Przepisy kulinarne

Prawdziwa włoska pizza od wicemistrza świata Valerio Valle

Valerio Valle to prawdziwy mistrz pizzy. Stworzył i prowadzi szkołę w Pescara, w której dzieli się zdobytym doświadczeniem w przygotowywaniu tego włoskiego przysmaku. W naszej kuchni pokazał, jak wyrobić domowe ciasto na prawdziwą pizzę.

Domowe ciasto do pizzy

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 550 g wody
  • 10 g drożdży
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 25 g soli
  • 12 g cukru

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w 50 g letniej, przegotowanej wody i odstawiamy je na 10 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, następnie wlewamy do niej rozpuszczone drożdże.

Uwaga! Dopiero po dokładnym wymieszaniu drożdży z mąką dodajemy sól i pozostałe 500 g wody. Mieszamy przez ok. minutę. Następnie wlewamy oliwę z oliwek i ponownie mieszamy, aż ciasto będzie zwarte i gładkie. Nie powinno się kleić. Gotowe ciasto przykrywamy folią i odstawiamy na ok. 2-3 godziny. Im cieplej mamy w domu, tym szybciej wyrośnie. Docelowo ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki ok. 220 g i rozciągamy je, formując okrągły placek. Idealnie robić kulki rękoma, żeby nie stresować ciasta, ale osoby niewprawione mogą używać wałka. Ciasto formujemy na blacie lekko oprószonym mąką, aby ładnie się układało. Następnie układamy je na blaszce wysmarowanej np. oliwą i dodajemy sos pomidorowy. Ponownie odstawiamy ciasto, aby dojrzało. Po godzinie wkładamy je do piekarnika i pieczemy 6 min. w maksymalnej temperaturze.

W profesjonalnej pizzerii pieczemy ciasto w temperaturze około 330 st. C. W domu jest to trudne - dlatego należy maksymalnie nagrzać piekarnik. Po określonym czasie wyciągamy ciasto, dodajemy ulubione składniki i wkładamy do piekarnika na kolejne 5-6 min. i gotowe.

Część składników można ułożyć na pizzy już po jej upieczeniu. Włosi uwielbiają, kiedy wędliny dojrzewające lub niektóre sery (np. Parma, Bresaola, Pecorino) lub zielone dodatki (np. rukola, roszponka) położone są na świeżo upieczonej pizzy.

Pizza Margherita con Bufala

Składniki:

  • sos pomidorowy
  • mozzarella di Bufala
  • świeża bazylia

Pizza San Marco

Składniki:

  • śmietana zmieszana z odrobiną czosnku
  • Grana Padano
  • mix włoskich grzybów
  • mozzarella di Bufala
  • szynka Crudo di Parma
  • świeży szczypiorek

Pizza Santa Rita

Składniki:

  • oliwa czosnkowa
  • pomidor malinowy
  • szynka Crudo di Parma
  • mozzarella di Bufala
  • pomidorki koktajlowe
  • świeża bazylia

Pizza San Giuseppe

Składniki:

  • sos pomidorowy
  • mozzarella di Bufala
  • plasterki Bresaoli
  • borowiki
  • owczy ser Pecorino Romano

Co sądzisz o tym artykule?
81
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
6
07.05.2020
Macioo95
Jaka ilość drożdzy w zależności od tego czy suszone czy świeże
07.05.2020
Macioo95
Drożdże świeże czy suszone ?
06.03.2020
Żaneta
Przepisy nie są skomplikowane ale cały patent lezy w składnikach. Bo inaczej bedzie smakowało ciasto z mąki pszennej a inaczej z razowej. Szkoły są rózne, ale sekret tkwi u źródła. Dlatego jednak jak ktoś chce zjeść dobra pizze to najlepiej isc do iście prawdziwie wloskiej knajpy typu Pizzeria Złota 65 u nas na bemowie. Mozna zreszta zamowić z dowozem, wiec trochę to tak jakby Włochy przyjechały do nas na kilka godzin do mieszkania
09.02.2020
JB
Dzień dobry,
Z jakiej maki Pan Valerio Valle wykonał dziś pizze ?
09.02.2020
JB
Jaki rodzaj mąki był dziś wykorzystywany do pizzy przez Pana Valerio Valle?
09.02.2020
Iza
Czy mąka użyta do pizzy ma znaczenie? Jaka będzie najlepsza ?
Rozwiń wszystkie komentarzy