Egg Nogg, czyli bożonarodzeniowy alkohol z Wielkiej Brytanii. Sprawdź prosty przepis

Egg Nog podany w szklance
Egg Nogg, czyli bożonarodzeniowy alkohol z Wielkiej Brytanii - przepis
Źródło: bhofack2/Getty Images
Egg Nog, to słodki napój, który często podawany jest z alkoholem w formie ponczu. Może być przygotowany na ciepło lub na zimno. To idealny napój na zimowe wieczory. Sprawdź, jak go zrobić.

W smaku może być podobny do ajerkoniaku, gdyż jego głównym składnikiem, podobnie jak w adwokacie jest żółtko jaj kurzych. Jednak Egg Nog można podawać również bez alkoholu. 

Egg Nogg, adwokat i ajerkoniak - czym się różnią?

Egg Nog pochodzi z Wielkiej Brytanii, a ajerkoniak i adwokat to alkohole holenderskie. Oba są likierami jajecznymi, jednak ten drugi jest znacznie gęstszy i o bardziej intensywnym smaku żółtek. Oba alkohole robione mogą być w oparciu o brandy. Ajerkoniak i adwokat, w przeciwieństwie do Egg Nogu, nie zawierają jednak w składzie przypraw korzennych, przez co ich smak zdecydowanie się różni. 

Zobacz wideo: Dania, które otulą nas ciepłem

Dania, które otulą nas ciepłem
Źródło: Dzień Dobry TVN

Egg Nogg to jajeczny napój o silnie korzennym smaku, używa się do niego wanilii, cynamonu oraz gałki muszkatołowej. Pijany jest najczęściej w okolicy Bożego Narodzenia i może być podawany bardzo schłodzony lub na ciepło. Można zrobić go na bazie rumu lub brandy, a dla najmłodszych bez dodatku alkoholu. 

Egg Nogg - przepis krok po kroku

Egg Nog może być podawany na ciepło lub na zimno. Jeżeli przygotowywany jest na ciepło, to bazę przygotowuje się dzień wcześniej, a następnego dnia podgrzewa mleko i gorące dodaje do bazy w temperaturze pokojowej. Jeśli zaś chce się przygotować go na zimno, to trzeba go zrobić dzień przed podaniem i schłodzić w lodówce przez noc.

Składniki:

  • żółtka - 2,
    • śmietanka kremówka 30% - 100 ml,
      • złoty rum lub brandy - 100 ml,
        • mleko 2% - 100 ml,
          • miód - 15 g,
            • laska wanilii - 1,
              • cynamon - 1/2 łyżeczki,
                • gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki.

                  Sposób przygotowania:

                  1. Do rondla z grubym dnem wlać mleko, śmietankę i miód.
                    1. Laskę wanilii obrać z nasionek i dodać do wywaru. Można ją zastąpić płaską łyżeczką cukru waniliowego lub wanilinowego bądź 3 kroplami ekstraktu z wanilii.
                      1. Do płynu dodać żółtka oddzielone od białek, cynamon oraz gałkę muszkatołową.
                        1. Całość podgrzewać, ale nie doprowadzać do wrzenia. Mieszać na średnim ogniu aż do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji.
                          1. Kiedy masa będzie lepka i gęsta, zdjąć z ognia i dodać alkohol - można podać od razu na ciepło lub schłodzić przez noc w lodówce.

                            Jeżeli chce się podać wersję bezalkoholową, brandy lub koniak zastępuje się mlekiem.

                            Zobacz także:

                            Autor: Teofila Siewko

                            Źródło zdjęcia głównego: bhofack2/Getty Images

                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                            Materiał promocyjny

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana