Przepisy kulinarne

Kawa na ławę! Przygotuj najmodniejszą kawę sezonu, ciasto i mus kawowy z Grzegorzem Zawieruchą

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Kawa Dalgona, nazywana także kawą po koreańsku, zdążyła podbić serca fanów małej czarnej na całym świecie. Z naszym prostym przepisem przyrządzisz ją w domu. A do pełni kawowego szaleństwa proponujemy ciasto lub mus, również z domieszką cudownych ziaren i aromatu. Bo na kawę zawsze jest czas!

Kawa Dalgona - najprostszy przepis

Składniki:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej NESCAFÉ Classic
  • 2 łyżeczki cukru
  • 20 ml ciepłej wody
  • mleko
  • lód

Sposób przygotowania:

  1. 1Do szklanki wsyp 2 łyżeczki NESCAFÉ Classic, 2 łyżeczki cukru i 30 ml wody. Mieszaj wszystkie składniki kilka minut, aż powstanie ubita piana.
  2. 2Pianę przełóż do szklanki z mlekiem i lodem. Gotowe!

mat. promocyjne

Mus kawowy z białą czekoladą

Składniki (na około 4 pucharki):

  • 90 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej NESCAFÉ Classic
  • 150 ml słodkiej śmietany 30%
  • 7 g cukru pudru
  • 1 białko jajka
  • kilka ziarenek kawy do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. 1Pokruszyć białą czekoladę. Do garnka wlać około 50 ml śmietany i kawę rozpuszczalną. Doprowadzić do wrzenia.
  2. 2Wlewać bardzo powoli śmietanę do rozdrobnionej czekolady. Dobrze wymieszać składniki.
  3. 3Pozostałą śmietanę dobrze ubić na bitą śmietanę.
  4. 4W osobnej misce ubić białko, na końcu dodać cukier puder.
  5. 5Bitą śmietanę i ubite białko połączyć ze wcześniej przygotowaną masą (białą czekoladę ze śmietaną).
  6. 6Wlać zawartość do pucharków i ozdobić ziarnami kawy.

Dzień Dobry TVN

Ciasto kawowe

Składniki:

  • 3 jajka
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 120 g miękkiego masła
  • 200 g mąki
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej NESCAFÉ Classic
  • 3 łyżki kakao
  • 1 cukier puder
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. 1Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
  2. 2Zacząć od połączenia masła z cukrem. Dodać cukier puder i kawę.
  3. 3Zacząć powoli dodawać jajka.
  4. 4W osobnej misce połączyć mąkę, sól i kakao i dodawać powoli do wcześniejszej masy.
  5. 5Wysmarować formę masłem, delikatnie obsypać kakao i wlać zawartość do formy (24 cm).
  6. 6Piec około 35 minut.
  7. 7Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego! :)

Zobacz także:

Autor: Adrianna Kowalczyk

Pozostałe wiadomości