Biała kiełbasa Ci się znudziła? Poznaj sosy Grześka Zawieruchy, które uświetnią każde danie na Wielkanoc

Biała kiełbasa Ci się znudziła? Poznaj sosy Grześka Zawieruchy, które uświetnią każde danie na Wielkanoc
Świąteczne gotowanie zaczyna się od białej kiełbasy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jeśli kiełbasa biała wam się znudziła, to Grzegorz Zawierucha przychodzi z rozwiązaniem. Poznajcie jego sposób z kuchni Dzień Dobry TVN na kiełbasę z czerwoną cebulą i zapiekaną, a także na sosy, które odmienią każde danie.

Biała kiełbasa z czerwoną cebulą i świeżym tymiankiem

Składniki:

  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 8 białych kiełbas,
  • 2 duże czerwone cebule,
  • 3 gałązki tymianku,
  • 1/4 szklanki octu balsamicznego,
  • 3 łyżki miodu,
  • sól i pieprz.
Biała kiełbasa z czerwoną cebulą i świeżym tymiankiem
Biała kiełbasa z czerwoną cebulą i świeżym tymiankiem
Biała kiełbasa z czerwoną cebulą i świeżym tymiankiem
Źródło: Michał Woźniak/East News

Sposób przygotowania:

Na dużej patelni, na jednej łyżce oleju podsmażamy kiełbasy. Często obracając je, przez około 10 minut. Przekładamy na talerz. Na tą samą patelnię wlewamy resztę oleju i smażymy pokrojoną w piórka cebulę z tymiankiem. Po około 8 minutach dodajemy ocet balsamiczny, miód, sól i pieprz. Dobrze mieszamy. Ponownie układamy kiełbasy na cebuli. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez kolejne 10 minut, aż cebula dobrze się skarmelizuje.

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Kluski na cztery sposoby w sam raz na obiad. Poznaj niezawodne przepisy Grzegorza Zawieruchy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kluski w każdej postaci
Kluski w każdej postaci
Garnek pełen pyszności
Garnek pełen pyszności
Pistacjowy zawrót głowy
Pistacjowy zawrót głowy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Męska kuchnia na zdrowie
Męska kuchnia na zdrowie
Świąteczna zawierucha
Świąteczna zawierucha

Zapiekanka z kiełbasą, porem i ziemniakami

Składniki:

  • 500 g pora,
  • 400 g białej kiełbasy,
  • 500 g ziemniaków,
  • 0,5 łyżki masła,
  • łyżka mąki,
  • 100 ml płynnej śmietany 30%,
  • 150 g sera gouda,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • olej rzepakowy do smarowania naczynia,
  • sól i pieprz do smaku.
Zapiekanka z kiełbasą, porem i ziemniakami
Zapiekanka z kiełbasą, porem i ziemniakami
Zapiekanka z kiełbasą, porem i ziemniakami
Źródło: Michał Woźniak/East News

Sposób przygotowania:

Pora przekrajamy wzdłuż na pół i kroimy na kawałki o długości ok. 5 cm. Gotujemy w osolonej wodzie al dente. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Kiełbasę gotujemy około 10-12 minut w wodzie po porze. Ziemniaki w mundurkach gotujemy do miękkości. Następnie obieramy je i kroimy w plastry. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Na przemian układamy ziemniaki, kiełbasę i pora.

W garnku roztapiamy masło i wsypujemy mąkę. Mieszamy i czekamy, aż zasmażka nabierze ładnego złocistego koloru. Zdejmujemy z palnika, wlewamy śmietanę i trochę wody z gotowania. Ponownie ustawiamy na palniku i gotujemy na małym ogniu około 4 minuty.

Dodajemy startą goudę. Doprawiamy sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Chwilę czekamy, aż ser lekko się roztopi i zalewamy zapiekankę. Pieczemy około 20 minut.

Sos tatarski:

Składniki:

  • 200 g domowego majonezu,
  • 4 łyżki śmietany 18%,
  • 100 g marynowanych prawdziwków,
  • 3 ogórki konserwowe,
  • 2 ogórki kiszone,
  • pęczek szczypiorku,
  • ½ pęczka pietruszki,
  • łyżeczka musztardy,
  • do smaku pieprz i sól,
  • opcjonalnie: kapary z zalewy.

Sposób przygotowania:

Ogórki i grzyby kroimy w drobną kostkę. Zioła drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem i śmietaną. Doprawiamy musztardą oraz solą i pieprzem.

Sosy
Sosy
Sosy
Źródło: Michał Woźniak/East News

Musztarda

Składniki:

  • 100 ziaren białej gorczycy,
  • 300 g octu z białego wina,
  • łyżka miodu,
  • łyżeczka chrzanu,
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Ziarna gorczycy zalewamy octem winnym na ok. 15 godzin. Następnie gorczycę odcedzamy, a płyn zachowujemy. Ziarna gorczycy przekładamy do blendera, dodajemy przyprawy i blendujemy na gładką masę. Jeśli musztarda jest zbyt gęsta, dolewamy odrobinę octu.

Sos chrzanowy

Składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • łyżka musztardy dijon,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 200 g chrzanu tartego (w słoiczku),
  • łyżka świeżo startego chrzanu,
  • łyżka soku z cytryny,
  • łyżka miodu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wkładamy do blendera i mielimy na gładką masę. Na samym końcu dodajemy chrzan ze słoika oraz tarty, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości