Bolo de mel
Składniki:
- 125 g masła,
- 50 g smalcu,
- 150 g cukru,
- 30 g rodzynek,
- po 25 g kandyzowanej skórki cytrynowej i pomarańczowej (pokrojonej w kostkę),
- 50 g orzechów włoskich,
- skórka starta z połowy cytryny,
- 250 g mąki,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1,5 łyżeczki cynamonu,
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- szczypta mielonych goździków,
- 2 jajka,
- 350 g miodu,
- 100 ml wina Madera,
- 125 ml mleka,
- cukier puder.
Przygotowanie:
Masło i smalec roztopić, dodać cukier i rodzynki, zdjąć z ognia, a następnie przełożyć do miski i ostudzić. Potem dodać skórkę z cytryny, kandyzowane skórki i posiekane orzechy. Mąkę zmieszać z przyprawami oraz proszkiem do pieczenia i również wmieszać. Dodać jajka, Maderę, miód i mleko. Wszystko dobrze wymieszać i odstawić na 4-5 godzin w temperaturze pokojowej. Blaszkę natłuścić i wysypać mąką. Nałożyć ciasto i wyrównać. Można udekorować orzechami. Piec w 175 stopniach przez 25-30 minut, potem zredukować temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze przez 15-20 minut. Można na koniec oprószyć cukrem pudrem.
Pastel de Nata
Składniki:
- prostokątny arkusz ciasta francuskiego,
- 250 ml śmietany,
- 4 żółtka,
- 100 g cukru,
- łyżeczka mąki lub skrobii kukurydzianej,
- duże kawałki skórki z połowy cytryny,
- laska cynamonu.
Przygotowanie:
Wymieszać śmietanę z żółtkami, cukrem i mąką lub skrobią kukurydzianą. Postawić na ogniu. Wrzucić cynamon i skórkę z cytryny. Zagotować, ciągle mieszając. Następnie zdjąć z ognia, zakryć folią spożywczą w taki sposób, żeby nie dotykała ona kremu (dzięki temu nie powstanie twarda skorupa) i odstawić do wystudzenia. Nastawić piekarnik na 200 stopni, niech zacznie się grzać. Otworzyć ciasto francuskie. Jeśli zdecydowałaś się sama zrobić ciasto francuskie, należy je rozwałkować do grubości 5 mm.
Następnie wyciąć okręgi o średnicy ok. 5 cm. Wyłożyć aluminiowe foremki ciastem. Lekko ciepły krem wlać do przygotowanych foremek, prawie do pełna, pozostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od górnego brzegu foremki. Piec w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut do momentu, aż krem będzie lekko przypalony, nadając im charakterystycznego wyglądu.
Bułeczki z masą kokosową
Składniki na ciasto:
- 20 g drożdży,
- 70 g cukru,
- ok. 220ml mleka w temperaturze pokojowej,
- 10 g cukru waniliowego,
- 500 g mąki pszennej,
- żółtko z jajka kurzego,
- 60 g miękkiego masła,
- mała szczypta soli,
- wanilia.
Składniki na masę kokosową:
- 3 jajka,
- 120 g cukru trzcinowego,
- 30 g mleka,
- 150 g wiórków kokosowych.
Przygotowanie:
Roztopić masło, a potem dodać do niego mleko. Pokruszyć drożdże i dodać je do mlecznej mieszanki. Następnie mąkę wymieszać z cukrem, wanilią i jajkiem, połączyć z drożdżowym płynem i zagnieść gładkie ciasto. Potem przykryć kulę ściereczką i zostawić na godzinę. Po tym czasie należy rozpocząć szykowanie nadzienia. Lekko ubić jajka z cukrem, dodać wiórki kokosowe. Potem z ciasta należy odrywać niewielkie kulki, lekko je spłaszczać, robić w środku niewielkie wgłębienia, w które trzeba wkładać po łyżce nadzienia. Bułeczki posmarować mlekiem i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec je przez 25 minut w 180 stopniach. Można posypać cukrem pudrem po wystudzeniu.
Pastel de Nata Blondies
Składniki:
- gotowe ciasto francuskie,
- 220 g masła,
- 2 duże jajka,
- żółtko,
- 250 g cukru trzcinowego,
- 200 g mąki,
- łyżeczka soli,
- 2 łyżeczki pasty waniliowej,
- 1/2 łyżeczki cynamonu.
Składniki na krem:
- 30 g mąki,
- 300 g mleka,
- 260 g cukru,
- laska cynamonu,
- 160 ml wody,
- skórka z jednej cytryny,
- 6 dużych jajek.
Przygotowanie:
Upiec rozwałkowane ciasto francuskie, nie zapomnieć o przekłuciu widelcem. Piec przez 15-20 min w temperaturze 180 stopni. W rondelku rozpuścić masło, do momentu, aż stanie się brązowe. Potem przelać do miski. Do masła dodać cukier i pastę waniliową, ubić do połączenia składników. Kiedy ostygnie dodać jajka pojedynczo i ubić.
W osobnej misce połączyć mąkę, cynamon, sól i wymieszać. Dodać do płynnej mieszanki i wymieszać do połączenia składników. Wymieszać całość do powstania gładkiej masy i przelać do foremki na upieczone ciasto francuskie. Piec około 30 minut w 150 stopniach. Ugotować syrop cukrowy z cukru z laska cynamonu i skórką z cytryny oraz wody.
Niewielką ilością mleka rozprowadzić mąkę. Pozostałą część zagotować. Zagęścić mleko mąką, chwilę gotować, a następnie dodać gorący syrop cukrowy, a na samym końcu żółtka jajek. Delikatnie wylać ciasto na upieczone blondie i włączyć piekarnik na 245 stopni. Piec ok 15 minut na złoty kolor.
Zobacz także:
- Pastel de nata - przepis Piotra Kucharskiego
- Caldo Verde z przepisu Piotra Kucharskiego
- Kuchnia portugalska – poznaj przepisy na najpopularniejsze dania
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News