Biała kiełbasa Ci się znudziła? Poznaj sosy Grześka Zawieruchy, które uświetnią każde danie na Wielkanoc

Świąteczne gotowanie zaczyna się od białej kiełbasy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jeśli kiełbasa biała wam się znudziła, to Grzegorz Zawierucha przychodzi z rozwiązaniem. Poznajcie jego sposób z kuchni Dzień Dobry TVN na kiełbasę z czerwoną cebulą i zapiekaną, a także na sosy, które odmienią każde danie.

Biała kiełbasa z czerwoną cebulą i świeżym tymiankiem

Składniki:

  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
    • 8 białych kiełbas,
      • 2 duże czerwone cebule,
        • 3 gałązki tymianku,
          • 1/4 szklanki octu balsamicznego,
            • 3 łyżki miodu,
              • sól i pieprz.
                Biała kiełbasa z czerwoną cebulą i świeżym tymiankiem
                Biała kiełbasa z czerwoną cebulą i świeżym tymiankiem
                Biała kiełbasa z czerwoną cebulą i świeżym tymiankiem
                Źródło: Michał Woźniak/East News

                Sposób przygotowania:

                Na dużej patelni, na jednej łyżce oleju podsmażamy kiełbasy. Często obracając je, przez około 10 minut. Przekładamy na talerz. Na tą samą patelnię wlewamy resztę oleju i smażymy pokrojoną w piórka cebulę z tymiankiem. Po około 8 minutach dodajemy ocet balsamiczny, miód, sól i pieprz. Dobrze mieszamy. Ponownie układamy kiełbasy na cebuli. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez kolejne 10 minut, aż cebula dobrze się skarmelizuje.

                Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

                Przepisy Grzegorza Zawieruchy

                Źródło: Dzień Dobry TVN
                Kluski w każdej postaci
                Kluski w każdej postaci
                Garnek pełen pyszności
                Garnek pełen pyszności
                Pistacjowy zawrót głowy
                Pistacjowy zawrót głowy
                Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
                Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
                Męska kuchnia na zdrowie
                Męska kuchnia na zdrowie
                Świąteczna zawierucha
                Świąteczna zawierucha

                Zapiekanka z kiełbasą, porem i ziemniakami

                Składniki:

                • 500 g pora,
                  • 400 g białej kiełbasy,
                    • 500 g ziemniaków,
                      • 0,5 łyżki masła,
                        • łyżka mąki,
                          • 100 ml płynnej śmietany 30%,
                            • 150 g sera gouda,
                              • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
                                • olej rzepakowy do smarowania naczynia,
                                  • sól i pieprz do smaku.
                                    Zapiekanka z kiełbasą, porem i ziemniakami
                                    Zapiekanka z kiełbasą, porem i ziemniakami
                                    Zapiekanka z kiełbasą, porem i ziemniakami
                                    Źródło: Michał Woźniak/East News

                                    Sposób przygotowania:

                                    Pora przekrajamy wzdłuż na pół i kroimy na kawałki o długości ok. 5 cm. Gotujemy w osolonej wodzie al dente. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Kiełbasę gotujemy około 10-12 minut w wodzie po porze. Ziemniaki w mundurkach gotujemy do miękkości. Następnie obieramy je i kroimy w plastry. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Na przemian układamy ziemniaki, kiełbasę i pora.

                                    W garnku roztapiamy masło i wsypujemy mąkę. Mieszamy i czekamy, aż zasmażka nabierze ładnego złocistego koloru. Zdejmujemy z palnika, wlewamy śmietanę i trochę wody z gotowania. Ponownie ustawiamy na palniku i gotujemy na małym ogniu około 4 minuty.

                                    Dodajemy startą goudę. Doprawiamy sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Chwilę czekamy, aż ser lekko się roztopi i zalewamy zapiekankę. Pieczemy około 20 minut.

                                    Sos tatarski:

                                    Składniki:

                                    • 200 g domowego majonezu,
                                      • 4 łyżki śmietany 18%,
                                        • 100 g marynowanych prawdziwków,
                                          • 3 ogórki konserwowe,
                                            • 2 ogórki kiszone,
                                              • pęczek szczypiorku,
                                                • ½ pęczka pietruszki,
                                                  • łyżeczka musztardy,
                                                    • do smaku pieprz i sól,
                                                      • opcjonalnie: kapary z zalewy.

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        Ogórki i grzyby kroimy w drobną kostkę. Zioła drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem i śmietaną. Doprawiamy musztardą oraz solą i pieprzem.

                                                        Sosy
                                                        Sosy
                                                        Sosy
                                                        Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                        Musztarda

                                                        Składniki:

                                                        • 100 ziaren białej gorczycy,
                                                          • 300 g octu z białego wina,
                                                            • łyżka miodu,
                                                              • łyżeczka chrzanu,
                                                                • ½ łyżeczki kurkumy,
                                                                  • sól i pieprz do smaku.

                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                    Ziarna gorczycy zalewamy octem winnym na ok. 15 godzin. Następnie gorczycę odcedzamy, a płyn zachowujemy. Ziarna gorczycy przekładamy do blendera, dodajemy przyprawy i blendujemy na gładką masę. Jeśli musztarda jest zbyt gęsta, dolewamy odrobinę octu.

                                                                    Sos chrzanowy

                                                                    Składniki:

                                                                    • 4 jajka ugotowane na twardo,
                                                                      • łyżka musztardy dijon,
                                                                        • 2 łyżki śmietany 18%,
                                                                          • 2 łyżki majonezu,
                                                                            • 200 g chrzanu tartego (w słoiczku),
                                                                              • łyżka świeżo startego chrzanu,
                                                                                • łyżka soku z cytryny,
                                                                                  • łyżka miodu,
                                                                                    • sól i pieprz do smaku.

                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                      Wszystkie składniki wkładamy do blendera i mielimy na gładką masę. Na samym końcu dodajemy chrzan ze słoika oraz tarty, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

                                                                                      Zobacz także:

                                                                                      Autor: Teofila Siewko

                                                                                      Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News

                                                                                      podziel się:

                                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                      Materiał promocyjny

                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana