Kasztany przyjmowane doustnie są jedną z metod walki z żylakami, pękającymi naczyniami krwionośnymi oraz obrzękami. Niestety nie są wskazane dla każdego, ponieważ mogą uczulać.
Kiedy zbierać kasztany na nalewkę?
Owoce kasztanowca dojrzewać zaczynają już w sierpniu, wtedy jednak pod skorupką kryją się jeszcze białe orzechy. Najlepsze, dojrzałe i brązowe kasztany są dopiero we wrześniu. Idealnym terminem na zbiory jest druga połowa tego miesiąca. Wtedy świeżo zaczynają spadać z drzew i nadają się do robienia nie tylko nalewki, ale także maceratów, toników i wielu innych substancji leczniczych.
Na nalewkę potrzebne są świeże kasztany, ale niedojrzałe. Powinny mieć jasnobrązową skórkę i być świeżo wyjęte z łupiny. Przesuszone owoce kasztanowca niespecjalnie nadają się do przyrządzania z nich maceratów czy nalewek. Ponadto, kasztany na nalewkę lepiej zbierać z dala od zanieczyszczeń, np. ulic i miast, ponieważ mogą one kumulować w sobie substancje toksyczne.
Przeciwwskazania do stosowania nalewki z kasztanów
Choroba wrzodowa żołądka jest jednym z powodów, dla których powinno się rezygnować z picia alkoholowych napoi. Wysokie stężenie alkoholu w nalewce z kasztanów może podrażniać błony śluzowe żołądka, przyczyniając się do rozwoju choroby. Także osoby z chorobami układu krzepnięcia nie powinny stosować przetworów z owoców kasztanowca w nadmiarze, gdyż rozrzedzają one krew. Również osoby, które są uczulone na orzechy, powinny podchodzić ostrożnie do przetworów z kasztanów. Chociaż alergia na nie jest rzadka, to nie jest niemożliwa, trzeba zatem podchodzić ostrożnie do ich spożywania.
Nalewka z kasztanów - przepis krok po kroku
Składniki:
- świeże kasztany - 300 g,
- spirytus 70% - 500 ml,
- cukier (opcjonalnie) - 200 g.
Sposób przygotowania:
- Kasztany należy dokładnie umyć i osuszyć.
- Przygotowane owoce kasztanowca rozgnieść lub ponakłuwać łupinę tak, aby alkohol mógł wniknąć do środka.
- Tak przygotowane przełożyć do zdezynfekowanego słoika i zalać alkoholem. Zakręcić i odstawić na około miesiąc. Codziennie wstrząsać.
- Po tym czasie można dodać cukier i ponownie odstawić, codziennie wstrząsać. W momencie, kiedy słodzik się rozpuści w cieczy, nalewka jest gotowa.
- Płyn należy zlać, oddzielić od kasztanów i przefiltrować, a następnie przelać do ozdobnej karafki lub butelki.
Nalewkę najlepiej jest dodawać do wody w stosunku 1:3. W takiej formie, spożywana codziennie, ma najlepsze właściwości lecznicze.
Zobacz wideo: Czy kasztany mają moc?
Zobacz także:
- Czy kasztany mają nadzwyczajne moce? "Wszystko zależy od naszych intencji"
- Lecznicze zastosowanie kasztanów
- Wyciąg z kasztanowca – naturalny preparat na żylaki i hemoroidy
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Getty Images