzek w 3 mm plastry. Osusz je z grubsza papierowymi ręcznikami. Piekarnik rozgrzej do 200 C.
Połowę masła podgrzej na patelni, układaj na niej warstwę plastrów z ziemniaków. Posól, popieprz i posyp parmezanem. Układaj kolejną warstwę, dopraw identycznie, dodatkowo ułóż cienkie plasterki czosnku oraz gałkę muszkatołową. Ułóż warstwy ze wszystkich plastrów ziemniaków.
Przykryj patelnię pokrywką i całość duś na dużym ogniu przez 5 minut. Wstaw do pieca na 20 minut.
Zupa Toscana
Składniki na zupę toscana:
- 10 plastrów boczku
- 2 łyżki oliwy
- ½ kg dobrej jakości kiełbasy
- 1 duża cebula
- 5 ząbków czosnku
- 2,5 l bulionu
- 3 ziemniaki pokrojone w kostkę
- 2 małe cukinie
- 200 g śmietany 30 lub 36%
- 300 g jarmużu posiekanego
- 40 g startego parmezanu
- łyżeczka mielonej papryki
- sól, pieprz
Jak przyrządzić zupę toscana:
Podgrzej dużą patelnię na średnim ogniu. Usmaż boczek, aż się zarumieni i będzie chrupiący. Usuń z ognia. Łyżką cedzakową przenieść kawałki boczku na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, odstawić na bok. Rezerwuj boczek kapiący na patelnię.
Podczas gdy boczek się smaży, podgrzej oliwę z oliwek w holenderskim piekarniku lub garnku z grubym dnem (z pokrywką) ustawionym na średnim ogniu. Dodaj kiełbasę, krusząc ją podczas gotowania, około 10 minut. Za pomocą durszlaka dobrze odcedź kiełbasę, a następnie dodaj do talerza z boczkiem.
Umieść garnek na średnim ogniu i dodaj 2 łyżki zarezerwowanego tłuszczu z bekonu. Dodaj cebulę do garnka i smaż do zeszklenia, około 5 minut. W razie potrzeby dodaj trochę bulionu z kurczaka, aby usunąć glazurę z patelni. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę.
Wlej bulion z kurczaka, zeskrobując dno garnka. Dodaj chili w proszku, ziemniaki i cukinię, zwiększ ogień i zagotuj, co zajmie około 10-15 minut.
Zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez 5 minut dłużej lub do miękkości ziemniaków. Zwróć ugotowaną kiełbasę, 3/4 boczku, śmietanę kremówkę, jarmuż i 1/4 szklanki parmezanu. Mieszaj i gotuj 2-5 minut, aż jarmuż zwiędnie.
Dodaj sól i pieprz, dopraw do smaku. Podawaj w miseczkach, posyp pozostałym boczkiem, pozostałym parmezanem i płatkami czerwonej papryki.
Burgery w ziemniaczanej bułce
Składniki na burgery w ziemniaczanej bułce:
- 550 g mąki pszennej chlebowej
- 1 łyżeczka soli
- 55 g masła, roztopionego
- 175 g ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków (w temperaturze pokojowej)
- 3 łyżeczki suchych drożdży (około 10 g) lub 20 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 1 jajko, roztrzepane
- 125 ml letniego mleka
- 150 ml letniej wody 1 kg mielonej wołowiny
- 200 g cheddara
- ogórki konserwowe
- pomidory
- majonez
- ketchup
Sałatka ziemniaczana z kurczakiem
Składniki na sałatkę ziemniaczana z kurczakiem:
- 2 jajka na twardo
- 4 ugotowane ziemniaki
- 4 ogórki konserwowe
- 1 średnia czerwona cebulaszklanka mrożonego groszku (lub konserwowego)
- 1 szpiczasta papryka (ramiro) pokrojona w paski
- 200 g piersi z kurczaka
- 2 łyżki majonezu lub jogurtu
- sól, pieprz
- opcjonalnie koperek lub szczypior
Zobacz także:
- Na jesienny deser: szarlotka z kruszonką i piernikowe crumble. Proste przepisy Mariety Mareckiej
- Mistrzowskie desery Anity Włodarczyk i Bartka Boratyna. Jak przygotować najlepsze tiramisu, sernik na zimno i brownie?
- Pieczone i smażone kotlety mielone bez mięsa - propozycje Darii Ładochy
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Jan Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN