Potrawy o obniżonej zawartości węglowodanów według przepisów Natali Szymaniec i Piotra Szłamasa

Natalia Szymaniec, Piotr Szłamas
Natalia Szymaniec, Piotr Szłamas
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Dania o obniżonej zawartości węglowodanów przyrządzają blogerka Natalia Szymaniec i kucharz Piotr Szłamas, autorzy e-booka "Przewodnik po mojej kuchni". Poznaj ich przepisy na pankejki twarogowe, risotto z kalafiora, pieczonego bakłażana i kremowy sernik.

Pankejki twarogowe

Składniki na pankejki twarogowe:

  • 200 g twarogu tłustego
    • 1 jajko
      • 60 g mąki migdałowej
        • 20 g malin
          • 20 g borówek lub według uznania
            • 10 g ksylitolu
              • 10 g oleju do smażenia
                • 3 g cynamonu
                  • 3 g wanilii

                    Jak przyrządzić pankejki twarogowe

                    Wszystkie składniki połącz ze sobą za pomocą blendera lub miksera. Mieszaj do momentu, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą w jednolitą gęstą masę.

                    Na lekko rozgrzaną patelnię wlej olej i rozprowadź go po całej patelni za pomocą ręcznika papierowego. Nakładaj masę wielkości jednej łyżki stołowej. Na średnim ogniu smaż po 2,5 minuty na stronę. Gotowe pancake podaj z ulubionymi dodatkami np.: malinami i borówkami.

                    Risotto z kalafiora 

                    Składniki na risotto z kalafiora:

                    • 1 kalafior
                      • 200 ml śmietanki 30%
                        • 30 g Pecorino Romano
                          • 500 g dyni hokkaido
                            • 30 g masła
                              • 30 g natki pietruszki
                                • 15 g oliwy truflowej

                                  Jak przyrządzić risotto z kalafiora:

                                  Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Kalafior i dynię dokładnie umyj i osusz. Wytnij różyczki z kalafiora i zetrzyj je na tarce na drobnych oczkach. Dynię pokrój na małe kawałki, przełóż na blachę wyłożoną pergaminem i piecz przez 30 minut. Do upieczonej dyni dodaj 100 ml śmietanki 30% i zblenduj.

                                  Do garnka nastawionego na średni ogień wrzuć masło i je rozpuść. Dodaj starty kalafior i smaż przez minuty. Następnie dodaj 100 ml śmietanki. Gotuj przez minutę.

                                  Do risotto dodaj purée z dyni i 15 g startego sera Pecorino Romano. Gotuj cały czas, jednocześnie mieszając przez kolejne 2 minuty. Pod sam koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw solą i pieprzem do smaku. Wyłóż danie na talerz, dodaj świeżo starte Pecorino Romano i polej ulubioną oliwą (my polecamy truflową).

                                  Pieczony bakłażan 

                                  Składniki na pieczony bakłażan:

                                  • 1 bakłażan
                                    • 150 g soku pomarańczowego
                                      • 60 g shiro miso
                                        • 50 g octu ryżowego
                                          • 30 g masła orzechowego
                                            • 10 g sezamu
                                              • 10 g oliwy do pieczenia

                                                Jak przyrządzić pieczony bakłażan:

                                                Umyj bakłażana i osusz. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Bakłażana przekrój na pół i zrób kratkę od środka. Piecz przez 25 -30 minut. W tym czasie zagotuj w garnku sok pomarańczowy i zredukuj 1/3 objętości. Do soku dodaj pastę miso, masło orzechowe i ocet ryżowy. Mieszaj do momentu połączenia składników i zagotowania. Bakłażana wyjmij z piekarnika i polej sosem, następnie wyłóż na talerz.

                                                Kremowy sernik

                                                Składniki na kremowy sernik:

                                                Spód

                                                • 240 g ciasteczek
                                                  • 50 g masła
                                                    • 45 g kakao

                                                      Masa

                                                      • 720 g serka śmietankowego 
                                                        • 100 g białka (polecamy o smaku sernika lub białej
                                                          • czekolady)
                                                            • 70 g ksylitolu
                                                              • 7 jajek
                                                                • 1 litr śmietanki 30%

                                                                  Jak przyrządzić kremowy sernik:

                                                                  Spód

                                                                  Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Owiń dokładnie tortownicę folią aluminiową, tak, aby uniknąć wypływania masy. Zblenduj ciastka, najdrobniej jak to możliwe. Masło rozpuść w rondelku. Zblendowane ciastka, rozpuszczone masło i 3 łyżki kakao połącz ze sobą i wyłóż mieszankę na tortownicę. Spód piecz przez 10 minut. Po wyjęciu z pieca może być miękki, ale wystarczy dać mu ostygnąć, żeby był zwarty.

                                                                  Masa

                                                                  Zmniejsz temperaturę piekarnika do 120 stopni. Śmietankę zagotuj wraz z ksylitolem. Po zdjęciu z palnika dodaj 2 czubate miarki białka. Dokładnie wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia. Do wystudzonej masy dodaj jajka i serki śmietankowe. Następnie mieszaj do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Gotową masę wylewaj powoli i delikatnie, aby nie „uszkodzić” spodu. Możesz oprzeć talerz o tortownicę i cienkim strumieniem wlewać wystudzoną masę.

                                                                  Na dół piekarnika połóż blachę lub żaroodporne naczynie do połowy wypełnione wodą. Sam sernik ustaw na kratce. Piecz przez 2 godziny, otwierając piekarnik co 25 minut w celu pozbycia się nadmiaru wody. Po upływie czasu pozostaw sernik w piekarniku na około 30 minut, lekko go uchylając. Po tym czasie odłóż go w chłodnie miejsce na minimum 12 godzin. Podając sernik, możesz posypać go pistacjami lub owocami.

                                                                  Zobacz także:

                                                                  Natalia Szymaniec, Piot Szłamas

                                                                  Autor: Luiza Bebłot

                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                  podziel się:

                                                                  Pozostałe wiadomości