Pieczone mięsa - rostbef, rolada i pieczeń rzymska według przepisów Kuby Kasprzaka

Kuba Kasprzak
Kuba Kasprzak
Źródło: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
Mięso można przyrządzać na wiele sposobów. Szef kuchni Kuba Kasprzak proponuje rostbef pieczony, pieczoną roladę z boczku oraz pieczeń rzymską z sosem śmietanowo grzybowym z kopytkami. Sprawdź jego wypróbowane przepisy na mięso pieczone.

Rostbef pieczony w niskiej temperaturze z sosem żurawinowym 

Składniki na rostbef pieczony:

  • 1 kg rostbef 
    • 1 łyżka pieprz młotkowany czarny 
      • 2 łyżki sól morska
        • 1 szt. gałązka rozmarynu
          • 100 g masło 

            Jak przyrządzić rostbef pieczony:

            Oczyszczony rostbef dopraw solą i pierzem, rozmarynem następnie odstaw na minimum 4 godziny do lodówki . Po zamarynowaniu obsmaż mięso na złoto-brązowy kolor przełóż do worka strunowego, na górę mięsa przełóż pokrojone masło. Wstaw do piekarnika na około 2 h na temperaturę 110*C . Przed krojeniem daj mięsu odpocząć przez około 10 minut. Mięso cienko pokrój podawaj z sosem żurawinowym i smażonym jarmużem 

            Sos żurawinowy 

            • 100 ml miód  
              • 1 szt. cebula czerwona 
                • 200 ml wino czerwone
                  • 300 g żurawina 
                    • 100 g konfitura z czarnej porzeczki   
                      • do smaku sól, pieprz, sok z cytryny  

                        Jak przyrządzić sos żurawinowy

                        Karmelizuj cebulę w miodzie, następnie dodaj czerwone wino i odparuj do połowy objętości. Dodaj owoce żurawiny i duś delikatnie do momentu, aż żurawina będzie miękka. Pod koniec gotowania dodaj marmoladę z porzeczki i dopraw do smaku.

                        Pieczona rolada z boczku z farszem z białej kiełbasy i sosem chrzanowym 

                        Składniki na pieczoną roladę z boczku:

                        • 1,5 kg boczku
                          • Sól 15 g (1% wagi mięsa)
                            • 0,5 kg białej kiełbasy 
                              • 1 szt. biała cebula surowa 
                                • 4 ząbki czosnku
                                  • 2 łyżki musztardy dijon 

                                    Jak przyrządzić pieczoną roladę z boczku:

                                    Boczek rozkrój na cienki płat, za pomocą tłuczka rozbij mięso. Następnie natnij nożem cienkie rowki od strony wewnętrznej. Natrzyj z dwóch stron mięso sola, czosnkiem i musztardą. Kiełbasę wyciągnij z osłonki i wymieszaj w misce na jednolita masę. Na przyprawiony boczek przełóż farsz i zawiń ciasno. Mięso zwiąż namoczonym sznurkiem lub zawiń w folię aluminiową. Piecz w temperaturze 180*C przez minimum 1,5 godz., podlewając powstałym sosem.

                                    Sos chrzanowy 

                                    • 1 łyżka mąki pszennej
                                      • 1 łyżka masła
                                        • 300 ml smak od pieczenia mięsa
                                          • 100 ml śmietanka 32%
                                            • 2 łyżeczki chrzanu tartego  
                                              • do smaku sól, cukier, pieprz, sok z cytryny

                                                Jak przyrządzić sos chrzanowy: 

                                                W rondelku rozpuść masło i dodaj mąkę,  lekko podsmaż. Następnie dodaj przecedzony smak od pieczenia mięsa z dodatkiem wody. Połącz i doprowadź do zagotowania, następnie dodaj śmietankę. Dodaj chrzan i dopraw do smaku.

                                                Pieczeń rzymska z sosem śmietanowo grzybowym z kopytkami 

                                                Składniki na pieczeń rzymską:

                                                • 1 kg mięsa wieprzowego mielonego (boczek i łopatka) 
                                                  • 1 szt. duża cebula
                                                    • 3 ząbki czosnku
                                                      • 1 pęczek natki pietruszki
                                                        • 1 jajko 
                                                          • 4 jajka gotowane na miękko
                                                            • 2 łyżki bułki tartej
                                                              • 1 łyżka skrobii ziemniaczanej
                                                                • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
                                                                  • do smaku sól, pieprz czarny
                                                                    • smalec do wysmarowania foremki 

                                                                      Jak przyrządzić pieczeń rzymską:

                                                                      Zmielone mięso przekładamy do miski. Dodajemy kolejno tartą na grubym oczku cebulę, prasowany czosnek, pokrojoną drobno pietruszkę, jajko, bułkę tartą, skrobie ziemniaczaną, doprawiamy do smaku i odstawiamy na około 30 minut do lodówki. Foremkę około 30-32 cm smarujemy smalcem, przekładamy masę mieloną i dokładnie ubijamy masę tak, by pozbyć się powietrza i wypełnić szczelnie przestrzeń, do środka układamy jajka. Pieczemy w piecu o temp. 180 *C przykrytą folią przez około 40 minut i 15 minut bez folii. Wykrawamy po delikatnym ostudzeniu podajemy z sosem grzybowym i kopytkami z ziemniaków. Sos grzybowy 

                                                                      • 1 szt. cebula biała
                                                                        • 1 łyżka masła 
                                                                          • 300 g grzyby mrożone (podgrzybek, borowik lub maślak)
                                                                            • 250 ml śmietanka 32%
                                                                              • do smaku sól,  pieprz czarny

                                                                                Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle. Dodajemy rozmrożone grzyby, całość dusimy na wolnym ogniu przez 5 minut. Następnie dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku.

                                                                                Zobacz także:

                                                                                Autor: Luiza Bebłot

                                                                                Źródło: Kuba Kasprzak

                                                                                Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

                                                                                podziel się:

                                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                Materiał promocyjny

                                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana