Przepisy kulinarne

Jesienne dania z piekarnika według przepisów Piotra Kucharskiego

Przepisy kulinarne

Autor:
Luiza
Bebłot
Źródło:
Piotr Kucharski
Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN

Rozgrzewające dania z piekarnika to świetna propozycja na chłodne, jesienne dni. Piotr Kucharski proponuje zapiekane faszerowane papryki, faszerowane muszle, pizzę na grubym cieście, a na deser sernik baskijski. Sprawdź wypróbowane przepisy szefa kuchni.

Zapiekane faszerowane papryki

Składniki na zapiekane faszerowane papryki

  • 8 podłużnych papryk (odmiana ramiro)
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • 1 papryczka chilli
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 g mielonej wołowiny
  • sól i pieprz
  • 50 g płatków migdałowych
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 150 g ryżu
  • 1 kostka fety

Jak przyrządzić zapiekane faszerowane papryki:

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Papryki ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika na 10 minut.

W tym czasie podsmażyć na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, ostrą papryczkę chilli oraz startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i seler.

Całość poddusić. Dodać migdały, żurawinę oraz mięso. Podsmażyć przez chwilę, aż mięso się usmaży. Dodać koncentrat pomidorowy, około 200 ml wody i ryż. Całość wymieszać, zmniejszyć temperaturę pod garnkiem i zostawić na chwilę, żeby ryż się podgotował. Całość dobrze przyprawić solą i pieprzem.

Papryki wyjąć z piekarnika i naciąć wzdłuż, robiąc kieszonkę. Każdą paprykę napełnić farszem, w miejscu rozcięcia posypać pokruszoną fetą i wstawić z powrotem do piekarnika na 20 minut.

Faszerowane muszle

Składniki na faszerowane muszle

  • około 20 dużych muszli makaronowych
  • 300 g dyni hokaido
  • 150 g tartego sera dojrzewającego
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka posiekanej świeżej szałwii
  • sól i pieprz
  • 100 g masła

Jak przyrządzić faszerowane muszle:

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Dynię pokroić w kostkę i razem z odrobiną wody poddusić na wolnym ogniu w rondelku, aż będzie miękka. Następnie zmiksować blenderem. Dodać połowę sera, jajko, przyprawy i szałwię.

Następnie wymieszać i farszem wypełnić muszle. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Całość polać roztopionym masłem i posypać resztą sera. Wstawić do piekarnika i zapiec około 20 minut.

Pizza na grubym cieście

Składniki na pizzę na grubym cieście:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 450 ml wody
  • 600 g mąki pszennej typ 650
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 1 cebula
  • 100 g sera gorgonzoli
  • pęczek szczypiorku

Jak przyrządzić pizzę na grubym cieście:

W dużej misce rozpuścić drożdże w wodzie. Dodać mąkę, sól i oliwę z oliwek, wyrobić na gładką masę. Posmarowanymi oliwą dłońmi uformować miękkie ciasto w kształcie kuli i polać cienką warstwą oliwy. Przykryć ciasto miską i pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. 

Rozgrzać piekarnik do temp. 250°C. Ciasto rozwałkować na kwadraty i ułożyć na dużej blaszce do pieczenia. Wierzch posmarować śmietaną, ułożyć pokrojone w plasterki ziemniaki, posypać posiekaną cebulą w piórka, posypać gorgonzolą i posypać posiekanym szczypiorkiem. Odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.

Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 250°C przez około 20 minut.

Sernik baskijski

Składniki na sernik baskijski:

  • 750 g kremowego serka do smarowania kanapek
  • 180 ml śmietany 30%
  • 160 g cukru
  • 1 opakowanie cukru z naturalną wanilią
  • duża szczypta soli
  • 5 jajek
  • 3 łyżki mąki pszennej tortowej
  • Dodatki:
  • 300 g malin
  • cukier puder do dekoracji

Jak przyrządzić sernik baskijski:

Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak aby papier wystawać kilka centymetrów ponad rant foremki. Rozgrzać piekarnik do 200°C.

Serek wymieszać ze śmietaną, cukrem, cukrem z wanilią i solą. Zmiksować przy pomocy blendera ręcznego. W trakcie miksowania dodawać po jednym jajku i mąkę miksować tylko do momentu połączenia się składników.

Masę przelać do przygotowanej formy i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 1 godzinę. Po wyjęciu udekorować malinami i posypać cukrem pudrem.

Zobacz także:

Autor:Luiza Bebłot

Źródło: Piotr Kucharski

Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości