Pieczone i smażone kotlety mielone bez mięsa - propozycje Darii Ładochy

Mielone, ale bez mięsa. Przepisy Darii Ładochy
Dziś w kuchni Dzień dobry TVN przygotowujemy mielone bez mięsa. Sprawdź przepisy Darii Ładochy na kotlety ziołowo-ziemniaczane, jaglano-soczewicowe, kalafiorowo-jaglane.

Kotlety ziołowo-ziemniaczane

Składniki:

  • 1 średnia cebula drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki zielonej
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 400 g ugotowanych ziemniaków i przeciśniętych przez praskę
  • 1 jajko
  • łyżeczka oregano
  • kilka łyżek bułki tartej
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • masło klarowane do smażenia

Do podania: rukola, oliwki, pomidorki koktajlowe, pestki dyni, małe kulki mozzarelli

Przygotowanie:

Na oliwie zeszklij cebulę oraz czosnek. Dodaj oregano. Przestudź. Ziemniaki połącz z przygotowaną cebulą oraz ziołami i jajkiem. Dodaj 4 łyżki bułki tartej oraz musztardę, resztę pozostaw do obtoczenia kotletów. Uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej i następnie smaż na złoty kolor na maśle klarowanym.

Podawaj z sałatą i warzywami.

Jakub Kamiński/East News

Kotlety jaglano-soczewicowe

Składniki:

  • 1,5 szklanki ugotowanej soczewicy czerwonej
  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 2 marchewki starte na tarce o małych oczkach
  • ½ średniego selera startego na tarce o małych oczkach
  • 1 batat starty na tarce o małych oczkach
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia kotletów

Do podania: jogurt naturalny, chili, sok z limonki oraz 2 łyżki posiekanej kolendry

Przygotowanie:

Cebulę, marchewkę, selera oraz batata podsmaż na oliwie z dodatkiem papryki wędzonej. Kaszę i soczewicę rozgnieć w misce widelcem. Następnie połącz z warzywami i bułką tartą oraz mąką ziemniaczaną i energicznie zagnieć rękoma. Odstaw masę na kilka minut. Następnie uformuj kotleciki, obtocz w bułce tartej i usmaż na patelni na złoty kolor. Jogurt naturalny połącz z kolendrą, posiekanym chili i limonką i podawaj z kotletami.

Pieczone kotlety kalafiorowo-jaglane

Składniki:

  • ½ kalafiora
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 czerwona cebula drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki tartego sera żółtego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki mielonych migdałów

Do podania: liście szpinaku, ser feta, ocet balsamiczny, suszone pomidory i czarne oliwki

Przygotowanie:

Kalafiora zmiksuj w malakserze wraz z czosnkiem i cebulą. Połącz warzywa w dużej misce z kaszą jaglaną, mąką, przyprawami, serem, migdałami i sosem sojowym. Jeśli masa będzie zbyt sucha dodaj oleju. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Uformuj kotlety i piecz w piekarniku około 30 minut na złoty kolor. Możesz w połowie czasu przewrócić je na drugą stronę. Podawaj kotlety z dodatkami.

Jakub Kamiński/East News

Zobacz też:

Jabłka w cieście. Jak zrobić je idealnie?

Warzywa korzenne, makaron i figi. Przygotuj zapiekanki jak szef kuchni

Desery z budyniem w roli głównej. Sprawdź przepisy Beaty Kartowicz

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Jola Marat

Źródło: Daria Ładocha

podziel się:

Pozostałe wiadomości