Materiał promocyjny

Co na deser? Poznajcie owocowe propozycje Grześka Zawieruchy

Co na deser? Poznajcie owocowe propozycje Grześka Zawieruchy

Co na deser? Poznajcie owocowe propozycje Grześka Zawieruchy
Wielkanocne słodkości last minute
Źródło: Dzień Dobry TVN

Masz ochotę na przetwory owocowe, ale odstrasza Cię ilość cukru i kalorii? Poznaj przepisy Grześka Zawieruchy z frużeliną, dzięki której obniżysz kaloryczność pysznych deserów, a przy tym będziesz cieszyć się smakiem owoców. Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN na panna cottę na mleku kokosowym z frużeliną, belgijskie ciasto z frużeliną i mleczne babeczki.

Panna Cotta na mleku kokosowym z FRULOVE IN JELLY

Składniki:

  • 3 arkusze żelatyny,
  • 200 ml mleka kokosowego,
  • 250 ml płynnej śmietanki 30%,
  • laska wanilii,
  • 50 g cukru pudru,
  • 200 gr frużeliny Frulove in jelly - Cherry,
  • garść świeżych owoców (wiśnia, maliny lub czerwona porzeczka),
  • kilka listków mięty do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Listki żelatyny moczymy w misce z zimną wodą na około 10 minut tak, aby zmiękły. Do rondelka wlewamy mleko kokosowe i płynną śmietankę. Laskę wanilii przekrajamy wzdłuż na pół, małym nożem zeskrobujemy nasiona i dokładamy do mleka. Następnie cukier, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy rondelek z ognia, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut do zaparzenia. Odcedzamy żelatynę i dodajemy do rondelka, mieszając aż do rozpuszczenia. Masę mleczną dzielimy na 4 porcje. Wkładamy do lodówki, aż stężeje. Polewamy rozpuszczoną frużeliną. Dekorujemy świeżymi owocami i miętą.

Baskijskie ciasto z frużeliną z FRULOVE IN JELLY

Baskijskie ciasto z frużeliną z FRULOVE IN JELLY
Baskijskie ciasto z frużeliną z FRULOVE IN JELLY
Baskijskie ciasto z frużeliną z FRULOVE IN JELLY
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Składniki:

  • 400 g mąki,
  • 200 g masła,
  • 200 g cukru pudru (+ do posypania),
  • 3 jajka,
  • 250 g frużeliny Frulove in jelly,
  • łyżka rumu,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • saszetka drożdży (7g).

Sposób przygotowania:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier i drożdże. Robimy wgłębienie i dodajemy lekko ubite jajka. Mieszamy. Po chwili dokładamy miękkie masło, rum i ponownie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Formujemy kulę, zawijamy i wkładamy do lodówki na około godzinę.

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Rozkładamy połowę ciasta na grubość około 5 mm. Wypełniamy nim formę o średnicy 20 cm i dociskamy brzegi ciasta do ścianek. Smarujemy środek ciasta frużeliną. Układamy drugą część ciasta, pamiętając, aby dobrze skleić brzegi. Smarujemy żółtkiem i rysujemy widelcem kratki. Pieczemy 30 minut. Jak ciasto lekko wystygnie, posypujemy cukrem pudrem.

Mleczne babeczki z frużeliną z FRULOVE IN JELLY

Mleczne babeczki z frużeliną z FRULOVE IN JELLY
Mleczne babeczki z frużeliną z FRULOVE IN JELLY
Mleczne babeczki z frużeliną z FRULOVE IN JELLY
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Składniki:

  • 300 g frużeliny Frulove in jelly,
  • 50 g syropu z agawy,
  • 1/2 szklanki mleka krowiego,
  • jajko,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 200 g mąki,
  • 50 g skrobi kukurydzianej,
  • opakowanie suchych drożdży (7g),
  • 1/2 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

Ubijamy jajko z mlekiem. Następnie dodajemy frużelinę, syrop z agawy i olej rzepakowy. Później dosypujemy powoli mąkę, skrobię kukurydzianą, drożdże i szczyptę soli. Masę przekładamy do małych foremek i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości