Likier kawowy może być mocny lub słaby, wszystko zależy od naszych preferencji. Jeśli lubi się mocne trunki, można dodać więcej alkoholu, jeśli z kolei woli się delikatne drinki, lepszym wyborem będzie kawówka z mlekiem skondensowanym i mniejszą ilością wódki.
Domowy likier kawowy z mlekiem skondensowanym - przepis krok po kroku
Składniki:
- mleko skondensowane - 200 ml,
- wódka - 200 ml,
- kawa espresso - 80 ml.
Sposób przygotowania:
- Mleko podgrzać, ale nie doprowadzić do wrzenia.
- Do ciepłego mleka dolać kawy. Odstawić z ognia.
- Kiedy całość przestygnie, dodać alkoholu.
- Przelać do ozdobnych, wyparzonych i zdezynfekowanych butelek. Całość przewracać dnem do góry nogami kilkukrotnie, aby cała zawartość się wymieszała, ale nie spieniła.
Domowy likier kawowy bez mleka skondensowanego - przepis krok po kroku
Składniki:
- kawa espresso - 250 ml,
- alkohol 96% - 100 ml,
- cukier - 150 g,
- laska wanilii.
Sposób przygotowania:
- Kawę zaparzyć i przelać do rondelka.
- Dodać laskę wanilii i cukier. Całość zagrzać i mieszać, aż do połączenia składników.
- Płyn zdjąć z ognia i poczekać, aż ostygnie. Kiedy będzie w temperaturze pokojowej, dolać alkohol.
- Całość przelać do ozdobnych, wyparzonych i zdezynfekowanych butelek. Obracać do góry dnem kilkukrotnie, aby składniki się połączyły, ale płyn nie spienił.
- Tak przygotowany likier można podawać w temperaturze pokojowej lub schłodzony.
Zobacz wideo: Dzień dobry i smacznej kawusi
Zobacz także:
- Kawa zapobiega niewydolności serca. Dlaczego jeszcze warto ją pić?
- Czy kawa szkodzi? Ekspert obala mity dotyczące małej czarnej
- Kawa na ławę! Przygotuj najmodniejszą kawę sezonu, ciasto i mus kawowy z Grzegorzem Zawieruchą
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: AbigailDennistonPhotography/Getty Images
podziel się: