Czekoladowe ciastka brownie z kremem i wiśniami
Składniki na brownie:
- 225 g gorzkiej czekolady min. 60% masła kakaowego,
- 105 g masła,
- 225 g cukru,
- 3 duże jajka,
- 45 g kakao,
- 2/3 łyżeczki soli.
Składniki na frużelinę:
- 250 g mrożonych wiśni,
- 60 g cukru,
- 7 g mąki ziemniaczanej,
- 10 g wody (do wymieszania mąki),
- łyżka soku z cytryny,
- 4 g żelatyny w proszku,
- 20 g wody (do zalania żelatyny).
Składniki na krem:
- 500 g śmietanki 36%,
- 250 g serka mascarpone,
- laska wanilii,
- 2 łyżki cukru pudru.
Przygotowanie:
W misce rozpuść czekoladę i masło, aż masa będzie gładka i błyszcząca, a potem odstaw do wystudzenia. W osobnej misce ubij jajka razem z cukrem na gładką i puszystą masę. Powinna zwiększyć trzykrotnie swoją objętość. Do ubitych jajek wlej lekko wystudzoną czekoladę z masłem. Wymieszaj do połączenia. Następnie dodaj przesiane kakao i sól, i wymieszaj całość. Masa będzie dość rzadka. Włóż ją do lodówki na ok. 10 minut lub do momentu aż masa zgęstnieje.
Do porcjowania ciasteczek użyj 2 łyżek stołowych lub miarki do lodów. Pamiętaj, aby pozostawić między nimi wystarczającą przestrzeń (co najmniej 4 cm), gdyż podczas pieczenia lekko się rozpłyną. Piecz w temperaturze 180 st. C przez 8-9 minut, aż lekko się zarumienią.
Bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika, gdy są jeszcze bardzo gorące, możesz użyć okrągłej foremki do ciastek, aby nadać im regularny kształt. Wypieczone ciastka studź przez 10 minut na blaszce, a następnie przełóż na kratkę. Gotowe przełóż kremem i frużeliną wiśniową.
Frużelina: Żelatynę w proszku zalej wodą i odstaw do napęcznienia. W małym garnuszku wymieszaj owoce z cukrem. Postaw na palniku o średniej mocy i podgrzewaj do rozpuszczenia się cukru. Dodaj sok z cytryny, wodę z mąką, dobrze wymieszaj, zagotuj i zdejmij z palnika. Napęczniałą żelatynę dodaj do gorących owoców. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstaw do delikatnego przestudzenia.
Krem: Wszystkie składniki na krem przełóż do misy miksera i zacznij ubijać na wolnych obrotach. Kiedy składniki zaczną się łączyć, zwiększ obroty i ubij do zgęstnienia.
Rurki z kremem pistacjowym i świeżymi malinami
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 250 g zimnego masła,
- 250 g kwaśnej gęstej śmietany 18%,
- szczypta soli,
- żółtko (do posmarowania rurek),
- łyżka śmietanki 36% tł.(do posmarowania rurek).
Składniki na krem:
- 100 g śmietanki 36% tł.,
- 100 g mleka,
- 80 g żółtek,
- 50 g cukru,
- 150 g pasty pistacjowej,
- 150 g białej czekolady,
- 350 g serka mascarpone,
- 3 g soli.
Dodatkowo:
- 200 g białej czekolady,
- 150 g obranych, posiekanych solonych pistacji,
- 250 g świeżych malin.
Przygotowanie:
Mąkę, sól i masło rozcieraj między palcami lub miksuj do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodaj kwaśną śmietanę i zagnieć jednolite ciasto. Owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę. Jeśli pracujesz z zimnym masłem od razu możesz wałkować.
Ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej niewielką ilością mąki na grubość ok. 2 mm. Okrągłą wykrawaczką wykrawaj koła o średnicy 10 - 11 cm. Nakładaj na foremki do rurek (typu cannolii). Końcówki smaruj żółtkiem wymieszanym ze śmietanką i zlepiaj. Całość również posmaruj żółtkiem ze śmietanką i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do góry.
Piecz przez około 15 minut w temperaturze 200 st. C – funkcja grzania "góra – dół". Rurki powinny uzyskać delikatnie złoty kolor. Studź na metalowej kratce. Jeśli po zdjęciu z foremek rurki są w środku niedopieczone, wstaw je ponownie do piekarnika nagrzanego do 15 st. C – funkcja grzania "góra – dół" - na ok. 10 minut. Już bez foremek! Studź ponownie na kratce.
Krem pistacjowy: Mleko podgrzej niemal do wrzenia. W osobnej miseczce rozmieszaj żółtka ze śmietanką i cukrem. Przelej nieco gorącego mleka do żółtek, aby je zahartować. Wymieszaj i przelej z powrotem do rondelka. Podgrzewaj do temperatury 85 st. C, tworząc krem angielski. Gorącym kremem zalej czekoladę z pastą pistacjową, dodaj mascarpone, sól i blenduj całość ok. 3 minuty. Odstaw do wystudzenia w temperaturze pokojowej. Następnie wstaw do lodówki do całkowitego schłodzenia. Krótko zmiksuj i nadziewaj rurki.
Składanie i dekoracja: Końcówki rurek zanurzaj w roztopionej białej czekoladzie i wkładaj do posiekanych pistacji. Odstaw do zastygnięcia czekolady. Możesz ten etap przyspieszyć wkładając rurki na chwilę do zamrażarki lub lodówki. Do każdej rurki wyciśnij krem na przemian wkładając kawałki świeżych malin.
Cytrynowe ciasteczka z nadzieniem
Składniki:
- 200 g drobnego cukru,
- skórka otarta z 2 cytryn,
- 170 g miękkiego masła,
- 60 g kremowego serka,
- szczypta soli,
- jajko (temp. pokojowa),
- żółtko (temp. pokojowa),
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 420 g mąki pszennej tortowej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/4 łyżeczki sody,
- 120 g cukru pudru (do obtoczenia ciastek),
- słoiczek konfitury truskawkowej (duży).
Przygotowanie:
Składniki na ciastka powinny mieć temperaturę pokojową. Cukier wsyp do miseczki, dodaj otartą skórkę z cytryny i rozcieraj palcami, aż cukier stanie się żółty, wilgotny i pachnący cytryną. Dzięki temu uwolnisz z cytryny wszystkie aromatyczne olejki i wzmocnisz smak ciasteczek. Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, a następnie dodaj sól, miękkie masło, serek, cukier z cytryną i zmiksuj na konsystencję kruszonki przez ok. 5 minut. Dodaj jajko, żółtko, sok z cytryny i zmiksuj do połączenia. Nie mieszaj zbyt długo: nadmierne mieszanie po dodaniu mąki powoduje gęstą i twardą konsystencję.
Z ciasta uformuj kulki. Świetnie sprawdzi się tutaj gałkownica do lodów. Na jedno ciastko przypada ok. 3 łyżek ciasta. Uformuj ok. 18 dużych ciastek. Na talerz wsyp cukier puder. Obtocz w nim kulki i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Za pomocą łyżki wykonaj wgłębienie na wierzchu każdej kulki. Ciasteczka wstaw do zamrażarki. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 st. C z funkcją grzania góra – dół bez termoobiegu. Tuż przed pieczeniem ponownie obtocz ciasteczka w cukrze pudrze, tak aby utworzyć grubą warstwę cukru. Blaszkę z ciasteczkami wstaw do piekarnika i piecz ok. 9–12 minut na rumiany kolor. Po upieczeniu ciasteczka będą wyrośnięte i lekko złociste na spodzie. Nie piecz ich za długo, bo będą suche i kruche.
Po upieczeniu wciśnij łyżkę stołową w wierzch każdego ciasteczka, aby zrobić więcej miejsca na marakujowy curd. Ostrożnie przenieś ciasteczka szpatułką na metalową kratkę, aby całkowicie ostygły. Po ostudzeniu napełnij środek konfiturą.
Zobacz także:
- Miodowe wypieki sióstr Pszczółek: ciasteczka z konfiturą wiśniową, rolada miodowa i mus z karmelizowanym ananasem
- Kruche ciasteczka maślane – przeczytaj, jak je przygotować!
- Przepis na szybkie ciasteczka cynamonowe. Prosta propozycja podania
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Dorota Habdas, Justyna Pszczółka-Oślizło
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News