Kotlety ziołowo-ziemniaczane
Składniki:
- 1 średnia cebula drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 łyżka posiekanej pietruszki zielonej
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 400 g ugotowanych ziemniaków i przeciśniętych przez praskę
- 1 jajko
- łyżeczka oregano
- kilka łyżek bułki tartej
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- masło klarowane do smażenia
Do podania: rukola, oliwki, pomidorki koktajlowe, pestki dyni, małe kulki mozzarelli
Przygotowanie:
Na oliwie zeszklij cebulę oraz czosnek. Dodaj oregano. Przestudź. Ziemniaki połącz z przygotowaną cebulą oraz ziołami i jajkiem. Dodaj 4 łyżki bułki tartej oraz musztardę, resztę pozostaw do obtoczenia kotletów. Uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej i następnie smaż na złoty kolor na maśle klarowanym.
Podawaj z sałatą i warzywami.
Jakub Kamiński/East News
Kotlety jaglano-soczewicowe
Składniki:
- 1,5 szklanki ugotowanej soczewicy czerwonej
- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 cebula drobno posiekana
- 2 marchewki starte na tarce o małych oczkach
- ½ średniego selera startego na tarce o małych oczkach
- 1 batat starty na tarce o małych oczkach
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia kotletów
Do podania: jogurt naturalny, chili, sok z limonki oraz 2 łyżki posiekanej kolendry
Przygotowanie:
Cebulę, marchewkę, selera oraz batata podsmaż na oliwie z dodatkiem papryki wędzonej. Kaszę i soczewicę rozgnieć w misce widelcem. Następnie połącz z warzywami i bułką tartą oraz mąką ziemniaczaną i energicznie zagnieć rękoma. Odstaw masę na kilka minut. Następnie uformuj kotleciki, obtocz w bułce tartej i usmaż na patelni na złoty kolor. Jogurt naturalny połącz z kolendrą, posiekanym chili i limonką i podawaj z kotletami.
Pieczone kotlety kalafiorowo-jaglane
Składniki:
- ½ kalafiora
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 czerwona cebula drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki tartego sera żółtego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki mielonych migdałów
Do podania: liście szpinaku, ser feta, ocet balsamiczny, suszone pomidory i czarne oliwki
Przygotowanie:
Kalafiora zmiksuj w malakserze wraz z czosnkiem i cebulą. Połącz warzywa w dużej misce z kaszą jaglaną, mąką, przyprawami, serem, migdałami i sosem sojowym. Jeśli masa będzie zbyt sucha dodaj oleju. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Uformuj kotlety i piecz w piekarniku około 30 minut na złoty kolor. Możesz w połowie czasu przewrócić je na drugą stronę. Podawaj kotlety z dodatkami.
Jakub Kamiński/East News
Zobacz też:
Jabłka w cieście. Jak zrobić je idealnie?
Warzywa korzenne, makaron i figi. Przygotuj zapiekanki jak szef kuchni
Desery z budyniem w roli głównej. Sprawdź przepisy Beaty Kartowicz
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Jola Marat
Źródło: Daria Ładocha