Ziemniaki według przepisów Jaśka Kuronia

Jan Kuroń
Jan Kuroń
Źródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
Ziemniaki to źródło energii, białka, a także witamin i składników mineralnych. Kartofle są doskonałe zarówno na szybki obiad, jak i wykwintną przekąskę. Jasiek Kuroń w naszej kuchni przyrządza z nich ziemniaki Anny, zupę toscana, burgery w ziemniaczanej bułce oraz sałatkę ziemniaczaną z kurczakiem. Sprawdź przepisy.

Ziemniaki Anny

Składniki na ziemniaki Anny:

  • 3 kg ziemniaków
  • 100 ml rozpuszczonego masła
  • 6 ząbków czosnku
  • ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 50 g startego parmezanu
  • sól, pieprz

Jak przyrządzić ziemniaki Anny: Ziemniaki obierz i pokrój w poprzek w 3 mm plastry. Osusz je z grubsza papierowymi ręcznikami. Piekarnik rozgrzej do 200 C.

Połowę masła podgrzej na patelni, układaj na niej warstwę plastrów z ziemniaków. Posól, popieprz i posyp parmezanem. Układaj kolejną warstwę, dopraw identycznie, dodatkowo ułóż cienkie plasterki czosnku oraz gałkę muszkatołową. Ułóż warstwy ze wszystkich plastrów ziemniaków.

Przykryj patelnię pokrywką i całość duś na dużym ogniu przez 5 minut. Wstaw do pieca na 20 minut.

Zupa Toscana

Składniki na zupę toscana:

  • 10 plastrów boczku
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ kg dobrej jakości kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 2,5 l bulionu
  • 3 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 2 małe cukinie
  • 200 g śmietany 30 lub 36%
  • 300 g jarmużu posiekanego
  • 40 g startego parmezanu
  • łyżeczka mielonej papryki
  • sól, pieprz

Jak przyrządzić zupę toscana:

Podgrzej dużą patelnię na średnim ogniu. Usmaż boczek, aż się zarumieni i będzie chrupiący. Usuń z ognia. Łyżką cedzakową przenieść kawałki boczku na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, odstawić na bok. Rezerwuj boczek kapiący na patelnię.

Podczas gdy boczek się smaży, podgrzej oliwę z oliwek w holenderskim piekarniku lub garnku z grubym dnem (z pokrywką) ustawionym na średnim ogniu. Dodaj kiełbasę, krusząc ją podczas gotowania, około 10 minut. Za pomocą durszlaka dobrze odcedź kiełbasę, a następnie dodaj do talerza z boczkiem.

Umieść garnek na średnim ogniu i dodaj 2 łyżki zarezerwowanego tłuszczu z bekonu. Dodaj cebulę do garnka i smaż do zeszklenia, około 5 minut. W razie potrzeby dodaj trochę bulionu z kurczaka, aby usunąć glazurę z patelni. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę.

Wlej bulion z kurczaka, zeskrobując dno garnka. Dodaj chili w proszku, ziemniaki i cukinię, zwiększ ogień i zagotuj, co zajmie około 10-15 minut.

Zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez 5 minut dłużej lub do miękkości ziemniaków. Zwróć ugotowaną kiełbasę, 3/4 boczku, śmietanę kremówkę, jarmuż i 1/4 szklanki parmezanu. Mieszaj i gotuj 2-5 minut, aż jarmuż zwiędnie.

Dodaj sól i pieprz, dopraw do smaku. Podawaj w miseczkach, posyp pozostałym boczkiem, pozostałym parmezanem i płatkami czerwonej papryki.

Burgery w ziemniaczanej bułce

Składniki na burgery w ziemniaczanej bułce:

  • 550 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 55 g masła, roztopionego
  • 175 g ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków (w temperaturze pokojowej)
  • 3 łyżeczki suchych drożdży (około 10 g) lub 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 125 ml letniego mleka
  • 150 ml letniej wody 1 kg mielonej wołowiny
  • 200 g cheddara
  • ogórki konserwowe
  • pomidory
  • majonez
  • ketchup

Sałatka ziemniaczana z kurczakiem

Składniki na sałatkę ziemniaczana z kurczakiem:

  • 2 jajka na twardo
  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 średnia czerwona cebulaszklanka mrożonego groszku (lub konserwowego)
  • 1 szpiczasta papryka (ramiro) pokrojona w paski
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki majonezu lub jogurtu
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie koperek lub szczypior

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości