W smaku może być podobny do ajerkoniaku, gdyż jego głównym składnikiem, podobnie jak w adwokacie jest żółtko jaj kurzych. Jednak Egg Nog można podawać również bez alkoholu.
Egg Nogg, adwokat i ajerkoniak - czym się różnią?
Egg Nog pochodzi z Wielkiej Brytanii, a ajerkoniak i adwokat to alkohole holenderskie. Oba są likierami jajecznymi, jednak ten drugi jest znacznie gęstszy i o bardziej intensywnym smaku żółtek. Oba alkohole robione mogą być w oparciu o brandy. Ajerkoniak i adwokat, w przeciwieństwie do Egg Nogu, nie zawierają jednak w składzie przypraw korzennych, przez co ich smak zdecydowanie się różni.
Zobacz wideo: Dania, które otulą nas ciepłem
Egg Nogg to jajeczny napój o silnie korzennym smaku, używa się do niego wanilii, cynamonu oraz gałki muszkatołowej. Pijany jest najczęściej w okolicy Bożego Narodzenia i może być podawany bardzo schłodzony lub na ciepło. Można zrobić go na bazie rumu lub brandy, a dla najmłodszych bez dodatku alkoholu.
Egg Nogg - przepis krok po kroku
Egg Nog może być podawany na ciepło lub na zimno. Jeżeli przygotowywany jest na ciepło, to bazę przygotowuje się dzień wcześniej, a następnego dnia podgrzewa mleko i gorące dodaje do bazy w temperaturze pokojowej. Jeśli zaś chce się przygotować go na zimno, to trzeba go zrobić dzień przed podaniem i schłodzić w lodówce przez noc.
Składniki:
- żółtka - 2,
- śmietanka kremówka 30% - 100 ml,
- złoty rum lub brandy - 100 ml,
- mleko 2% - 100 ml,
- miód - 15 g,
- laska wanilii - 1,
- cynamon - 1/2 łyżeczki,
- gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki.
Sposób przygotowania:
- Do rondla z grubym dnem wlać mleko, śmietankę i miód.
- Laskę wanilii obrać z nasionek i dodać do wywaru. Można ją zastąpić płaską łyżeczką cukru waniliowego lub wanilinowego bądź 3 kroplami ekstraktu z wanilii.
- Do płynu dodać żółtka oddzielone od białek, cynamon oraz gałkę muszkatołową.
- Całość podgrzewać, ale nie doprowadzać do wrzenia. Mieszać na średnim ogniu aż do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji.
- Kiedy masa będzie lepka i gęsta, zdjąć z ognia i dodać alkohol - można podać od razu na ciepło lub schłodzić przez noc w lodówce.
Jeżeli chce się podać wersję bezalkoholową, brandy lub koniak zastępuje się mlekiem.
Zobacz także:
- Przepis na domowy likier kawowy. Jak przygotować kawówkę?
- Barraquito, czyli kawa po kanaryjsku. Zobacz, jak ją zrobić krok po kroku
- Przepis na dyniowy irish cream. Sprawdź, jak łatwo go zrobić!
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: bhofack2/Getty Images