Przepisy Andrzeja Polana

Codzienne wersje świątecznych dań według Andrzeja Polana

Przepisy Andrzeja Polana

Autor:
Andrzej
Polan
Kuchnia. Święta tuż tuż
Dzień Dobry TVNKuchnia. Święta tuż tuż

Kto z nas nie tęskni za smakiem świątecznego barszczu, ryby po grecku, czy kapusty z grzybami? W większości domów te dania pojawiają się raz w roku - w święta. Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował codzienne wersje tych dań.

Dorsz prawie po grecku

Składniki:

  • 2 cebule
  • 3 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  •  sól, pieprz
  • 1 kg grzybów – pieczarki lub boczniaki lub suszone
  • 800 g polędwicy z dorsza Marinero
  •  sól, pieprz
  • kminek
  •  500 ml oleju rzepakowego Wybornego
  • kilka gałązek pomidorków cherry
  • 1 łyżka koncentrat pomidorowy

Sposób przygotowania:

Grzyby dokładnie myjemy, kroimy w paski. cebule kroimy w kostkę. na patelni przesmażamy cebule, podlewając wodą, dusimy do miękkości. następnie dodajemy pokrojone grzyby. dusimy i dodajemy koncentrat pomidorowy. doprawiamy odważnie przyprawami. dorsza smażymy na patelni. usmażonego przekładamy do naczynia żaroodpornego , zalewamy gąskami smażonymi z cebulą i koncentratem. na wierzch wykładamy gałązki pomidorów, skrapiamy olejem i zapiekamy około 15 minut w temp. 160 stopni.

Kapusta z grzybami i olejem lnianymi w otoczeniu ziemniaków

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1,5 l oleju rzepakowego Wybornego
  • 2 cebule
  •  2 liście laurowe
  • kminek
  • cząber
  • gałka muszkatołowa
  • 200 g mrożonych grzybów Mroźna Kraina
  • ½ szklanki suszonych śliwek BakaD’Or
  • 200 g kiszonej kapusty Nasza Spiżarnia
  • 1 łyżka powideł śliwkowych Rapsodia
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oleju lnianego
  • 5 jaj
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 100g orzechów włoskich
  •  1 łyżka powideł

Sposób przygotownia:

śmietankę łączymy z jajkami, solą i pieprzem, oraz kminkiem i gałką muszkatołową. powinna być mocno i odważnie doprawiona. ziemniaki kroimy na cienkie plasterki, wrzucamy na głęboki, rozgrzany olej, gotujemy w oleju kilka minut. kiedy ziemniak stanie się przeźroczysty, odcedzamy go z oleju. olej zostawiamy w kuchni, przyda się do innych dań. kapustę kiszoną przesmażamy na patelni ale wcześniej smażymy cebulę. obsmażamy kapustę na lekko złoty kolor. doprawiamy solidnie, dodajemy orzechy, śliwki , grzyby wcześniej namoczone i podgotowane . w tortownicy wykładamy porcję ziemniaków, porcję kapusty, raz jeszcze ziemniak, kapusta i na koniec ziemniak. wszystko zalewamy śmietanką z jajkami. wierzch polewamy olejem lnianym i wstawiamy do zapieczenia.

Sernik wiedeński z mandarynkami i kandyzowaną skórką pomarańczy

Składniki:

  • 1 kg twarogu tłustego Delikate
  • 250 g masła Mleczna Dolina
  • 10 jajek Moja Kurka
  • 250 g cukru
  • 5 łyżeczek mąki pszennej Złote Pola
  •  2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
  •  szczypta soli
  •  cukier puder
  • kilka mandarynek

Sposób przygotownia:

1. Twarogi przemiel przez maszynkę lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków – masa powinna być gładka i bez grudek. Masło ogrzej do temperatury pokojowej, następnie pokrój na małe kawałki i przełóż do miski razem z twarogami. Za pomocą miksera ucieraj masę przez 10-13 minut, aż utworzy się puszysty krem.

2. Oddziel żółtka od białek, do żółtek dodaj cukier, mąkę, łyżeczkę kandyzowanej skórki pomarańczowej i dokładnie wymieszaj. Powstałą masę dodawaj stopniowo do twarogu z masłem, nie przestając miksować. Kiedy masa się połączy, dodaj pozostałą skórkę pomarańczową. Ponownie zmiksuj.

3. Na koniec ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i wmieszaj ją w masę serową. Przelej ją do tortownicy, a na najniższej półce piekarnika umieść keksówkę z wodą.

4. Sernik piecz przez 50-55 minut w 170˚C, następnie zmniejsz temperaturę do 160˚C i dopiekaj jeszcze 15 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale nie wyjmuj ciasta. Po mniej więcej 10 minutach uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Gotowy sernik oprósz cukrem pudrem i udekoruj mandarynkami

Burak w barszczu albo barszcz buraczany

Składniki:

  • 4 buraki
  • 1 cebula
  • 400ml sok jabłkowy
  • ocet jabłkowy do smaku
  • 2szt jabłko szara reneta
  • masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania:

Na maśle przesmażamy pokrojoną cebulę, dodajemy buraka pokrojonego w grubszą kostkę. smażymy w trakcie podlewamy sokiem jabłkowym. nieduża ilość octu spowoduje że burak w barszczu będzie miał ładny kolor. jeszcze kostka jabłka. tort podajemy w głebokim naczyniu wokół wykładamy buraka w barszczu.

Autor:Andrzej Polan

Źródło zdjęcia głównego: Krzysztof Kowalczyk/Dzień Dobry TVN Online

Pozostałe wiadomości