Zapiekane faszerowane papryki
Składniki na zapiekane faszerowane papryki
- 8 podłużnych papryk (odmiana ramiro)
- 1 cebula
- oliwa z oliwek
- 1 marchewka
- kawałek selera
- 1 papryczka chilli
- 4 ząbki czosnku
- 200 g mielonej wołowiny
- sól i pieprz
- 50 g płatków migdałowych
- 50 g suszonej żurawiny
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 150 g ryżu
- 1 kostka fety
Jak przyrządzić zapiekane faszerowane papryki:
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Papryki ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika na 10 minut.
W tym czasie podsmażyć na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, ostrą papryczkę chilli oraz startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i seler.
Całość poddusić. Dodać migdały, żurawinę oraz mięso. Podsmażyć przez chwilę, aż mięso się usmaży. Dodać koncentrat pomidorowy, około 200 ml wody i ryż. Całość wymieszać, zmniejszyć temperaturę pod garnkiem i zostawić na chwilę, żeby ryż się podgotował. Całość dobrze przyprawić solą i pieprzem.
Papryki wyjąć z piekarnika i naciąć wzdłuż, robiąc kieszonkę. Każdą paprykę napełnić farszem, w miejscu rozcięcia posypać pokruszoną fetą i wstawić z powrotem do piekarnika na 20 minut.
Faszerowane muszle
Składniki na faszerowane muszle
- około 20 dużych muszli makaronowych
- 300 g dyni hokaido
- 150 g tartego sera dojrzewającego
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka posiekanej świeżej szałwii
- sól i pieprz
- 100 g masła
Jak przyrządzić faszerowane muszle:
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Dynię pokroić w kostkę i razem z odrobiną wody poddusić na wolnym ogniu w rondelku, aż będzie miękka. Następnie zmiksować blenderem. Dodać połowę sera, jajko, przyprawy i szałwię.
Następnie wymieszać i farszem wypełnić muszle. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Całość polać roztopionym masłem i posypać resztą sera. Wstawić do piekarnika i zapiec około 20 minut.
Pizza na grubym cieście
Składniki na pizzę na grubym cieście:
- 20 g świeżych drożdży
- 450 ml wody
- 600 g mąki pszennej typ 650
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki soli
- 200 ml kwaśnej śmietany 18%
- 4 ugotowane ziemniaki
- 1 cebula
- 100 g sera gorgonzoli
- pęczek szczypiorku
Jak przyrządzić pizzę na grubym cieście:
W dużej misce rozpuścić drożdże w wodzie. Dodać mąkę, sól i oliwę z oliwek, wyrobić na gładką masę. Posmarowanymi oliwą dłońmi uformować miękkie ciasto w kształcie kuli i polać cienką warstwą oliwy. Przykryć ciasto miską i pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Rozgrzać piekarnik do temp. 250°C. Ciasto rozwałkować na kwadraty i ułożyć na dużej blaszce do pieczenia. Wierzch posmarować śmietaną, ułożyć pokrojone w plasterki ziemniaki, posypać posiekaną cebulą w piórka, posypać gorgonzolą i posypać posiekanym szczypiorkiem. Odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 250°C przez około 20 minut.
Sernik baskijski
Składniki na sernik baskijski:
- 750 g kremowego serka do smarowania kanapek
- 180 ml śmietany 30%
- 160 g cukru
- 1 opakowanie cukru z naturalną wanilią
- duża szczypta soli
- 5 jajek
- 3 łyżki mąki pszennej tortowej
- Dodatki:
- 300 g malin
- cukier puder do dekoracji
Jak przyrządzić sernik baskijski:
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak aby papier wystawać kilka centymetrów ponad rant foremki. Rozgrzać piekarnik do 200°C.
Serek wymieszać ze śmietaną, cukrem, cukrem z wanilią i solą. Zmiksować przy pomocy blendera ręcznego. W trakcie miksowania dodawać po jednym jajku i mąkę miksować tylko do momentu połączenia się składników.
Masę przelać do przygotowanej formy i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 1 godzinę. Po wyjęciu udekorować malinami i posypać cukrem pudrem.
Zobacz także:
- Afrodyzjaki w kuchni według przepisów Grzegorza Zawieruchy
- Codzienne wersje świątecznych dań według Andrzeja Polana
- Włoski comfort food według Cristiny Catese
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN