Przepisy kulinarne

Potrawy o obniżonej zawartości węglowodanów według przepisów Natali Szymaniec i Piotra Szłamasa

Przepisy kulinarne

Autor:
Luiza
Bebłot
Natalia Szymaniec, Piotr Szłamas

Dania o obniżonej zawartości węglowodanów przyrządzają blogerka Natalia Szymaniec i kucharz Piotr Szłamas, autorzy e-booka "Przewodnik po mojej kuchni". Poznaj ich przepisy na pankejki twarogowe, risotto z kalafiora, pieczonego bakłażana i kremowy sernik.

Pankejki twarogowe

Składniki na pankejki twarogowe:

  • 200 g twarogu tłustego
  • 1 jajko
  • 60 g mąki migdałowej
  • 20 g malin
  • 20 g borówek lub według uznania
  • 10 g ksylitolu
  • 10 g oleju do smażenia
  • 3 g cynamonu
  • 3 g wanilii

Jak przyrządzić pankejki twarogowe

Wszystkie składniki połącz ze sobą za pomocą blendera lub miksera. Mieszaj do momentu, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą w jednolitą gęstą masę.

Na lekko rozgrzaną patelnię wlej olej i rozprowadź go po całej patelni za pomocą ręcznika papierowego. Nakładaj masę wielkości jednej łyżki stołowej. Na średnim ogniu smaż po 2,5 minuty na stronę. Gotowe pancake podaj z ulubionymi dodatkami np.: malinami i borówkami.

Risotto z kalafiora 

Składniki na risotto z kalafiora:

  • 1 kalafior
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 30 g Pecorino Romano
  • 500 g dyni hokkaido
  • 30 g masła
  • 30 g natki pietruszki
  • 15 g oliwy truflowej

Jak przyrządzić risotto z kalafiora:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Kalafior i dynię dokładnie umyj i osusz. Wytnij różyczki z kalafiora i zetrzyj je na tarce na drobnych oczkach. Dynię pokrój na małe kawałki, przełóż na blachę wyłożoną pergaminem i piecz przez 30 minut. Do upieczonej dyni dodaj 100 ml śmietanki 30% i zblenduj.

Do garnka nastawionego na średni ogień wrzuć masło i je rozpuść. Dodaj starty kalafior i smaż przez minuty. Następnie dodaj 100 ml śmietanki. Gotuj przez minutę.

Do risotto dodaj purée z dyni i 15 g startego sera Pecorino Romano. Gotuj cały czas, jednocześnie mieszając przez kolejne 2 minuty. Pod sam koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw solą i pieprzem do smaku. Wyłóż danie na talerz, dodaj świeżo starte Pecorino Romano i polej ulubioną oliwą (my polecamy truflową).

Pieczony bakłażan 

Składniki na pieczony bakłażan:

  • 1 bakłażan
  • 150 g soku pomarańczowego
  • 60 g shiro miso
  • 50 g octu ryżowego
  • 30 g masła orzechowego
  • 10 g sezamu
  • 10 g oliwy do pieczenia

Jak przyrządzić pieczony bakłażan:

Umyj bakłażana i osusz. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Bakłażana przekrój na pół i zrób kratkę od środka. Piecz przez 25 -30 minut. W tym czasie zagotuj w garnku sok pomarańczowy i zredukuj 1/3 objętości. Do soku dodaj pastę miso, masło orzechowe i ocet ryżowy. Mieszaj do momentu połączenia składników i zagotowania. Bakłażana wyjmij z piekarnika i polej sosem, następnie wyłóż na talerz.

Kremowy sernik

Składniki na kremowy sernik:

Spód

  • 240 g ciasteczek
  • 50 g masła
  • 45 g kakao

Masa

  • 720 g serka śmietankowego 
  • 100 g białka (polecamy o smaku sernika lub białej
  • czekolady)
  • 70 g ksylitolu
  • 7 jajek
  • 1 litr śmietanki 30%

Jak przyrządzić kremowy sernik:

Spód

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Owiń dokładnie tortownicę folią aluminiową, tak, aby uniknąć wypływania masy. Zblenduj ciastka, najdrobniej jak to możliwe. Masło rozpuść w rondelku. Zblendowane ciastka, rozpuszczone masło i 3 łyżki kakao połącz ze sobą i wyłóż mieszankę na tortownicę. Spód piecz przez 10 minut. Po wyjęciu z pieca może być miękki, ale wystarczy dać mu ostygnąć, żeby był zwarty.

Masa

Zmniejsz temperaturę piekarnika do 120 stopni. Śmietankę zagotuj wraz z ksylitolem. Po zdjęciu z palnika dodaj 2 czubate miarki białka. Dokładnie wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia. Do wystudzonej masy dodaj jajka i serki śmietankowe. Następnie mieszaj do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Gotową masę wylewaj powoli i delikatnie, aby nie „uszkodzić” spodu. Możesz oprzeć talerz o tortownicę i cienkim strumieniem wlewać wystudzoną masę.

Na dół piekarnika połóż blachę lub żaroodporne naczynie do połowy wypełnione wodą. Sam sernik ustaw na kratce. Piecz przez 2 godziny, otwierając piekarnik co 25 minut w celu pozbycia się nadmiaru wody. Po upływie czasu pozostaw sernik w piekarniku na około 30 minut, lekko go uchylając. Po tym czasie odłóż go w chłodnie miejsce na minimum 12 godzin. Podając sernik, możesz posypać go pistacjami lub owocami.

Zobacz także:

Autor:Luiza Bebłot

Natalia Szymaniec, Piot Szłamas

Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości