Żurek a'la ramen
Składniki na marynowane jajka:
- 4 jajka,
- łyżka cukru,
- łyżka octu winnego,
- 100 ml sosu sojowego,
- 2 posiekane ząbki czosnku,
- 100 ml wody.
Składniki na zupę:
- 3 litry wody,
- 20 g suszonych podgrzybków,
- pęczek włoszczyzny,
- 3 listki laurowe,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- 200 g wędzonego boczku,
- 2 cebule,
- 500 ml zakwasu na żurek,
- 3-4 ząbki czosnku,
- sól, pieprz i majeranek do smaku.
Przygotowanie:
Jajka gotować we wrzącej wodzie przez 5,5 minuty. Następnie zalać zimną wodą, żeby zahamować proces gotowania. Cukier wymieszać z octem, sosem sojowym, czosnkiem i wodą. Obrane jajka wrzucić do marynaty i zostawić na minimum godzinę.
Wodę wlać do garnka, dodać suszone grzyby, oczyszczoną włoszczyznę, listki laurowe i ziele angielskie, a następnie gotować przez około godzinę. W tym czasie podsmażyć na patelni pokrojone w kostkę boczek i cebulę i dodać do wywaru. Następnie dodać zakwas oraz przeciśnięty czosnek, doprawić solą, pieprzem i majerankiem, doprowadzić do wrzenia i gotować przez kilka minut. Żurek podawać z marynowanym jajkiem oraz plasterkami gotowanego boczku.
Gotowany boczek
Składniki:
- 2 kg surowego boczku,
- 150 g cukru,
- 200 ml sosu sojowego,
- 50 ml octu ryżowego lub jabłkowego,
- 300 ml wody,
- 100 g posiekanego imbiru,
- 2 główki czosnku,
- por,
- sznurek wędliniarski.
Przygotowanie:
Boczek zrolować wzdłuż dłuższego boku i związać sznurkiem wędliniarskim, aby powstała rolada. Cukier wymieszać z sosem sojowym, octem, wodą i imbirem. Boczek obsmażyć z każdej strony na złoto-brązowy kolor. Zalać sosem, dodać główki czosnku przekrojone wzdłuż na połowę oraz pora pokrojonego na kawałki. Boczek gotować na wolnym ogniu często obracając, aby jak najbardziej naciągnął sosem. Gotować przez około 2 godziny. Następnie schłodzić mięso i wstawić do lodówki na noc. Dzięki temu mięso podczas krojenia zachowa kształt. Sos zredukować i używać jako dodatek do zupy lub mięsa.
Faszerowany schab ze szpinakiem i pieczarkami
Składniki:
- 2 kg cienkiego schabu,
- 100 g moreli,
- czerwona cebula,
- 50 ml octu jabłkowego,
- 2 łyżki musztardy francuskiej,
- sól i pieprz.
Składniki na glazurę:
- 2 łyżki miodu,
- 4 ząbki czosnku.
Dodatki:
- cebula,
- 50 g masła,
- oliwa z oliwek,
- 500 g pieczarek,
- 300 g szpinaku,
- sól i pieprz,
- 2 łyżki sezamu.
Przygotowanie:
Morele wymieszać z cebulą pokrojoną w piórka, a następnie zalać to octem i wymieszać z musztardą francuską. Odstawić na 30 minut, aby morele naciągnęły smakiem. W schabie przez całą długość zrobić dziurę, w którą należy włożyć farsz. Przyprawić porządnie solą i pieprzem. Obsmażyć na dużej patelni z każdej strony, aż nabierze ładnego koloru. Ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec, aż temperatura w mięsie w środku będzie wynosiła 75 stopni (około 1 godziny). Pod koniec pieczenia mięso posmarować posiekanym czosnkiem z miodem i podwyższyć temperaturę do 200 stopni, aby skórka się skarmelizowała. W trakcie pieczenia schabu podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę na maśle z oliwą. Dodać pieczarki pokrojone w plasterki i smażyć całość kilka minut. Dodać szpinak i poddusić chwilę. Pod koniec dodać sezam. Plastry schabu podawać na szpinaku z pieczarkami.
Kiełbasa z purre jabłkowym
Składniki:
- 4 kiełbaski,
- 2 pory,
- kieliszek białego wina,
- świeży tymianek,
- pieprz i sól,
- olej do smażenia.
Składniki na purre:
- 4 kwaśne jabłka np. szara reneta,
- łyżka miodu,
- łyżeczka musztardy,
- pieprz.
Przygotowanie:
Jabłka obrać, pokroić i podgotować w małej ilości wody. Dodać miód i musztardę, a następnie zmiksować na purre i przyprawić pieprzem. Kiełbaski podsmażyć na odrobinie oleju na patelni z obu stron na złoty kolor. Następnie przełożyć na blaszkę do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. W tym czasie pokroić pory na 2 cm kawałki i podsmażyć na tej samej patelni. Następnie podlać winem i poddusić aż zmiękną. Przyprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem. Purre rozłożyć na talerzu, na nim ułożyć kiełbaski oraz pora. Polać powstałym na patelni sosem.
Zobacz także:
- 9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
- Faszerowane jajka w wersji tradycyjnej, a może nowoczesnej? Poznaj nasze propozycje na Wielkanoc
- Jaką zupę podać na Wielkanoc? To wcale nie musi być żurek
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News