Artykuł z cyklu ''Z miłości do kawy'' strona główna cyklu
Z miłości do kawy

Pyszna i aromatyczna kawa. Przygotuj ją w domu jak zawodowy barista 

Z miłości do kawy

Pyszna i aromatyczna kawa. Przygotuj ją w domu jak zawodowy barista 

Dobra kawa to sposób na doskonały początek dnia. Filiżanka aromatycznego napoju umili także rodzinne spotkanie. Poznaj przepisy na piernikowe caffé latte, świąteczny flat white oraz caffé Bon Bon. Tajniki przyrządzania kawy zdradza Anna Oleksak - ekspertka kawy COSTA COFFEE i certyfikowany sędzia międzynarodowych zawodów dla baristów.

Piernikowe caffé latte

Rozpieszczające zmysły caffé latte, które wprowadza prawdziwie świąteczny nastrój dzięki dodatkom: puszystej bitej śmietanie i ciasteczkom korzennym, które kochamy zwłaszcza w święta. To pyszna propozycja na relaksujący podwieczorek. Śmiało zastąpi deser, wprowadzając błogi, rozpieszczający zmysły nastrój i uśmiechy na twarzach.

Składniki na piernikowe caffé latte

  • espresso na bazie COSTA COFFEE Signature Blend
  • 190 ml pełnotłustego mleka
  • bita śmietana
  • herbatnik
  • pokruszone ciasteczka korzenne

Jak przygotować piernikowe caffé latte

Mleko podgrzewamy do ok. 60-70 stopni C, spieniamy i wlewamy do wysokiej szklanki. Czekamy ok. pół minuty, a następnie wlewamy do szklanki espresso. Bitą śmietanę układamy na powierzchni napoju. Dekorujemy herbatnikiem i pokruszonymi ciasteczkami.

Świąteczny flat white

Przepis na udany świąteczny flat white, to szczypta kreatywnej zabawy. Stwórzmy szablon z ulubionym świątecznym motywem i posypmy wierzch kawy kakao lub czekoladą tak, aby powstał wzór. Do wycinanek można zaprosić dzieci i bawić się wspólnie lub zyskać kilka ekstra wolnych chwil. Świetny pomysł na udany poranek, który wprowadzi nas w wesoły, świąteczny nastrój.

Składniki na świąteczny flat white

  • podwójne espresso na bazie COSTA COFFEE Signature Blend
  • 160 ml pełnotłustego mleka
  • czekoladowa posypka i szablony do dekoracji

Jak przygotować świąteczne flat white

Zaparzamy espresso i wlewamy je do filiżanki. Mleko podgrzewamy do ok. 60-70 st. C i delikatnie spieniamy, a następnie wlewamy je do espresso. Gdy na powierzchni cremy pojawi się równomierna pianka, dekorujemy kawę, przesypując posypkę czekoladową przez szablon, aby powstał na niej wzór.

Caffé Bon Bon

Przepis na espresso macchiato z odrobiną ekstra słodyczy, którym zaskoczymy najbardziej wytrawnego kawosza. Odrobina karmelowego skondensowanego mleka przypomina smaki dzieciństwa i ożywia pełne radości wspomnienia. Doskonale się odnajdzie jako "coś słodkiego" po obiedzie. Serwowana w kieliszku wprowadza odrobinę finezji na świąteczny stół czy też na karnawałowy czas.

Składniki na caffé Bon Bon

  • espresso na bazie COSTA COFFEE Signature Blend
  • 15 ml mleka skondensowanego o smaku karmelowym
  • 2 łyżki spienionego mleka

Jak przygotować caffé Bon Bon

Na dno kieliszka do likieru wlewamy łyżkę skondensowanego mleka o smaku karmelowym. Następnie na jego warstwę wlewamy świeżo zaparzone espresso. Na wierzchu delikatnie wykładamy dwie łyżki mlecznej pianki - tak, by w kieliszku były widoczne warstwy. Smacznego!

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Tort kawowy. Coś słodkiego nie tylko dla miłośników "małej czarnej"

Pierniczków czas! Zobacz, jak piecze je Ania Starmach

Słodkości od naszych widzów. Poznaj mini serniczki według przepisu Agnieszki Gapińskiej

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

 

Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
81
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0