Smaczne i proste obiady dla maturzystów według zwyciężczyni "MasterChef Junior"

Natalia Paździor
Natalia Paździor
Źródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
Odpowiednie jedzenie sprzyja nauce i pomoże przygotować się do matury. Zabieganym licealistom Natalia Paździor, zwyciężczyni 1. edycji MasterChef Junior, proponuje smaczne i proste obiady. Zobacz, jak w naszej kuchni przyrządza warzywny bowl z ciecierzycą, kotleciki z kalafiora z jogurtem oraz makaron z kurczakiem, pomidorami suszonymi i groszkiem cukrowym. Wypróbuj jej oryginalne przepisy.

Warzywny bowl z ciecierzycą

Składniki na warzywny bowl z ciecierzycą

  • 1 puszka ciecierzycy
    • oliwa z oliwek
      • papryka słodka
        • sól
          • pieprz
            • 1 szt. awokado (dojrzałe)
              • 1 szt. papryki czerwonej
                • 100 g komosy ryżowej
                  • 1 szt. bakłażana
                    • sos sojowy
                      • syrop klonowy
                        • 100 g tofu
                          • świeża kolendra
                            • garść pomidorków koktajlowych
                              • roszponka
                                • czarny sezam do dekoracji

                                  Jak przyrządzić warzywny bowl z ciecierzycą

                                  Komosę ryżową ugotować, przyprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Tofu pokroić i zamarynować w sosie sojowym, syropie klonowym i posiekanej kolendrze.

                                  Ciecierzycę podsmażyć na oliwie, przyprawić solą, pieprzem i papryką słodką. Paprykę i bakłażana pokroić i podsmażyć/grillować je na drugiej patelni. Zamarynowane wcześniej tofu usmażyć.

                                  Do miseczki przełożyć komosę, ciecierzycę, tofu, podsmażone warzywa. Udekorować pomidorkami koktajlowymi, świeżym awokado, roszponką i posypać sezamem.

                                  Kotleciki z kalafiora z jogurtem

                                  Składniki na kotleciki z kalafiora z jogurtem

                                  • 1 kalafior
                                    • 2 jajka
                                      • 3 łyżki mąki pszennej
                                        • czosnek
                                          • 5 łyżek bułki tartej
                                            • oliwa z oliwek
                                              • pieprz świeżo mielony
                                                • sól
                                                  • świeża natka pietruszki
                                                    • gęsty jogurt naturalny np. grecki
                                                      • rukola

                                                        Jak przyrządzić kotleciki z kalafiora z jogurtem

                                                        Kalafior podzielić na mniejsze różyczki i ugotować w osolonej wodzie przez około 5-8 minut. Następnie go odcedzić i posiekać, przełożyć do miski. Dodać jajka, mąkę, przyprawy, posiekaną pietruszkę i dokładnie wymieszać.

                                                        Kotleciki uformować, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej oliwie. Podawać z rukolą i jogurtem naturalnym. Posypać natką pietruszki.

                                                        Makaron z kurczakiem, pomidorami suszonymi i groszkiem cukrowym

                                                        Składniki na makaron z kurczakiem, pomidorami suszonymi i groszkiem cukrowym

                                                        • 300 g piersi z kurczaka
                                                          • 80 g świeżego groszku cukrowego
                                                            • 30 g pomidorów suszonych w zalewie
                                                              • małe opakowanie śmietanki 18%
                                                                • cebula
                                                                  • czosnek
                                                                    • sól
                                                                      • oliwa z oliwek
                                                                        • pieprz czarny
                                                                          • opakowanie świeżego szpinaku
                                                                            • parmezan
                                                                              • opakowanie makaronu penne pełnoziarnistego (ewentualnie fusilli)

                                                                                Jak przyrządzić makaron z kurczakiem, pomidorami suszonymi i groszkiem cukrowym

                                                                                Makaron ugotować al dente. Groszek cukrowy gotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 4 minuty. Kurczaka pokroić. Posiekać cebulę i czosnek, podsmażyć na oliwie.

                                                                                Następnie na patelnię dodać posiekane pomidory suszone, część szpinaku i groszek cukrowy. Wszystko przyprawić i zalać śmietanką. Dodać makaron i chwilę gotować. Podawać ze świeżym szpinakiem i tartym parmezanem.

                                                                                Zobacz też:

                                                                                Natalia Paździor

                                                                                Autor: Luiza Bebłot

                                                                                Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

                                                                                podziel się:

                                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                Materiał promocyjny

                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana