Biała kiełbasa z czerwoną cebulą i świeżym tymiankiem
Składniki:
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 8 białych kiełbas,
- 2 duże czerwone cebule,
- 3 gałązki tymianku,
- 1/4 szklanki octu balsamicznego,
- 3 łyżki miodu,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Na dużej patelni, na jednej łyżce oleju podsmażamy kiełbasy. Często obracając je, przez około 10 minut. Przekładamy na talerz. Na tą samą patelnię wlewamy resztę oleju i smażymy pokrojoną w piórka cebulę z tymiankiem. Po około 8 minutach dodajemy ocet balsamiczny, miód, sól i pieprz. Dobrze mieszamy. Ponownie układamy kiełbasy na cebuli. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez kolejne 10 minut, aż cebula dobrze się skarmelizuje.
Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Przepisy Grzegorza Zawieruchy
Zapiekanka z kiełbasą, porem i ziemniakami
Składniki:
- 500 g pora,
- 400 g białej kiełbasy,
- 500 g ziemniaków,
- 0,5 łyżki masła,
- łyżka mąki,
- 100 ml płynnej śmietany 30%,
- 150 g sera gouda,
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- olej rzepakowy do smarowania naczynia,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Pora przekrajamy wzdłuż na pół i kroimy na kawałki o długości ok. 5 cm. Gotujemy w osolonej wodzie al dente. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Kiełbasę gotujemy około 10-12 minut w wodzie po porze. Ziemniaki w mundurkach gotujemy do miękkości. Następnie obieramy je i kroimy w plastry. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Na przemian układamy ziemniaki, kiełbasę i pora.
W garnku roztapiamy masło i wsypujemy mąkę. Mieszamy i czekamy, aż zasmażka nabierze ładnego złocistego koloru. Zdejmujemy z palnika, wlewamy śmietanę i trochę wody z gotowania. Ponownie ustawiamy na palniku i gotujemy na małym ogniu około 4 minuty.
Dodajemy startą goudę. Doprawiamy sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Chwilę czekamy, aż ser lekko się roztopi i zalewamy zapiekankę. Pieczemy około 20 minut.
Sos tatarski:
Składniki:
- 200 g domowego majonezu,
- 4 łyżki śmietany 18%,
- 100 g marynowanych prawdziwków,
- 3 ogórki konserwowe,
- 2 ogórki kiszone,
- pęczek szczypiorku,
- ½ pęczka pietruszki,
- łyżeczka musztardy,
- do smaku pieprz i sól,
- opcjonalnie: kapary z zalewy.
Sposób przygotowania:
Ogórki i grzyby kroimy w drobną kostkę. Zioła drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem i śmietaną. Doprawiamy musztardą oraz solą i pieprzem.
Musztarda
Składniki:
- 100 ziaren białej gorczycy,
- 300 g octu z białego wina,
- łyżka miodu,
- łyżeczka chrzanu,
- ½ łyżeczki kurkumy,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Ziarna gorczycy zalewamy octem winnym na ok. 15 godzin. Następnie gorczycę odcedzamy, a płyn zachowujemy. Ziarna gorczycy przekładamy do blendera, dodajemy przyprawy i blendujemy na gładką masę. Jeśli musztarda jest zbyt gęsta, dolewamy odrobinę octu.
Sos chrzanowy
Składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- łyżka musztardy dijon,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- 2 łyżki majonezu,
- 200 g chrzanu tartego (w słoiczku),
- łyżka świeżo startego chrzanu,
- łyżka soku z cytryny,
- łyżka miodu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wkładamy do blendera i mielimy na gładką masę. Na samym końcu dodajemy chrzan ze słoika oraz tarty, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
Zobacz także:
- Biała kiełbasa na święta - przepisy Sebastiana Olmy
- Jaką kiełbasę dodawać do żurku? Lepsza będzie surowa czy parzona?
- "Powstała przez przypadek". W czym tkwi fenomen białej kiełbasy?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News