Ziemniaki Anny
Składniki na ziemniaki Anny:
- 3 kg ziemniaków
 - 100 ml rozpuszczonego masła
 - 6 ząbków czosnku
 - ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
 - 50 g startego parmezanu
 - sól, pieprz
 
Jak przyrządzić ziemniaki Anny: Ziemniaki obierz i pokrój w poprzek w 3 mm plastry. Osusz je z grubsza papierowymi ręcznikami. Piekarnik rozgrzej do 200 C.
Połowę masła podgrzej na patelni, układaj na niej warstwę plastrów z ziemniaków. Posól, popieprz i posyp parmezanem. Układaj kolejną warstwę, dopraw identycznie, dodatkowo ułóż cienkie plasterki czosnku oraz gałkę muszkatołową. Ułóż warstwy ze wszystkich plastrów ziemniaków.
Przykryj patelnię pokrywką i całość duś na dużym ogniu przez 5 minut. Wstaw do pieca na 20 minut.
Zupa Toscana
Składniki na zupę toscana:
- 10 plastrów boczku
 - 2 łyżki oliwy
 - ½ kg dobrej jakości kiełbasy
 - 1 duża cebula
 - 5 ząbków czosnku
 - 2,5 l bulionu
 - 3 ziemniaki pokrojone w kostkę
 - 2 małe cukinie
 - 200 g śmietany 30 lub 36%
 - 300 g jarmużu posiekanego
 - 40 g startego parmezanu
 - łyżeczka mielonej papryki
 - sól, pieprz
 
Jak przyrządzić zupę toscana:
Podgrzej dużą patelnię na średnim ogniu. Usmaż boczek, aż się zarumieni i będzie chrupiący. Usuń z ognia. Łyżką cedzakową przenieść kawałki boczku na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, odstawić na bok. Rezerwuj boczek kapiący na patelnię.
Podczas gdy boczek się smaży, podgrzej oliwę z oliwek w holenderskim piekarniku lub garnku z grubym dnem (z pokrywką) ustawionym na średnim ogniu. Dodaj kiełbasę, krusząc ją podczas gotowania, około 10 minut. Za pomocą durszlaka dobrze odcedź kiełbasę, a następnie dodaj do talerza z boczkiem.
Umieść garnek na średnim ogniu i dodaj 2 łyżki zarezerwowanego tłuszczu z bekonu. Dodaj cebulę do garnka i smaż do zeszklenia, około 5 minut. W razie potrzeby dodaj trochę bulionu z kurczaka, aby usunąć glazurę z patelni. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę.
Wlej bulion z kurczaka, zeskrobując dno garnka. Dodaj chili w proszku, ziemniaki i cukinię, zwiększ ogień i zagotuj, co zajmie około 10-15 minut.
Zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez 5 minut dłużej lub do miękkości ziemniaków. Zwróć ugotowaną kiełbasę, 3/4 boczku, śmietanę kremówkę, jarmuż i 1/4 szklanki parmezanu. Mieszaj i gotuj 2-5 minut, aż jarmuż zwiędnie.
Dodaj sól i pieprz, dopraw do smaku. Podawaj w miseczkach, posyp pozostałym boczkiem, pozostałym parmezanem i płatkami czerwonej papryki.
Burgery w ziemniaczanej bułce
Składniki na burgery w ziemniaczanej bułce:
- 550 g mąki pszennej chlebowej
 - 1 łyżeczka soli
 - 55 g masła, roztopionego
 - 175 g ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków (w temperaturze pokojowej)
 - 3 łyżeczki suchych drożdży (około 10 g) lub 20 g świeżych drożdży
 - 2 łyżeczki cukru
 - 1 jajko, roztrzepane
 - 125 ml letniego mleka
 - 150 ml letniej wody 1 kg mielonej wołowiny
 - 200 g cheddara
 - ogórki konserwowe
 - pomidory
 - majonez
 - ketchup
 
Sałatka ziemniaczana z kurczakiem
Składniki na sałatkę ziemniaczana z kurczakiem:
- 2 jajka na twardo
 - 4 ugotowane ziemniaki
 - 4 ogórki konserwowe
 - 1 średnia czerwona cebulaszklanka mrożonego groszku (lub konserwowego)
 - 1 szpiczasta papryka (ramiro) pokrojona w paski
 - 200 g piersi z kurczaka
 - 2 łyżki majonezu lub jogurtu
 - sól, pieprz
 - opcjonalnie koperek lub szczypior
 
Zobacz także:
- Na jesienny deser: szarlotka z kruszonką i piernikowe crumble. Proste przepisy Mariety Mareckiej
 - Mistrzowskie desery Anity Włodarczyk i Bartka Boratyna. Jak przygotować najlepsze tiramisu, sernik na zimno i brownie?
 - Pieczone i smażone kotlety mielone bez mięsa - propozycje Darii Ładochy
 
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Jan Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN