Barraquito, czyli kawa po kanaryjsku. Zobacz, jak ją zrobić krok po kroku

barraquito, kawa po kanaryjsku
sam651030/Pixabay
Za oknami piękne słońce i bezchmurne niebo, na termometrach ponad 30 stopni. Upalna pogoda w Polsce tego lata przywodzi na myśl egzotyczne miejsca. Spędzasz wakacje nad Bałtykiem czy na Maurach, ale chcesz się poczuć jak na Teneryfie? Nic trudnego. Przygotuj sobie barraquito, czyli kawę po kanaryjsku, która cieszy nie tylko podniebienie, ale i oko. Wygląda niezwykle atrakcyjnie, nic więc dziwnego, że jej zdjęcia podbijają media społecznościowe. Zobacz, jak łatwo można ją przyrządzić w domu.

Barraquito, czyli kawa po kanaryjsku

Barraquito z roku na rok zyskuje coraz liczniejsze grono fanów. Co ważne, nie trzeba lecieć na Wyspy Kanaryjskie, bo łatwo można zrobić ją w domu.

Zgodnie z najpopularniejszą historią barraquito, ten pyszny napój po raz pierwszy stworzono w XX wieku w barze Imperial obok Plaza de Toros de Santa Cruz na Teneryfie, na życzenie mężczyzny o pseudonimie "Barraco" lub "Barraquito". Mężczyzna odwiedzał wspomniany bar każdego dnia i codziennie, oprócz śniadania, zamawiał kawę w wysokiej szklance z mleczkiem skondensowanym, z dodatkiem likieru, cynamonu i skórki z cytryny.

Nazwa kawy barraquito pochodzi właśnie od pseudonimu wspomnianego gościa. Przepis wzbogacony o warstwę mlecznej pianki posmakował nie tylko Barraco i na stałe zagościł w menu wielu barów, zdobywając serca miłośników kawy i stając się punktem obowiązkowym na liście "to do" każdego turysty odwiedzającego Teneryfę.

Barraquito – jak zrobić kawę po kanaryjsku

Zacznijmy od początku, czyli od mleka skondensowanego. Najlepszym wyborem będzie słodzone mleczko o wysokiej zawartości tłuszczu (np. 8%). Kolejnym składnikiem (zdaniem niektórych najważniejszym) jest likier. Jaki likier wybrać do kawy barraquito? Zgodnie z oryginalną recepturą najlepiej sprawdzi się hiszpański likier o cytrusowo-waniliowym smaku i złotym lub pomarańczowym kolorze . Możecie użyć również likieru kawowego, jednak ze względu na swoją barwę nie będzie on wyglądał tak spektakularnie jak wariant cytrusowy.

Następna warstwa to mocne espresso, które najlepiej przyrządzić w ekspresie ciśnieniowym lub w kawiarce. Jeśli chodzi o same ziarna, w tym przypadku stawiamy na kawę świeżo paloną, mieloną tuż przed przygotowaniem.

Espresso przykrywamy spienionym mlekiem. Tutaj najlepiej sprawdzi się mleko 2% lub 3,5%. Im wyższa zawartość tłuszczu, tym łatwiej będzie je spienić, a pianka będzie trwalsza.

Całość dekorujemy startą skórką z cytryny lub limonki. Warto pamiętać, by wybierać cytrusy niewoskowane, a przed użyciem dokładnie wyszorować skórkę.

Kawa barraquito – przepis krok po kroku

Kawa barraquito ma nie tylko świetnie smakować, ale także cieszyć oko. Dlatego warto ją przygotować w wysokiej, przezroczystej szklance.

Składniki na kawę barraquito (1 porcja):

  • 3 łyżeczki mleczka skondensowanego (50 g)
    • 40 ml likieru cytrusowego
      • 70 – 80 ml espresso
        • 50 ml mleka
          • cynamon
            • pół łyżeczki startej skórki z cytryny lub limonki

              Jak przyrządzić kawę barraquito:

              Do szklanki wlewamy mleko skondensowane. Następnie po ściance szklanki lub na łyżce ostrożnie wlewamy likier. W taki sam sposób, na łyżce, delikatnie wlewamy espresso.

              Mleko lekko podgrzewamy do około 60-70 stopni Celsjusza. Spieniamy i delikatnie przekładamy na espresso. Tutaj również warto wspomóc się łyżką.

              Mleczną piankę posypujemy cynamonem i startą skórką z cytryny lub limonki. Kawę przed podaniem dodatkowo można udekorować plasterkiem limonki.

              Zobacz wideo: Kawowe desery Sebastiana Olmy

              Dzień Dobry TVN

              Zobacz także:

              Grillowanie na słodko. Sposób na pyszny deser na domowy piknik

              Pomysły na śniadanie w letni poranek. Zrób pyszną przyjemność sobie i bliskim

              Jak sobie radzić z bezsennością w upały? Ekspert podaje sposoby, które warto wypróbować

              Autor: Luiza Bebłot

              Źródło: CoffeeDesk.pl

              podziel się:

              Pozostałe wiadomości

              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
              Materiał promocyjny

              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana