Pankejki twarogowe
Składniki na pankejki twarogowe:
- 200 g twarogu tłustego
- 1 jajko
- 60 g mąki migdałowej
- 20 g malin
- 20 g borówek lub według uznania
- 10 g ksylitolu
- 10 g oleju do smażenia
- 3 g cynamonu
- 3 g wanilii
Jak przyrządzić pankejki twarogowe
Wszystkie składniki połącz ze sobą za pomocą blendera lub miksera. Mieszaj do momentu, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą w jednolitą gęstą masę.
Na lekko rozgrzaną patelnię wlej olej i rozprowadź go po całej patelni za pomocą ręcznika papierowego. Nakładaj masę wielkości jednej łyżki stołowej. Na średnim ogniu smaż po 2,5 minuty na stronę. Gotowe pancake podaj z ulubionymi dodatkami np.: malinami i borówkami.
Risotto z kalafiora
Składniki na risotto z kalafiora:
- 1 kalafior
- 200 ml śmietanki 30%
- 30 g Pecorino Romano
- 500 g dyni hokkaido
- 30 g masła
- 30 g natki pietruszki
- 15 g oliwy truflowej
Jak przyrządzić risotto z kalafiora:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Kalafior i dynię dokładnie umyj i osusz. Wytnij różyczki z kalafiora i zetrzyj je na tarce na drobnych oczkach. Dynię pokrój na małe kawałki, przełóż na blachę wyłożoną pergaminem i piecz przez 30 minut. Do upieczonej dyni dodaj 100 ml śmietanki 30% i zblenduj.
Do garnka nastawionego na średni ogień wrzuć masło i je rozpuść. Dodaj starty kalafior i smaż przez minuty. Następnie dodaj 100 ml śmietanki. Gotuj przez minutę.
Do risotto dodaj purée z dyni i 15 g startego sera Pecorino Romano. Gotuj cały czas, jednocześnie mieszając przez kolejne 2 minuty. Pod sam koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw solą i pieprzem do smaku. Wyłóż danie na talerz, dodaj świeżo starte Pecorino Romano i polej ulubioną oliwą (my polecamy truflową).
Pieczony bakłażan
Składniki na pieczony bakłażan:
- 1 bakłażan
- 150 g soku pomarańczowego
- 60 g shiro miso
- 50 g octu ryżowego
- 30 g masła orzechowego
- 10 g sezamu
- 10 g oliwy do pieczenia
Jak przyrządzić pieczony bakłażan:
Umyj bakłażana i osusz. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Bakłażana przekrój na pół i zrób kratkę od środka. Piecz przez 25 -30 minut. W tym czasie zagotuj w garnku sok pomarańczowy i zredukuj 1/3 objętości. Do soku dodaj pastę miso, masło orzechowe i ocet ryżowy. Mieszaj do momentu połączenia składników i zagotowania. Bakłażana wyjmij z piekarnika i polej sosem, następnie wyłóż na talerz.
Kremowy sernik
Składniki na kremowy sernik:
Spód
- 240 g ciasteczek
- 50 g masła
- 45 g kakao
Masa
- 720 g serka śmietankowego
- 100 g białka (polecamy o smaku sernika lub białej
- czekolady)
- 70 g ksylitolu
- 7 jajek
- 1 litr śmietanki 30%
Jak przyrządzić kremowy sernik:
Spód
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Owiń dokładnie tortownicę folią aluminiową, tak, aby uniknąć wypływania masy. Zblenduj ciastka, najdrobniej jak to możliwe. Masło rozpuść w rondelku. Zblendowane ciastka, rozpuszczone masło i 3 łyżki kakao połącz ze sobą i wyłóż mieszankę na tortownicę. Spód piecz przez 10 minut. Po wyjęciu z pieca może być miękki, ale wystarczy dać mu ostygnąć, żeby był zwarty.
Masa
Zmniejsz temperaturę piekarnika do 120 stopni. Śmietankę zagotuj wraz z ksylitolem. Po zdjęciu z palnika dodaj 2 czubate miarki białka. Dokładnie wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia. Do wystudzonej masy dodaj jajka i serki śmietankowe. Następnie mieszaj do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Gotową masę wylewaj powoli i delikatnie, aby nie „uszkodzić” spodu. Możesz oprzeć talerz o tortownicę i cienkim strumieniem wlewać wystudzoną masę.
Na dół piekarnika połóż blachę lub żaroodporne naczynie do połowy wypełnione wodą. Sam sernik ustaw na kratce. Piecz przez 2 godziny, otwierając piekarnik co 25 minut w celu pozbycia się nadmiaru wody. Po upływie czasu pozostaw sernik w piekarniku na około 30 minut, lekko go uchylając. Po tym czasie odłóż go w chłodnie miejsce na minimum 12 godzin. Podając sernik, możesz posypać go pistacjami lub owocami.
Zobacz także:
- Dania dla chorej tarczycy. Poznaj przepisy dietetyczki Hanny Stolińskiej
- Co na śniadanie dla cukrzyka – przykładowe przepisy
- Dania jednogarnkowe Sebastiana Olmy
Natalia Szymaniec, Piot Szłamas
Autor: Luiza Bebłot
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN