Kuchnia portugalska – poznaj przepisy na najpopularniejsze dania

Źródło: Dzień Dobry TVN
Portugalskie pyszności Kucharskiego
Portugalskie pyszności Kucharskiego
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Dieta na wysoki cholesterol
Dieta na wysoki cholesterol
Czas a dieta
Czas a dieta
Kuchnia portugalska jest nie tylko bardzo aromatyczna, różnorodna, ale i zdrowa. Bazuje bowiem, podobnie jak kuchnia śródziemnomorska, na rybach oraz owocach morza. Portugalczycy sięgają jednak chętnie także po dania z wieprzowiną, wołowiną, koziną lub baraniną.

Suszony dorsz, grillowane sardynki, zupa z jarmużem, gulasze, aromatyczna kawa, budyniowe babeczki – jakich dań portugalskich warto jeszcze spróbować? O tym poniżej.

Zdrowa dieta

Źródło: Dzień Dobry TVN
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Dieta na wysoki cholesterol
Dieta na wysoki cholesterol
Czas a dieta
Czas a dieta

Czym się charakteryzuje kuchnia portugalska?

Dania portugalskie bardzo przypominają potrawy kuchni śródziemnomorskiej. Królują tu przede wszystkim ryby i owoce morza w wersji zarówno smażonej, grillowanej, gotowanej, jak i zapiekanej. Prym wiodą zwłaszcza dorsz oraz sardynki. Jednak potrawy portugalskie to nie tylko skarby morza. Chętnie jada się tu także dania mięsne: wieprzowinę, wołowinę, baraninę i kozinę. Portugalskie śniadanie składa się głównie z chleba z masłem, serem, wędliną lub dżemem oraz z kawy z mlekiem, czekolady lub herbaty.

Kuchnia portugalska. Dania główne

Nie sposób wymienić wszystkich portugalskich przysmaków, którymi warto się zainteresować, dlatego wybraliśmy dla Was kilka najpopularniejszych dań. Jak zostało już wspomniane, jedną z najważniejszych ryb w portugalskiej kuchni jest dorsz. Podobno istnieje ponad sto sposobów przyrządzania tej uwielbianej przez Portugalczyków ryby. Będąc w Portugalii, można natknąć się m.in. na zapiekankę z dorsza z jajkiem i ziemniakami czy dorsza smażonego w cieście. Równie popularnym portugalskim jedzeniem są grillowane sardynki z dodatkiem soli. Można je znaleźć niemal na każdym kroku. Jeśli ktoś jest fanem regionalnych fast foodów, powinien spróbować bifana, czyli kanapki składającej się z bułki pszennej i gotowanej wieprzowiny z dodatkiem m.in. czosnku i białego wina. Równie popularnym specjałem portugalskiej kuchni jest cozido a portuguesa, czyli gulasz portugalski. Znajdzie się on z pewnością w niejednej restauracji portugalskiej, gdyż uchodzi za jedno z dań narodowych. W skład gulaszu wchodzą wieprzowina (wołowina lub drób), ziemniaki, marchewka, fasola, rzepa i kapusta. Caldo verde natomiast to jedna z popularniejszych zup portugalskich. Składa się z włoskiej kapusty lub jarmużu i chorizo. Warto dodać, że ta portugalska potrawa zdobyła siódme miejsce na liście cudów gastronomii portugalskiej.

Co można zjeść słodkiego w Portugalii?

Jeśli mamy już za sobą danie główne, warto się zastanowić, co można zjeść w Portugalii na deser. Pierwsze miejsce bez wątpienia zajmują tu słynne portugalskie babeczki, czyli pasteis de nata , zwane także pasteis de belem. To najpopularniejsze ciastka portugalskie, które uznane zostały za symbol Portugalii (zajęły siódme miejsce na liście cudów tego kraju). Wyróżnia je duża ilość budyniu oraz posypka złożona z cukru pudru i cynamonu. Dokładna receptura tych babeczek portugalskich jest jednak pilnie strzeżona. Pasteis de nata chętnie podawane są z kawą. Kawa portugalska (cimbalino) jest zazwyczaj bardzo mocna i aromatyczna, podawana, podobnie jak espresso, w bardzo małych filiżankach. Dla osób lubiących słabszą kawę, alternatywą jest kawa z mlekiem (pingo, mea de leite lub galao).

Przepisy kuchni portugalskiej

Na koniec przygotowaliśmy dla Was dwa przepisy kuchni portugalskiej. Mamy nadzieję, że z przyjemnością odtworzycie te portugalskie przysmaki w domowym zaciszu.

Sałatka portugalska

Składniki (dla 4 osób):

  • 2 puszki tuńczyka w oleju;
    • 2 cebule;
      • 2 puszki ciecierzycy;
        • pół pęczka natki pietruszki;
          • 6 łyżek oliwy;
            • łyżka octu winnego;
              • szczypta soli i pieprzu.

                Przygotowanie:

                • Obierz cebulę, a następnie pokrój ją w kostkę.
                  • Posiekaj natkę pietruszki.
                    • Otwórz puszkę ciecierzycy oraz puszkę tuńczyka.
                      • Zmieszaj w naczyniu: cebulę, ciecierzycę, natkę, tuńczyka. Dodaj pieprz i sól.
                        • Dopraw sałatkę octem winnym i oliwą z oliwek.
                          • Wszystko dokładnie wymieszaj.
                            • Odłóż sałatkę do lodówki do schłodzenia.

                              Dorsz po portugalsku, czyli bacalhau à Brás

                              Składniki (dla 4 osób):

                              • 1 kg ziemniaków;
                                • 600 g bacalhau (suszony i solony dorsz; powinien moczyć się w wodzie przez dobę);
                                  • 4 cebule;
                                    • 6 jajek;
                                      • 4 ząbki czosnku;
                                        • pęczek natki pietruszki;
                                          • 1/2 słoika czarnych oliwek;
                                            • szczypta pieprzu i soli;
                                              • 4 łyżki oliwy do smażenia.

                                                Przygotowanie:

                                                • Namoczonego wcześniej dorsza odsącz z nadmiaru wody. Podziel rybę na mniejsze kawałki.
                                                  • Ziemniaki obierz i pokrój w paski. Podsmaż je na oliwie.
                                                    • Cebule pokrój w półtalarki, a czosnek przeciśnij przez praskę. Podduś warzywa na patelni.
                                                      • Dodaj do cebuli i czosnku kawałki dorsza. Chwilę podsmaż.
                                                        • Roztrzep w misce jaja z solą i pieprzem, wlej do smażącego się dorsza.
                                                          • Podgrzewaj wszystko do czasu, aż jajka się zetną.
                                                            • Rozłóż danie na talerze, udekoruj je natką pietruszki i oliwkami.

                                                              Zobacz także:

                                                              Autor: Adrian Adamczyk

                                                              Źródło zdjęcia głównego: zi3000/Getty Images

                                                              podziel się:

                                                              Pozostałe wiadomości

                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                              Materiał promocyjny

                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana