Panna Cotta na mleku kokosowym z FRULOVE IN JELLY
Składniki:
- 3 arkusze żelatyny,
- 200 ml mleka kokosowego,
- 250 ml płynnej śmietanki 30%,
- laska wanilii,
- 50 g cukru pudru,
- 200 gr frużeliny Frulove in jelly - Cherry,
- garść świeżych owoców (wiśnia, maliny lub czerwona porzeczka),
- kilka listków mięty do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Listki żelatyny moczymy w misce z zimną wodą na około 10 minut tak, aby zmiękły. Do rondelka wlewamy mleko kokosowe i płynną śmietankę. Laskę wanilii przekrajamy wzdłuż na pół, małym nożem zeskrobujemy nasiona i dokładamy do mleka. Następnie cukier, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy rondelek z ognia, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut do zaparzenia. Odcedzamy żelatynę i dodajemy do rondelka, mieszając aż do rozpuszczenia. Masę mleczną dzielimy na 4 porcje. Wkładamy do lodówki, aż stężeje. Polewamy rozpuszczoną frużeliną. Dekorujemy świeżymi owocami i miętą.
Baskijskie ciasto z frużeliną z FRULOVE IN JELLY
Składniki:
- 400 g mąki,
- 200 g masła,
- 200 g cukru pudru (+ do posypania),
- 3 jajka,
- 250 g frużeliny Frulove in jelly,
- łyżka rumu,
- 1/2 łyżeczki soli,
- saszetka drożdży (7g).
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier i drożdże. Robimy wgłębienie i dodajemy lekko ubite jajka. Mieszamy. Po chwili dokładamy miękkie masło, rum i ponownie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Formujemy kulę, zawijamy i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Rozkładamy połowę ciasta na grubość około 5 mm. Wypełniamy nim formę o średnicy 20 cm i dociskamy brzegi ciasta do ścianek. Smarujemy środek ciasta frużeliną. Układamy drugą część ciasta, pamiętając, aby dobrze skleić brzegi. Smarujemy żółtkiem i rysujemy widelcem kratki. Pieczemy 30 minut. Jak ciasto lekko wystygnie, posypujemy cukrem pudrem.
Mleczne babeczki z frużeliną z FRULOVE IN JELLY
Składniki:
- 300 g frużeliny Frulove in jelly,
- 50 g syropu z agawy,
- 1/2 szklanki mleka krowiego,
- jajko,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 200 g mąki,
- 50 g skrobi kukurydzianej,
- opakowanie suchych drożdży (7g),
- 1/2 łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
Ubijamy jajko z mlekiem. Następnie dodajemy frużelinę, syrop z agawy i olej rzepakowy. Później dosypujemy powoli mąkę, skrobię kukurydzianą, drożdże i szczyptę soli. Masę przekładamy do małych foremek i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C.
Zobacz także:
- Przepisy na dżem jagodowy z lawendą, kiszone jabłka, cytryny, marynowane warzywa i frużelinę z mango
- Brownie z patelni - banalnie prosty przepis na pyszne ciasto czekoladowe
- Ciasto czekoladowe z wiśniami w różnej formie: torty, muffinki, tarty – jak zrobić?
Źródło: Grzesiek Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN