Słodkości ze słonecznej Portugalii. Przepisy Bartka Boratyna na wypieki, które zdobędą twoje serce

Słodkości ze słonecznej Portugalii. Przepisy Bartka Boratyna na wypieki, które zdobędą twoje serce
Portugalia na słodko
Źródło: Dzień Dobry TVN
Portugalia to kraj bardzo często wybierany przez Polaków jako cel wakacyjnych wojaży. Wciąż jednak bardzo mało o nim wiemy. Z jakich deserów słynie? Odpowiedź na to pytanie przywiózł z tego pełnego słońca kraju Bartek Boratyn. W kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentował, jak przyrządzić wspaniałe słodkości takie jak Bolo de mel, Pastel de Nata, bułeczki z masą kokosową i Pastel de Nata Blondies.

Bolo de mel

Składniki:

  • 125 g masła,
  • 50 g smalcu,
  • 150 g cukru,
  • 30 g rodzynek,
  • po 25 g kandyzowanej skórki cytrynowej i pomarańczowej (pokrojonej w kostkę),
  • 50 g orzechów włoskich,
  • skórka starta z połowy cytryny,
  • 250 g mąki,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1,5 łyżeczki cynamonu,
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • szczypta mielonych goździków,
  • 2 jajka,
  • 350 g miodu,
  • 100 ml wina Madera,
  • 125 ml mleka,
  • cukier puder.
Bolo de mel
Bolo de mel
Bolo de mel
Źródło: Michał Woźniak/East News

Przygotowanie:

Masło i smalec roztopić, dodać cukier i rodzynki, zdjąć z ognia, a następnie przełożyć do miski i ostudzić. Potem dodać skórkę z cytryny, kandyzowane skórki i posiekane orzechy. Mąkę zmieszać z przyprawami oraz proszkiem do pieczenia i również wmieszać. Dodać jajka, Maderę, miód i mleko. Wszystko dobrze wymieszać i odstawić na 4-5 godzin w temperaturze pokojowej. Blaszkę natłuścić i wysypać mąką. Nałożyć ciasto i wyrównać. Można udekorować orzechami. Piec w 175 stopniach przez 25-30 minut, potem zredukować temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze przez 15-20 minut. Można na koniec oprószyć cukrem pudrem.

Pastel de Nata

Składniki:

  • prostokątny arkusz ciasta francuskiego,
  • 250 ml śmietany,
  • 4 żółtka,
  • 100 g cukru,
  • łyżeczka mąki lub skrobii kukurydzianej,
  • duże kawałki skórki z połowy cytryny,
  • laska cynamonu.

Przygotowanie:

Wymieszać śmietanę z żółtkami, cukrem i mąką lub skrobią kukurydzianą. Postawić na ogniu. Wrzucić cynamon i skórkę z cytryny. Zagotować, ciągle mieszając. Następnie zdjąć z ognia, zakryć folią spożywczą w taki sposób, żeby nie dotykała ona kremu (dzięki temu nie powstanie twarda skorupa) i odstawić do wystudzenia. Nastawić piekarnik na 200 stopni, niech zacznie się grzać. Otworzyć ciasto francuskie. Jeśli zdecydowałaś się sama zrobić ciasto francuskie, należy je rozwałkować do grubości 5 mm.

Następnie wyciąć okręgi o średnicy ok. 5 cm. Wyłożyć aluminiowe foremki ciastem. Lekko ciepły krem wlać do przygotowanych foremek, prawie do pełna, pozostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od górnego brzegu foremki. Piec w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut do momentu, aż krem będzie lekko przypalony, nadając im charakterystycznego wyglądu.

Pastel de Nata
Pastel de Nata
Pastel de Nata
Źródło: Michał Woźniak/East News

Bułeczki z masą kokosową

Składniki na ciasto:

  • 20 g drożdży,
  • 70 g cukru,
  • ok. 220ml mleka w temperaturze pokojowej,
  • 10 g cukru waniliowego,
  • 500 g mąki pszennej,
  • żółtko z jajka kurzego,
  • 60 g miękkiego masła,
  • mała szczypta soli,
  • wanilia.

Składniki na masę kokosową:

  • 3 jajka,
  • 120 g cukru trzcinowego,
  • 30 g mleka,
  • 150 g wiórków kokosowych.
Bułeczki z masą kokosową
Bułeczki z masą kokosową
Bułeczki z masą kokosową
Źródło: Michał Woźniak/East News

Przygotowanie:

Roztopić masło, a potem dodać do niego mleko. Pokruszyć drożdże i dodać je do mlecznej mieszanki. Następnie mąkę wymieszać z cukrem, wanilią i jajkiem, połączyć z drożdżowym płynem i zagnieść gładkie ciasto. Potem przykryć kulę ściereczką i zostawić na godzinę. Po tym czasie należy rozpocząć szykowanie nadzienia. Lekko ubić jajka z cukrem, dodać wiórki kokosowe. Potem z ciasta należy odrywać niewielkie kulki, lekko je spłaszczać, robić w środku niewielkie wgłębienia, w które trzeba wkładać po łyżce nadzienia. Bułeczki posmarować mlekiem i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec je przez 25 minut w 180 stopniach. Można posypać cukrem pudrem po wystudzeniu.

Pastel de Nata Blondies

Składniki:

  • gotowe ciasto francuskie,
  • 220 g masła,
  • 2 duże jajka,
  • żółtko,
  • 250 g cukru trzcinowego,
  • 200 g mąki,
  • łyżeczka soli,
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu.

Składniki na krem:

  • 30 g mąki,
  • 300 g mleka,
  • 260 g cukru,
  • laska cynamonu,
  • 160 ml wody,
  • skórka z jednej cytryny,
  • 6 dużych jajek.
Pastel de Nata Blondies
Pastel de Nata Blondies
Pastel de Nata Blondies
Źródło: Michał Woźniak/East News

Przygotowanie:

Upiec rozwałkowane ciasto francuskie, nie zapomnieć o przekłuciu widelcem. Piec przez 15-20 min w temperaturze 180 stopni. W rondelku rozpuścić masło, do momentu, aż stanie się brązowe. Potem przelać do miski. Do masła dodać cukier i pastę waniliową, ubić do połączenia składników. Kiedy ostygnie dodać jajka pojedynczo i ubić.

W osobnej misce połączyć mąkę, cynamon, sól i wymieszać. Dodać do płynnej mieszanki i wymieszać do połączenia składników. Wymieszać całość do powstania gładkiej masy i przelać do foremki na upieczone ciasto francuskie. Piec około 30 minut w 150 stopniach. Ugotować syrop cukrowy z cukru z laska cynamonu i skórką z cytryny oraz wody.

Niewielką ilością mleka rozprowadzić mąkę. Pozostałą część zagotować. Zagęścić mleko mąką, chwilę gotować, a następnie dodać gorący syrop cukrowy, a na samym końcu żółtka jajek. Delikatnie wylać ciasto na upieczone blondie i włączyć piekarnik na 245 stopni. Piec ok 15 minut na złoty kolor.

Deser Pastel de Nata Blondies
Deser Pastel de Nata Blondies
Deser Pastel de Nata Blondies
Źródło: Michał Woźniak/East News
Kawałki Pastel de Nata Blondies
Kawałki Pastel de Nata Blondies
Kawałki Pastel de Nata Blondies
Źródło: Michał Woźniak/East News

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości