Jesienne dania z piekarnika według przepisów Piotra Kucharskiego

Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN
Piotr Kucharski
Źródło: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
Rozgrzewające dania z piekarnika to świetna propozycja na chłodne, jesienne dni. Piotr Kucharski proponuje zapiekane faszerowane papryki, faszerowane muszle, pizzę na grubym cieście, a na deser sernik baskijski. Sprawdź wypróbowane przepisy szefa kuchni.

Zapiekane faszerowane papryki

Składniki na zapiekane faszerowane papryki

  • 8 podłużnych papryk (odmiana ramiro)
    • 1 cebula
      • oliwa z oliwek
        • 1 marchewka
          • kawałek selera
            • 1 papryczka chilli
              • 4 ząbki czosnku
                • 200 g mielonej wołowiny
                  • sól i pieprz
                    • 50 g płatków migdałowych
                      • 50 g suszonej żurawiny
                        • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
                          • 150 g ryżu
                            • 1 kostka fety

                              Jak przyrządzić zapiekane faszerowane papryki:

                              Rozgrzać piekarnik do 180°C. Papryki ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika na 10 minut.

                              W tym czasie podsmażyć na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, ostrą papryczkę chilli oraz startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i seler.

                              Całość poddusić. Dodać migdały, żurawinę oraz mięso. Podsmażyć przez chwilę, aż mięso się usmaży. Dodać koncentrat pomidorowy, około 200 ml wody i ryż. Całość wymieszać, zmniejszyć temperaturę pod garnkiem i zostawić na chwilę, żeby ryż się podgotował. Całość dobrze przyprawić solą i pieprzem.

                              Papryki wyjąć z piekarnika i naciąć wzdłuż, robiąc kieszonkę. Każdą paprykę napełnić farszem, w miejscu rozcięcia posypać pokruszoną fetą i wstawić z powrotem do piekarnika na 20 minut.

                              Faszerowane muszle

                              Składniki na faszerowane muszle

                              • około 20 dużych muszli makaronowych
                                • 300 g dyni hokaido
                                  • 150 g tartego sera dojrzewającego
                                    • 1 jajko
                                      • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
                                        • 0,5 łyżeczki cynamonu
                                          • 1 łyżka posiekanej świeżej szałwii
                                            • sól i pieprz
                                              • 100 g masła

                                                Jak przyrządzić faszerowane muszle:

                                                Rozgrzać piekarnik do 180°C. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

                                                Dynię pokroić w kostkę i razem z odrobiną wody poddusić na wolnym ogniu w rondelku, aż będzie miękka. Następnie zmiksować blenderem. Dodać połowę sera, jajko, przyprawy i szałwię.

                                                Następnie wymieszać i farszem wypełnić muszle. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Całość polać roztopionym masłem i posypać resztą sera. Wstawić do piekarnika i zapiec około 20 minut.

                                                Pizza na grubym cieście

                                                Składniki na pizzę na grubym cieście:

                                                • 20 g świeżych drożdży
                                                  • 450 ml wody
                                                    • 600 g mąki pszennej typ 650
                                                      • 50 ml oliwy z oliwek
                                                        • 1,5 łyżeczki soli
                                                          • 200 ml kwaśnej śmietany 18%
                                                            • 4 ugotowane ziemniaki
                                                              • 1 cebula
                                                                • 100 g sera gorgonzoli
                                                                  • pęczek szczypiorku

                                                                    Jak przyrządzić pizzę na grubym cieście:

                                                                    W dużej misce rozpuścić drożdże w wodzie. Dodać mąkę, sól i oliwę z oliwek, wyrobić na gładką masę. Posmarowanymi oliwą dłońmi uformować miękkie ciasto w kształcie kuli i polać cienką warstwą oliwy. Przykryć ciasto miską i pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. 

                                                                    Rozgrzać piekarnik do temp. 250°C. Ciasto rozwałkować na kwadraty i ułożyć na dużej blaszce do pieczenia. Wierzch posmarować śmietaną, ułożyć pokrojone w plasterki ziemniaki, posypać posiekaną cebulą w piórka, posypać gorgonzolą i posypać posiekanym szczypiorkiem. Odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.

                                                                    Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 250°C przez około 20 minut.

                                                                    Sernik baskijski

                                                                    Składniki na sernik baskijski:

                                                                    • 750 g kremowego serka do smarowania kanapek
                                                                      • 180 ml śmietany 30%
                                                                        • 160 g cukru
                                                                          • 1 opakowanie cukru z naturalną wanilią
                                                                            • duża szczypta soli
                                                                              • 5 jajek
                                                                                • 3 łyżki mąki pszennej tortowej
                                                                                  • Dodatki:
                                                                                    • 300 g malin
                                                                                      • cukier puder do dekoracji

                                                                                        Jak przyrządzić sernik baskijski:

                                                                                        Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak aby papier wystawać kilka centymetrów ponad rant foremki. Rozgrzać piekarnik do 200°C.

                                                                                        Serek wymieszać ze śmietaną, cukrem, cukrem z wanilią i solą. Zmiksować przy pomocy blendera ręcznego. W trakcie miksowania dodawać po jednym jajku i mąkę miksować tylko do momentu połączenia się składników.

                                                                                        Masę przelać do przygotowanej formy i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 1 godzinę. Po wyjęciu udekorować malinami i posypać cukrem pudrem.

                                                                                        Zobacz także:

                                                                                        Autor: Luiza Bebłot

                                                                                        Źródło: Piotr Kucharski

                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

                                                                                        podziel się:

                                                                                        Pozostałe wiadomości

                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                        Materiał promocyjny

                                                                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana