Przepisy kulinarne

Pieczone mięsa - rostbef, rolada i pieczeń rzymska według przepisów Kuby Kasprzaka

Przepisy kulinarne

Autor:
Luiza
Bebłot
Źródło:
Kuba Kasprzak
Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVNKuba Kasprzak

Mięso można przyrządzać na wiele sposobów. Szef kuchni Kuba Kasprzak proponuje rostbef pieczony, pieczoną roladę z boczku oraz pieczeń rzymską z sosem śmietanowo grzybowym z kopytkami. Sprawdź jego wypróbowane przepisy na mięso pieczone.

Rostbef pieczony w niskiej temperaturze z sosem żurawinowym 

Składniki na rostbef pieczony:

  • 1 kg rostbef 
  • 1 łyżka pieprz młotkowany czarny 
  • 2 łyżki sól morska
  • 1 szt. gałązka rozmarynu
  • 100 g masło 

Jak przyrządzić rostbef pieczony:

Oczyszczony rostbef dopraw solą i pierzem, rozmarynem następnie odstaw na minimum 4 godziny do lodówki . Po zamarynowaniu obsmaż mięso na złoto-brązowy kolor przełóż do worka strunowego, na górę mięsa przełóż pokrojone masło. Wstaw do piekarnika na około 2 h na temperaturę 110*C . Przed krojeniem daj mięsu odpocząć przez około 10 minut. Mięso cienko pokrój podawaj z sosem żurawinowym i smażonym jarmużem 

Sos żurawinowy 

  • 100 ml miód  
  • 1 szt. cebula czerwona 
  • 200 ml wino czerwone
  • 300 g żurawina 
  • 100 g konfitura z czarnej porzeczki   
  • do smaku sól, pieprz, sok z cytryny  

Jak przyrządzić sos żurawinowy

Karmelizuj cebulę w miodzie, następnie dodaj czerwone wino i odparuj do połowy objętości. Dodaj owoce żurawiny i duś delikatnie do momentu, aż żurawina będzie miękka. Pod koniec gotowania dodaj marmoladę z porzeczki i dopraw do smaku.

Pieczona rolada z boczku z farszem z białej kiełbasy i sosem chrzanowym 

Składniki na pieczoną roladę z boczku:

  • 1,5 kg boczku
  • Sól 15 g (1% wagi mięsa)
  • 0,5 kg białej kiełbasy 
  • 1 szt. biała cebula surowa 
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy dijon 

Jak przyrządzić pieczoną roladę z boczku:

Boczek rozkrój na cienki płat, za pomocą tłuczka rozbij mięso. Następnie natnij nożem cienkie rowki od strony wewnętrznej. Natrzyj z dwóch stron mięso sola, czosnkiem i musztardą. Kiełbasę wyciągnij z osłonki i wymieszaj w misce na jednolita masę. Na przyprawiony boczek przełóż farsz i zawiń ciasno. Mięso zwiąż namoczonym sznurkiem lub zawiń w folię aluminiową. Piecz w temperaturze 180*C przez minimum 1,5 godz., podlewając powstałym sosem.

Sos chrzanowy 

  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 300 ml smak od pieczenia mięsa
  • 100 ml śmietanka 32%
  • 2 łyżeczki chrzanu tartego  
  • do smaku sól, cukier, pieprz, sok z cytryny

Jak przyrządzić sos chrzanowy: 

W rondelku rozpuść masło i dodaj mąkę,  lekko podsmaż. Następnie dodaj przecedzony smak od pieczenia mięsa z dodatkiem wody. Połącz i doprowadź do zagotowania, następnie dodaj śmietankę. Dodaj chrzan i dopraw do smaku.

Pieczeń rzymska z sosem śmietanowo grzybowym z kopytkami 

Składniki na pieczeń rzymską:

  • 1 kg mięsa wieprzowego mielonego (boczek i łopatka) 
  • 1 szt. duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 jajko 
  • 4 jajka gotowane na miękko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka skrobii ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • do smaku sól, pieprz czarny
  • smalec do wysmarowania foremki 

Jak przyrządzić pieczeń rzymską:

Zmielone mięso przekładamy do miski. Dodajemy kolejno tartą na grubym oczku cebulę, prasowany czosnek, pokrojoną drobno pietruszkę, jajko, bułkę tartą, skrobie ziemniaczaną, doprawiamy do smaku i odstawiamy na około 30 minut do lodówki. Foremkę około 30-32 cm smarujemy smalcem, przekładamy masę mieloną i dokładnie ubijamy masę tak, by pozbyć się powietrza i wypełnić szczelnie przestrzeń, do środka układamy jajka. Pieczemy w piecu o temp. 180 *C przykrytą folią przez około 40 minut i 15 minut bez folii. Wykrawamy po delikatnym ostudzeniu podajemy z sosem grzybowym i kopytkami z ziemniaków. Sos grzybowy 

  • 1 szt. cebula biała
  • 1 łyżka masła 
  • 300 g grzyby mrożone (podgrzybek, borowik lub maślak)
  • 250 ml śmietanka 32%
  • do smaku sól,  pieprz czarny

Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle. Dodajemy rozmrożone grzyby, całość dusimy na wolnym ogniu przez 5 minut. Następnie dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku.

Zobacz także:

Autor:Luiza Bebłot

Źródło: Kuba Kasprzak

Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości