Materiał promocyjny

Co na deser? Poznajcie owocowe propozycje Grześka Zawieruchy

Wielkanocne słodkości last minute
Źródło: Dzień Dobry TVN
Masz ochotę na przetwory owocowe, ale odstrasza Cię ilość cukru i kalorii? Poznaj przepisy Grześka Zawieruchy z frużeliną, dzięki której obniżysz kaloryczność pysznych deserów, a przy tym będziesz cieszyć się smakiem owoców. Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN na panna cottę na mleku kokosowym z frużeliną, belgijskie ciasto z frużeliną i mleczne babeczki.

Panna Cotta na mleku kokosowym z FRULOVE IN JELLY

Składniki:

  • 3 arkusze żelatyny,
    • 200 ml mleka kokosowego,
      • 250 ml płynnej śmietanki 30%,
        • laska wanilii,
          • 50 g cukru pudru,
            • 200 gr frużeliny Frulove in jelly - Cherry,
              • garść świeżych owoców (wiśnia, maliny lub czerwona porzeczka),
                • kilka listków mięty do dekoracji.

                  Sposób przygotowania:

                  Listki żelatyny moczymy w misce z zimną wodą na około 10 minut tak, aby zmiękły. Do rondelka wlewamy mleko kokosowe i płynną śmietankę. Laskę wanilii przekrajamy wzdłuż na pół, małym nożem zeskrobujemy nasiona i dokładamy do mleka. Następnie cukier, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy rondelek z ognia, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut do zaparzenia. Odcedzamy żelatynę i dodajemy do rondelka, mieszając aż do rozpuszczenia. Masę mleczną dzielimy na 4 porcje. Wkładamy do lodówki, aż stężeje. Polewamy rozpuszczoną frużeliną. Dekorujemy świeżymi owocami i miętą.

                  Baskijskie ciasto z frużeliną z FRULOVE IN JELLY

                  Baskijskie ciasto z frużeliną z FRULOVE IN JELLY
                  Baskijskie ciasto z frużeliną z FRULOVE IN JELLY
                  Baskijskie ciasto z frużeliną z FRULOVE IN JELLY
                  Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                  Składniki:

                  • 400 g mąki,
                    • 200 g masła,
                      • 200 g cukru pudru (+ do posypania),
                        • 3 jajka,
                          • 250 g frużeliny Frulove in jelly,
                            • łyżka rumu,
                              • 1/2 łyżeczki soli,
                                • saszetka drożdży (7g).

                                  Sposób przygotowania:

                                  Do miski wsypujemy mąkę, cukier i drożdże. Robimy wgłębienie i dodajemy lekko ubite jajka. Mieszamy. Po chwili dokładamy miękkie masło, rum i ponownie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Formujemy kulę, zawijamy i wkładamy do lodówki na około godzinę.

                                  Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Rozkładamy połowę ciasta na grubość około 5 mm. Wypełniamy nim formę o średnicy 20 cm i dociskamy brzegi ciasta do ścianek. Smarujemy środek ciasta frużeliną. Układamy drugą część ciasta, pamiętając, aby dobrze skleić brzegi. Smarujemy żółtkiem i rysujemy widelcem kratki. Pieczemy 30 minut. Jak ciasto lekko wystygnie, posypujemy cukrem pudrem.

                                  Mleczne babeczki z frużeliną z FRULOVE IN JELLY

                                  Mleczne babeczki z frużeliną z FRULOVE IN JELLY
                                  Mleczne babeczki z frużeliną z FRULOVE IN JELLY
                                  Mleczne babeczki z frużeliną z FRULOVE IN JELLY
                                  Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                  Składniki:

                                  • 300 g frużeliny Frulove in jelly,
                                    • 50 g syropu z agawy,
                                      • 1/2 szklanki mleka krowiego,
                                        • jajko,
                                          • 3 łyżki oleju rzepakowego,
                                            • 200 g mąki,
                                              • 50 g skrobi kukurydzianej,
                                                • opakowanie suchych drożdży (7g),
                                                  • 1/2 łyżeczki soli.

                                                    Sposób przygotowania:

                                                    Ubijamy jajko z mlekiem. Następnie dodajemy frużelinę, syrop z agawy i olej rzepakowy. Później dosypujemy powoli mąkę, skrobię kukurydzianą, drożdże i szczyptę soli. Masę przekładamy do małych foremek i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C.

                                                    Zobacz także:

                                                    Źródło: Grzesiek Zawierucha

                                                    Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

                                                    Materiał promocyjny
                                                    podziel się:

                                                    Pozostałe wiadomości

                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                    Materiał promocyjny

                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana